Daunele Germaniei faţă de Varşovia reprezintă o „chestiune de onoare” susţine liderul partidului aflat la guvernământ în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea Poloniei de a primi daune pentru acţiunile Germaniei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial reprezintă o „chestiune de onoare” pentru Varşovia, susţine Jaroslaw Kaczynaski, liderul partidului aflat la guvernământ – „Lege şi Justiţie” (PiS).

Subiectul daunelor a fost reînviat de PiS după mai multe decenii în care Polonia s-a străduit să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Germania şi ar putea conduce acum la tensiuni între cele două ţări membre ale Uniunii Europene, subliniază Reuters.

În luna septembrie, experţii juridici din Parlamentul polonez au decis că Varşovia are dreptul să ceară daune Germaniei, deşi ministrul de externe al Poloniei a precizat că ţara sa nu va face o cerere imediată.

„Francezii au fost plătiţi, Evreii au fost plătiţi, multe alte naţii au fost plătite pentru pierderile pe care le-au suferit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Polonezii nu”, a declarat Kaczynski.

„Nu este vorba doar de partea materială. Este vorba de statutul nostru, onoarea noastră. Iar aici nu este un teatru. Aceasta este cererea noastră, una foarte serioasă” a adăugat liderul PiS.

Partidul aflat la guvernământ, recunoscut pentru neîncrederea în Germania, a ridicat în ultimele luni în repetate rânduri subiectul daunelor. Totuşi, ministrul de externe, Witold Waszczykowski, a subliniat că înainte de cereri este nevoie de o analiză îndetaliată.

În timpul războiului, aproximativ şase milioane de polonezi şi-au pierdut viaţa, printre care trei milioane erau evrei. Tot atunci, în 1944 capitala  Varşovia a fost distrusă aproape complet, peste 200.000 de civili fiind ucişi într-o revoltă care eşuase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite