Dasvedania, Evropa!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Noi suntem persoane pragmatice. Noi muncim până la urmă. Şi nu avem chef de bucurie când ţara şi oamenii nu-şi pot plăti facturile, când agenţii economici şi fermierii sunt la pământ datorită euro-unioniştilor. Noi nu bem şampanie. Noi trebuie să facem regulă în ţară”, declară răspicat Igor Dodon la 01.00 dimineaţa în faţa unei mâini de jurnalişti, aşa puţini că n-ai zice că Partidul Socialiştilor pe care-l conduce a ieşit pe primul loc.

Şampanie sau nu, cu câteva zeci de minute înainte, de la etaj, unde Igor Dodon are biroul, s-au auzit chiote şi aplauze. S-au auzit perfect, pentru că jos, în sala de conferinţe, nu erau mai mult de 5-6 jurnalişti. Doar trei dintre televiziunile mari din Republica Moldova au trimis oameni acolo, la sediul lui Dodon.

Niciun sondaj nu-l dădea câştigător. Chiar dacă se ştia că o parte din electoratul lui Renato Usatîi va vota acum cu Dodon, nimeni nu se aştepta ca Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), înfiinţat de Dodon după ce a ieşit de sub aripa fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin, să fie primul în preferinţele moldovenilor. 

Am ajuns la sediul partidului după ce au început să apară sondajele care-l dădeau pe Dodon pe primul loc. În faţă, linişte. Un singur car TV, un bărbat cu gluga pe ochi fumează într-un colţ. Portarul, gardianul şi încă un bărbat stau înghesuiţi la un birou cât un pupitru de şcoală şi se uită pe un laptop la datele publicate pe internet de Comisia Electorală. 

Încet, încet, au mai început să apară jurnalişti, dar tot n-au fost de-ajuns. Dodon şi-a întârziat conferinţa anunţată pentru ora 1.00 cu câteva minute pentru ca echipa Euronews să ajungă la timp. Un reporter discută cu cameramanul.

Gata, hai, vine. Avem loc pe card, da?

Vreo 17 minute, cred că ne-ajunge. 

Mai bine-l schimbi, să n-avem surprize. 

Avem deja.

Dodon n-a vorbit 17 minute, ci mai puţin de patru. Cele mai bizare patru minute de discurs post victorie pe care le-am auzit vreodată. Mai întâi, liderul socialist le-a mulţumit alegătorilor, iar imediat apoi a subliniat că „oamenii au votat Partidul Socialiştilor, dar, de fapt, au votat pentru altceva”. „Aţi votat pentru Moldova prosperă alături de Rusia puternică. Aţi votat pentru Moldova în Uniunea Vamală.” 

Ştiam că Dodon s-a strâns de bunăvoie şi pe banii lui într-un colţ pe propriile afişe electorale pentru a-i lăsa cât mai mult loc lui Putin, dar tot m-am mirat că, atunci când partidul a obţinut cel mai bun scor de înfiinţare, liderul lui mulţumeşte în faţa camerelor unui asemenea travesti politic. 

Apoi, Dodon a ameninţat cu o eventuală contestare a alegerilor, având în vedere că pe parcursul întregii zile s-au tot semnalat incidente şi nereguli la secţiile de vot. „Să nu uităm că mai sunt şi alte proceduri legale. Este Comisia Electorală, este Curtea Constituţională. Să nu uităm că această guvernare euro-unionistă la diferite etape a utilizat mai multe instrumente mai puţin legale. Haideţi să nu ne grăbim cu coaliţii. Trebuie să fim calmi, prudenţi, aşa cum am fost în întreaga campanie electorală.”

Apoi, a explicat câteva lucruri despre votanţii comuniştilor şi curajul acetora. „Moldova s-a trezit. În pofida încercărilor de a interzice ilegal expunerea opţiunii majorităţii cetăţenilor, au încercat să interzică şi au interzis referendumul naţional, în pofida la toate aceste lucruri, dumneavoastră aţi dat dovadă astăzi de voinţă politică, aţi dat dovadă de curaj.”

Şi, până la urmă, faceţi sau nu coaliţie cu comuniştii?   Este ora 1 şi 10, cred că ei deja au mers la culcare. Este prea devreme să vorbim de coaliţii. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/alegeri-parlamentare-in-moldova" target="_blank">View the story "Alegeri parlamentare în Moldova" on Storify</a>]

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite