De ce a devenit România ţinta islamiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în baza militară din comuna Deveselu (Olt), unde se află părţi scutul american antirachetă FOTO Adevărul
Intrarea în baza militară din comuna Deveselu (Olt), unde se află părţi scutul american antirachetă FOTO Adevărul

România a devenit de câţiva ani ţinta unor organizaţii teroriste, iar motivul nu ar fi participarea ţării noastre în războaiele din Irak şi Afganistan sau calitatea de membră a NATO, ci scutul antirachetă de la Deveselu, scrie cotidianul maghiar „Nepszava” .

SSRI, împreună cu organizaţii similare din străinătate, a reuşit să anihileze anul trecut 17 acţiuni teroriste, printre care două atentate în decembrie 2012, unul care urma să aibă loc chiar de Sărbători. După atentantul sângeros de la Burgas de anul trecut, autorităţile române au început să acorde atenţie declaraţiilor şeicului sirian Omar Bakri potrivit cărora Bulgaria şi România au devenit ţinte ale terorismului islamic.

În ultimii doi ani, la cererea SRI, 60 de persoane au fost expulzate din România şi li s-a interzis revenirea în ţară în următorii 15 ani. Numai anul trecut, grănicerii au împiedecat infiltrarea în ţară a 40 de terorişti.

Tensiuni SUA-Rusia din cauza scutului antirachetă

În vară, două bombardiere strategice ruse au pătruns în spaţiul american în apropiere de Oceanul Pacific. Potrivit unor surse americane, incidentul a demonstrat că Moscova testează rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune în două locuri importante strategic – baza Greely lângă Alaska şi baza aeriană Vandenberg din California Creşterea numerică a incidentelor ruseşti se desfăşoară concomitent cu începerea realizării în Europa a sistemului american de apărare antirachetă, criticat de ruşi.

La 3 ianuarie a.c. Ministerul rus al Apărării a anunţat organizarea de manevre navale cu toate flotele militare ruse- Baltica, Marea Neagră, Oceanul Pacific şi de Nord, manevre ce se vor desfăşura în Marea Neagră şi cea Mediterană, în vederea perfecţionării armonizării activităţii flotelor în zone mai îndepărtate, dincolo de graniţele Federaţiei Ruse. Nu este întâmplător cu locurile alese sunt în apropierea statelor în care se amplasează sistemul de  american apărare antirachetă- România şi Turcia.

Exact cu un an în urmă,  pe 9 ianuarie, Barak Obama a declarat că armata americană va fi „mai mică şi mai elastică” şi-şi va concentra atenţia asupra spaţiului asiatic şi al Oceanului Pacific. Chiar dacă această nouă strategie înseamnă că între 2012-2022 cheltuielile militare vor scădea cu peste 450 de miliarde de dolari, Statele Unite vor să-şi menţină superioritatea militară în lume, s-a subliniat în mai multe publicaţii americane şi britanice.

Schimbarea de orientare a strategiei americane a provocat îngrijorare în Extremul Orient şi reacţiile au fost pe măsură. În aprilie anul trecut s-au desfăşurat o săptămână de  manevre navale ruso-chineze în Marea Galbenă, acesta fiind cea de a cincea manevră comună, desfăşurată în condiţiile existenţei unor tensiuni între Japonia, Vietnam şi Filipine, din cauza unor drepturi de suveranitate teritorială. Cum în acelaşi timp s-au desfăşurat manevre navale americano-filipineze, cele ruso-chineze au fost un fel de demonstraţie de forţă în zonă. Interesant este că exerciţiile navale s-au desfăşurat pe o direcţie în care există insule nelocuite dar care se presupune că ar adăposti resurse bogate de petrol şi gaz metan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite