Danemarca alegeri. Populiştii aduc dreapta la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un partid eurosceptic a obţinut un scor record, devenind al doilea pe scena politică din Danemarca după alegerile legislative de joi. Blocul de dreapta s-a impus în acest scrutin. Premierul Helle Thorning-Schmidt şi-a recunoscut înfrâmgerea şi a demisionat de la conducerea Partidului Social Democrat.

Partidul Popular Danez (DF), formaţiune de dreapta populistă şi ostilă imigraţiei, a obţinut în alegerile parlamentare organizate joi în Danemarca cel mai bun scor electoral din istoria sa (21,1% din sufragii), devenind pentru prima dată cel mai mare partid din blocul de centru-dreapta, informează AFP. 

Plasat pe poziţia a doua, după social-democraţi (26,3% din voturi), dar în faţa partidului liberal Venstre (19,5% din voturi), DF face parte în mod tradiţional din blocul politic de dreapta, care în scrutinul de joi a obţinut în total 90 de mandate, faţă de cele 85 ale coaliţiei de centru-stânga.
 

În afară de Venstre şi DF, din blocul de dreapta mai fac parte Alianţa liberală şi Conservatorii.

Printre altele, DF este în dezacord cu alte formaţiuni de dreapta cu privire la afacerile europene şi la cheltuielile publice în materie de protecţie socială. Influenţa sa pe scena politică daneză a sporit constant în ultimul timp.

Fondat în 1995, cu intenţia de a proteja „moştenirea culturală daneză“, acest partid a fost în perioada 2001-2011 un actor influent în arena politică, sub influenţa carismatică a fondatoarei sale, Pia Kjaersgaard.

Deosebit de interesantă de urmărit se anunţă a fi dezbaterea politică internă, inclusiv poziţia DF, cu privire la imigraţie, subiect de actualitate în Europa şi una dintre temele campaniei electorale care a precedat alegerile daneze din 18 iunie, notează AFP. 

Liderul Venstre, Lars Lokke Rasmussen, a propus scăderea salariului minim necesar pentru ca un cetăţean străin să poată obţine un permis de muncă danez dacă respectiva persoană este originară dintr-o ţară similară Danemarcei din punct de vedere economic şi cultural.

Această idee i-a iritat pe social-democraţi, în mod tradiţional mai puţin stricţi în privinţa imigraţiei. „Dacă veniţi în Danemarca trebuie să munciţi!“ a fost unul dintre sloganurile de pe afişele electorale ale social-democraţilor.

Patronatul din Danemarca insistă pe nevoia de mână de lucru străină care să compenseze tendinţa de îmbătrânire a populaţiei daneze.
 

Deşi în ultima perioadă a mandatului său premierul social-democrat Helle Thorning-Schmidt a anunţat măsuri pentru reducerea numărului de imigranţi şi o înăsprire a condiţiilor de acordare a azilului, numeroşi alegători danezi au apreciat că dreapta daneză propune soluţii mai bune privind limitarea imigraţiei, în special a celei economice.

Blocul de centru-dreapta a anunţat un set de măsuri vizând reducerea atractivităţii Danemarcei pentru solicitanţii de azil, precum scăderea alocaţiilor pentru nou-veniţi şi acordarea unui permis de şedere permanent exclusiv celor care au un loc de muncă şi vorbesc limba daneză.

Consecinţă directă a conflictului sirian, numărul solicitanţilor de azil în Danemarca s-a dublat anul trecut faţă de 2013, ajungând la 14.680 de persoane, adaugă agenţia de presă franceză.

Premierul danez a demisonat de la conducerea Partidului Social Democrat

Blocul de stânga a obţinut 85 de mandate, iar Helle Thorning-Schmidt a demisionat de la conducerea Partidului Social Democrat (SDP), după ce şi-a recunoscut înfrângerea, în urma unei lupte strânse.

„Acum îi revine lui Lars Lokke Rasmussen sarcina să încerce să formeze un guvern“, a declarat ea, referindu-se la liderul Venstre, principalul partid de dreapta.

Fostul premier Rasmussen urmează să devină premier, în contextul în care DPP, care a susţinut guvernele de dreapta din perioada 2001-2011, nu a anunţat încă dacă va intra într-un guvern de dreapta.

Formaţiunea ar putea alege să nu intre în Guvern şi să susţină blocul de dreapta în Parlament. „Nu ne este teamă să intrăm în Guvern, dacă această poziţie ne oferă cea mai mare influenţă politică“, a declarat liderul DPP Kristian Thulesen Dahl pentru agenţia de ştiri Ritzau.

„Partidul Venstre nu va fi în măsură să stabilească agenda unui guvern de dreapta. O va face, în schimb, liderul DPP, Kristian Thulesen Dahl“, a declarat Lars Trier Mogensen, un comentator politic de la ziarul Information, pentru tabloidul Ekstra Bladet.

Alţii sugerează că DPP va fi nevoit să intre într-un guvern de dreapta, ceea ce înseamnă că partidul, acuzat adesea de populism, va fi nevoit să-şi "asume responsabilitatea".

„DPP nu se mai poate ascunde. I-ar trăda de alegătorii săi dacă nu se alătură Guvernului acum“, a declarat analistul politic Sos Marie Serup.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite