De la castraveţii prea curbaţi şi uleiul de măsline din restaurante, UE vrea să ne reglementeze toaletele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toaleta Shutterstock

Bruxelles-ul şi-a îndreptat atenţia asupra reglementării cantităţii de apă optime pentru a curăţa toaletele şi pisoarele europenilor, provocând reacţii critice din partea euroscepticilor, în ciuda intenţiilor „ecologice“, anunţă jurnaliştii polonezi de la Gazeta Wyborcza.

„UE vrea să ne reglementeze toaletele!” Presa britanică nu a întârziat să alerteze opinia publică de când s-au auzit primele ştiri legate de proiectele Comisiei Europene, pe culoarele instituţiilor europene. Chiar dacă informaţia nu era exactă, deoarece intenţia celor de la Bruxelles nu a fost să impună orice, ci doar să definească normele unei etichete pentru „toalete ecologice”, asta nu a fost suficient pentru a calma spiritele.„Este ridicol. UE chiar nu are nimic mai urgent de făcut?”, a protestat eurodeputatul britanic Martin Callanan.

Potrivit studiilor avansate iniţiate de UE- pe care s-au cheltuit 89.000 de euro- un rezervor de apă „ecologic” nu ar trebui să conţină mai mult de cinci litri de apă (un litru pentru un pisoar). S-au analizat mai ales disparităţile geografice în UE în ceea ce priveşte folosirea pisoarelor. 

Raportul asupra modului de a trage apa este o veritabilă mină de informaţii pentru antropologi. Aflăm astfel că ţara cea mai populată a Uniunii Europene, Germania, este doar pe locul trei (după britanici şi italieni) în ceea ce priveşte consumul de apă pentru a curăţa toaletele. În timp ce în Polonia se consumă de trei ori mai puţin decât în Spania, este adevărat, mai populată, dar fără să fie o atât de mare diferenţă totuşi, afirmă influentul cotidian polonez.

De la începutul anilor 1990, UE a introdus etichetele privind standardele de mediu pentru numeroase produse, şi mai ales pentru aparatele electrocasnice, pentru a consuma mai puţină energie. Acest demers este în general primit favorabil de europeni. Trasul apei nu a avut tot atât noroc, lovindu-se de întoarcerea în forţă a euroscepticismului, comentează jurnaliştii din Polonia.

Pentru mulţi, aceasta este încă una dintre ridicolele analize ale Bruxelles-ului, însă comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, a avertizat împotriva râsetelor prea timpurii, susţinând că dacă doar 10% din gospodăriile europene ar adopta toalete ecologice, s-ar realize economii în valoare de 390 de milioane de euro.

În 2009 deja, UE a renunţat să aplice o parte din normele comerciale referitoare la fructe şi legume care, pentru a nu cita decât exemplul cel mai emblematic, introduceau o clasificare a castraveţilor în funcţie de curbura lor. De asemenea, în luna mai, Comisia a abandonat proiectul, criticat în mod larg, de a interzice servirea în restaurante a uleiului de măsline în carafă, în favoarea sticlelor originale, pentru a evita contrafacerea. Chiar dacă propunerea a fost apărată de producătorii de ulei, comisarul european pentru Agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, este cel care a suportat povara criticilor.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, mărturisea în septembrie anul curent, în timpul discursului său privind starea Uniunii, că UE trebuie să renunţe la a se implica în chestiunile mici, dând dovadă de prea multă minuţiozitate. „Nu pentru orice problemă este nevoie de soluţii la nivel european. Europa trebuie să se concentreze asupra domeniilor în care valoarea sa adăugată este cea mai mare. UE trebuie să facă paşi mari în problemele mari şi paşi mici în problemele mici – lucru care poate în trecut ne-a scăpat uneori din vedere”, spunea Barroso în urmă cu doar două luni. Iată însă că era cheltuielilor nejustificate şi a timpului consumat în elaborarea rapoartelor pentru „problemele mici“ ale Europei nu a apus. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite