Daţi-ne paşaport de vaccinare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnetul galben de vaccinări eliberat de OMS va fi înlocuit cu unul electronic
Carnetul galben de vaccinări eliberat de OMS va fi înlocuit cu unul electronic

Israelul ne arată cum funcţionează treaba cu paşaportul de vaccinare. Dar UE riscă să eşueze în această chestiune simplă în sine, din cauza propriei sale complexităţi, crede Bernd Riegert.

Dacă pandemia ne-a învăţat ceva, aceasta este nevoia unor acţiuni rapide şi hotărâte. Trebuie să fim mai rapizi decât virusul şi să luăm deciziile corecte înaintea următorului val de infectări. Guverne din Uniunea Europeană au decis adesea peste noapte intrarea în lockdown a unor ţări întregi, dar acum, când miza campaniei de vaccinare este revenirea treptată la viaţa normală, manifestă ezitări de neînţeles. Cel mai bun exemplu este chinuitoarea dezbatere privind paşaportul de vaccinare european.

De ce nu facem ca israelienii, care permit celor vaccinaţi împotriva coronavirusului să se ducă iarăşi în sălile de fitness sau să plece în concediu? Există studii încurajatoare, care atestă că vaccinarea reduce semnificativ şi riscul transmiterii infecţiei. Este adevărat, nu există încă o siguranţă de sută la sută, dar când a existat aşa ceva în decursul acestei pandemii? În loc ca vestea pozitivă de mai sus să fie folosită drept temelie a unor măsuri de revenire la normal, firavul mugur al speranţei este călcat în picioare. Summit-ul la vârf al UE a decis cu greu să mediteze asupra posibilei introduceri a unui paşaport european de vaccinare şi continuă dezbaterea la nesfârşit. Germania şi Franţa frânează din raţiuni de neînţeles. Cancelara Merkel îşi clatină capul obosit şi susţine că trebuie aşteptat până când vor fi vaccinaţi foarte mulţi oameni. De ce? Nu se pot reacorda deja de pe acum vechile drepturi celor care au fost vaccinaţi? În fiecare zi, în UE sunt vaccinaţi zeci de mii de oameni în plus. 

Paşaportul de vaccinare nu dăunează nimănui 

Nici argumentul că vaccinaţii îi pot în continuare îmbolnăvi pe alţii nu stă în picioare. La urma urmei, vaccinaţii sunt între ei în studiourile de fitness din Israel. Chiar dacă ei se pot, teoretic, infecta reciproc, nu se mai îmbolnăvesc. În afara acestor "zone protejate", vaccinaţii trebuie, desigur, să respecte măsurile normale de protecţie împotriva coronavirusului. Pentru a se merge la sigur, s-ar putea cere celor vaccinaţi să se testeze înainte de a participa la manifestări în masă sau de a pleca în călătorie. Dar testele rapide nu sunt disponibile în număr suficient, şi aceasta este o altă dramă, mai ales în Germania, unde nu există o strategie definitivată de testare nici la un an de la izbucnirea pandemiei. 

Să ne întoarcem la certificatul de vaccinare. Dat fiind că pare imposibil să aduci pe aceeaşi linie toate cele 27 de ţări ale UE, unii şefi de guvern din Grecia, Cipru, Polonia, Estonia şi Austria au luat-o înainte şi introduc astfel de paşapoarte la nivel naţional. Este o notă proastă pentru spiritul comunitar la nivelul UE şi o şansă pierdută pentru a remedia imaginea Uniunii după startul defectuos al campaniei de vaccinare. Astfel, probabil că îşi vor petrece concediul în Grecia oameni vaccinaţi din Israel, fără a sta în carantină, în vreme ce germanii şi francezii vor aştepta în continuare deciziile guvernelor încremenite de la Berlin şi Paris. 

Fiţi nerăbdători! 

Aşteptarea nu slujeşte însă la nimic. Chiar dacă unele ţări europene mai vor să aştepte până la întocmirea unor noi studii şi până la vaccinarea în masă a populaţiei, pregătirile pentru un paşaport european de vaccinare ar trebui să debuteze acum. De fapt, ar fi trebuit să înceapă cu mult timp în urmă. Aceasta fiindcă astfel de proiecte necesită mult timp într-o organizaţie complexă cum este UE. Oferim un singur exemplu: formularul electronic unitar (PFL) pentru urmărirea contactelor avute de persoane infectate cu coronavirus. Acesta a fost decis la nivelul UE în octombrie anul trecut. În prezent, numai trei (!) state membre ale UE iau parte la acest proiect-pilot. Restul trebuie încă să rezolve chestiuni juridice ce ţin de protecţia datelor şi să încheie tratate bilaterale. Numai astfel va putea cândva funcţiona noua platformă. 

12 state ale UE s-au decis să nu mai aştepte. Au elaborat formulare electronice proprii de intrare în ţară, care nu sunt compatibile între ele. "Trăiască Europa", după cum, atât de simpatic, exclamă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la capătul fiecărui discurs pe care-l rosteşte. Chiar dacă summit-ul la vârf al UE ar fi decis astăzi introducerea paşaportului electronic de vacinare, materializarea acestei decizii ar dura multe luni. Până atunci sperăm că pandemia va lua sfârşit, mai repede decât pot acţiona granzii UE. 

Mai hotărâte decât UE sunt companiile aeriene. Asociaţia lor internaţională ia decizii astfel încât doar persoanele vaccinate să poată călători cu avionul. Alte branşe vor urma cu siguranţă acest exemplu. De altfel, o astfel de condiţie nu este ceva nou, nu este discriminatorie şi nu este imorală. De multă vreme nu pot călători în anumite ţări decât persoanele vaccinate împotriva febrei galbene. Iar cine vrea să-şi ducă în Germania copilul la creşă trebuie să-l vaccineze împotriva rujeolei. Care este diferenţa, sub acest aspect, dintre rujeolă şi coronavirus? 

Bernd Riegert - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite