Davos 2020. Donald Trump ameninţă din nou UE cu sancţiuni: „Duri în afaceri, trag avantaje“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Donald Trump FOTO Arhivă
Preşedintele american Donald Trump FOTO Arhivă

Preşedintele american Donald Trump a profitat de prezenţa sa la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos pentru a exercita presiuni asupra Uniunii Europene (UE), agitând din nou, miercuri, ameninţarea impunerii unor taxe automobilelor, relatează AFP.

”Nu există nimic mai dur în afaceri decât Uniunea Europeană. Ei trag avantaje de pe urma ţării noastre de ani de zile (...). Dacă nu ajungem la ceva, voi lua măsuri şi vor fi taxe foarte mari (impuse) automobilelor lor şi altor produse”, a declarat preşedintele american într-un interviu acordat miercuri CNBC în staţiunea elveţiană de schi.

”Aş vrea să aud că s-a terminat cu China. Nu aş vrea să mă ocup de China şi de Europa în acelaşi timp”, a comentat preşedintele american, referindu-se la armistiţiul comercial tocmai încheiat între Washington şi Beijing.

Preşedintele american, care s-a  întâlnit marţi cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în vederea angajării unor discuţii cu privire la un acord comercial bilateral, apreciază că ”va fi foarte simplu” cu europenii.

”Dacă nu putem încheia un acord comercial (cu UE), va trebui să le impunem o taxă de 25% automobilelor”, a declarat el în alt interviu acordat postului Fox News.

Speră el, oare, să încheie acest acord înainte de alegeri? ”Cred că vom avea un acord înainte”, a declarat preşedintele american, pe un ton bătăios, într-o conferinţă de presă de ultim moment.

”Prevedem să avem, în câîteva săptămâni, un acord pe care să-l semnăm împreună”, a dat asigurări la rândul său asigurări, miercuri,  von der Leyen, precizând că acesta ar acoperi comerţul, dar şi tehnologia şi energia.

Donald Trump a adoptat însă un ton mai consensual pentru a anunţa de la Davos că Statele Unite sunt pregătite să discute despre o reformă ”foarte spectaculoasă” a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

OMC este foarte criticată de Statele Unite, care-i reproşează că tratează prea bine puterile emergente, mai ales China, în contextul în care europenii se arată foarte ataşaţi de acest cadru multilateral.

„Feţe corupte“

Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a legat impunerea unor eventuale taxe automobilelor europene nu de un vast acord cemercial, ci de taxarea domeniului digital - un subiect extrem de conflictual între Washington şi anumite ţări europene, cu Franţa în Frunte.

Alte state membre UE i-au urmat exemplul - Austria şi Italia au introdus taxe naţionale, iar Spania reflectează la acest lucru.

Ministrul britanic al Finaţelor Sajid Javid a declarat la rândul său, la Davos, că Londra intenţionează să ”implementeze în aprilie” propria taxă în domeniul digital.

De asemenea, ”în orice caz, întreprinderile digitale vor plăti o taxă în 2020 în Franţa”, fie pe baza unui sistem coordonat la nivel internaţional, fie pe baza unui dispozitiv francez, a dat asigurări la AFP ministrul francez al Economiei şi Finanţelor Bruno Le Maire, de asemenea prezent în Elveţia.

În urma unei convorbiri telefonice, în weekend, între preşedinţii francez Emmanuel Macron şi american Donald Trump, Franţa a anunţat că intenţionează să ”suspende” anul acesta prelevarea acestei taxe, oferind astfel mai mult timp în vederea ajungerii la un acord mondial în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Acest lucru ridică ameninţarea pe termen scurt a impunerii unor suprataxe americane unor produse franceze.

Donald Trump a profitat totodată de trecerea sa pe la Davos pentru a se întâlni cu CEO americani şi străini şi a distribui note bune şi note proaste.

El şi-a exprimat astfel ”marea dezamăgire” faţă de necazurile Boeing cu avionul său de tip 737 MAX şi a repetat că gigantul Apple ar trebui ”să ajute” accesul la date cifrate ale telefoanelor sale în cazul unor anchete penale.

Donald Trump a spus, în schimb, la CNBC, numai lucrurile bune despre fantasticul CEO Tesla Elon Musk, ”unul dintre marile noastre genii”.

El a făcut toate aceste declaraţii în contextul în care procesul destituirii sale a început la Washington printr-un război în tranşee între apărătorii săi republicani şi ”procurorii” democraţi.

”Mi-ar fi plăcut să mă duc acolo. Mi-ar fi plăcut mult, cumva, să mă aşez în primul rând şi să le contemplu feţele corupte”, a declarat Trump. Însă ”cred că (avocaţii mei) ar putea considera asta problematic”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite