De ce blochează valonii acordul de liber schimb UE-Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie anti CETA la Bruxelles
Manifestaţie anti CETA la Bruxelles

Regiunea belgiană Valonia a respins noile amendamente la acordul de liber-schimb UE-Canada (CETA), reafirmându-şi opoziţia şi punând în pericol tratatul ce reprezintă o prioritate a politicii comerciale a Uniunii Europene, relatează Reuters.

Toate cele 28 de Guverne UE susţin CETA, dar Belgia nu îşi poate da aprobarea oficială fără susţinerea a cinci administraţii subfederale şi a Valoniei (partea francofonă a Belgiei).

Comisia Europeană, care negociază acordurile comerciale ale blocului comunitar, a oferit o serie de concesii noi sub forma unor modificări la o declaraţie UE anexată tratatului. Un diplomat european a explicat că aceste prevederi au ca scop tocmai să liniştească temerile valone privind agricultura şi modul în care vor fi rezolvate disputele comerciale cu societăţile canadiene.

Premierul valon, Paul Magnette, a convocat pentru vineri o reuniune de urgenţă a Guvernului său. Cabinetul a recunoscut îmbunătăţirile aduse acordului, dar consideră că nu sunt suficiente şi că are nevoie de mai mult timp de reflecţie.

„În această etapă, pentru noi, documentul nu este suficient”, a spus Magnette. El şi-a exprimat speranţa că se va întâlni cu ministrul canadian al comerţului, Chrystia Freeland, vineri. Cei doi s-au mai întâlnit miercuri.“Vom vedea cum vom modifica textul care ne-a fost oferit”, a adăugat oficialul.

„S-a avansat semnificativ, în special în dosarul agricol. În schimb, rămân dificultăţi pentru noi, mai ales în privinţa arbitrajului“ şi, în pofida progreselor asupra acestui punct, acestea „mi se par încă insuficiente“, a spus Magnette în faţa parlamentului regional valon, la Namur (sudul Belgiei).

Regiunea Wallonia vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale.

Îngrijoraţi pentru agricultură şi standardele lor sociale şi de mediu

Valonii sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul agriculturii lor, la standardele lor sociale şi de mediu, rolul autorităţilor publice, precum şi la alte asemenea tratate care s-ar ar putea semna  pe viitor, este vorba mai ales de tratatul de liber schimb în negocieri cu SUA TTIP. Vocile critice la adresa acordurilor de liber schimb transatlantice s-au înmulţit în ultimul an în rândul europenilor.

Opozanţii susţin că aceste tratate vor acorda mult prea multă putere multinaţionalelor în detrimentul consumatorilor şi a muncitorilor prin înfiinţarea unor curţi de arbitraj pentru rezolvarea disputelor dintre companii şi executive.

Însă, comisarul europeană pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a susţinut acordurile transatlantice şi i-a acuzat pe oponenţi că încearcă în mod deliberat să escaladeze dezbaterea prin prezentarea unor minciuni şi poveşti de groază inventate.

”Ideea că TTIP va reduce standardele pentru protecţia mediului este pur şi simplu neadevărată. De asemenea, acuzaţia că vom fi inundaţi de produse alimentare modificate genetic este greşită. „Democraţia noastră nu va fi subminată aşa cum cred unii”, a declarat Malmstrom într-un interviu pentru publicaţia Bild.

ceta

Propaganda ONG-urilor anti-globalizare a avut efect

Mulţi ecologişti şi ONG-urile anti-globalizare au dus o propagandă eficientă în rândul aleşilor locali europeni  pentru a-i convionge să nu-şi dea votul tratatului CETA şi TTIP. Rezultatul: mai mult de o mie de comunităţi din Europa au declarat că sunt împotriva  TTIP sau  CETA.  De ce au atât de mult succes?

 Pentru că aceste probleme sunt foarte tehnice şi este uşor să abuzeze de oficiali locali care nu dispun de o infrastructură adecvată pentru a analiza şi ajunge la concluzii pertinente. Iar într-un stat mic precum Belgia există legături puternice între eşalonul local (municipalităţi) şi membrii diferitelor adunări parlamentare ale statului federal belgian. În plus, există şi o influenţă dispre socialiştii francezi care şi ei se opun acestor acorduri.

Peste 80 de deputaţi europeni, majoritatea din grupul socialiştilor şi verzilor,  au semnat o scrisoare de susţinere a Parlamentului Valoniei şi Parlamentului Federaţiei Valonia-Bruxelles, în refuzul lor de a da  puteri depline guvernului federal belgian pentru semnarea acordului CETA între UE şi Canada.

 Opoziţia belgiană poate bloca ratificarea?

Având în vedere organizarea sistemului federal belgian, guvernul liberal, condus de premierul de dreapta Charles Michel nu poate trece, teoretic, peste opoziţia valonilor. Riscă să provoace o criză internă gravă sau să accepte numai punerea în aplicare temporară şi parţială a textului acordului, lucru la fel de problematic.

CETA este un tratat negociat între cele 28 de state UE şi Canada, şi nu poate intra în vigoare decât după adoptarea unanimă a celor 28 de lideri europeni şi de către prim-ministrul canadian. Apoi are nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a tuturor celor 28 de  parlamente naţionale. Guvernul Valoniei şi Parlamentul Valoniei-Bruxelles au decis, pentru prima dată, să se implice în acest proces.

Risc de izolare a UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a avertizat într-un mesaj publicat pe Twitter că miza o reprezintă credibilitatea europeană.

În Valonia locuiesc circa 3,5 milioane de oameni, adică mai puţin de 1% din totalul de 507 milioane de europeni afectaţi de CETA.

Guvernul liberal canadian îşi pierde răbdarea cu UE privind obstacolele din cauza unui acord ce ar urma să crească tranzacţiile comerciale bilaterale cu 20%. CETA urma să fie semnat la summitul UE-Canada de joi, în prezenţa premierului canadian Justin Trudeau.

Summit-ul liderilor UE de vineri de la Bruxelles s-a încheiat fără niciun semn de rezolvare privind un acord comercial pe care UE l-a negociat cu Canada şi care este blocat de un guvern regional valon .

 Propunerea privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetăţenii români şi bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada,a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, exprimând speranţa că Belgia va accepta semnarea CETA.

"Sper că în câteva zile vom putea asista la găsirea unei soluţii, cu valonii, prietenii noştri, deoarece cred că CETA este cel mai bun acord pe care am reuşit să îl negociem până în prezent", a precizat Jean-Claude Juncker, citat de EUObserver.

Juncker a precizat că Acordul UE-Canada va permite eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

 

Eşecul în încheierea unui acord cu o ţară atât de deschisă precum Canada ar putea pune sub semnul întrebării capacitatea UE de a încheia orice alt acord şi ar submina credibilitatea blocului comunitar, lovită deja dur de Brexit şi de disputele privind criza migranţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite