Cutremurul din Albania: nouă persoane au fost arestate şi altele opt sunt căutate sub suspiciunea de omor

Cutremurul din Albania: nouă persoane au fost arestate şi altele opt sunt căutate sub suspiciunea de omor

Clădire distrusă de cutremur la Durres FOTO EPA-EFE

Nouă persoane au fost arestate sâmbătă în Albania, fiind suspectate de „omor“ şi „abuz de putere“ într-o anchetă deschisă după cutremurul produs la sfârşitul lui noiembrie şi soldat cu 51 de morţi, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În total, 17 persoane - constructori, ingineri, funcţionari locali, în special angajaţi ai serviciului de cadastru - sunt suspectate în această anchetă, potrivit unui comunicat al Parchetului de la Tirana. Nouă suspecţi au fost arestaţi, iar ceilalţi opt sunt căutaţi de poliţie. Printre persoanele căutate se află mai ales un inginer care a lucrat la construcţia imobilului din Durres în care locuiau cei opt membri ai familiei Lala care şi-au pierdut viaţa în urma seismului de 6,4.

„S-a stabilit în anchetele preliminare că abuzul în domeniul reglementărilor, normelor şi standardelor a fost, de asemenea, la originea prăbuşirii imobilelor“ în Durres, a declarat într-o conferinţă de presă Lorenc Shehu, şeful poliţiei din această staţiune balneară de la Marea Adriatică.

Albania este cunoscută pentru urbanismul sălbatic, mai ales în zonele turistice de pe litoral, unde numeroase case au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie şi ignorând regulile de securitate. Odată construite, imobilele sunt de regulă legalizate prin proceduri frauduloase.

Comisia Europeană va organiza la jumătatea lui ianuarie, la Tirana, o conferinţă consacrată reconstrucţiei zonelor afectate de cutremur. Circa 5.000 de persoane au rămas fără locuinţă în Albania.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: