Cutremur politic în Germania. Premierul landului Turingia, ales cu voturile extremei drepte şi creştin-democraţilor Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thomas Kemmerich, ales premierul lanului Turingia cu voturile extremei drepte, AFD
Thomas Kemmerich, ales premierul lanului Turingia cu voturile extremei drepte, AFD

Premierul landului german Turingia a fost ales pentru prima oară cu votul extremei drepte şi ale conservatorilor – făcând să cadă astfel un tabu politic în istoria postbelică a ţării, relatează AFP. Şi asta în ciuda faptului că Preşedinta Uniunii Creştin-Democrate germane, Annegret Kramp-Karrenbauer, ar fi cerut clar filialei CDU din Turingia să nu intre într-o alianţă cu AfD.

Spre surpriza generală, candidatul micului Partid Liberal (FDP) Thomas Kemmerich a fost cel desemnat – cu o fragilă majoritate – la conducerea acestei regiuni din fosta RDG, în care Stânga radicală (Die Linke) s-a clasat prima în alegerile din octombrie, în faţa extremei drepte din AfD.

După luni de negocieri, ministrul-preşedinte în exerciţiu Bodo Ramelow, de la Die Linke, credea că poate rămâne în continuare la conducerea unei coaliţii minoritare de stânga.

Numai că votul – cu buletin secret – s-a transformat într-un coşmar pentru el şi a fost devansat cu un vot de către Kemmerich.

Thomas Kemmerich, în vârstă de 54 de ani, a beneficiat de susţinerea-surpriză a tuturor aleşilor Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, anti-imigranţi şi anti-elite) şi de cea a celor mai mulţi membri ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatori) ai cancelarului Angela Merkel.

”Este prima oară în istoria Republicii Federale germane când un ministru-preşedinte regional (premier de land) este ales cu voturile AfD”, subliniază politologul german Andre Brodocz.

Până acum, partidele tradiţionale de dreapta şi de centru-dreapta din Germania – ca CDU şi FDP – au refuzat mereu orice cooperare sau alianţă cu extrema dreaptă, notează afp, preluată de news.ro.

Odată cu aceste alegeri, digul s-a rupt de facto, iar cele două formaţiuni se află în poziţia foarte stânjenitoare de a fi aliatele extremei drepte într-un land german.

Acest lucru a provocat un val de indignare în ţară. Preşedintele Die Linke Bernd Riexinger a evocat un ”tabu spart”. ”Unde am ajuns să vedem FDP să i se aleagă un om cu voturile fasciştilor?”, a tunat el.

”Incredibil, alegerea de azi a lui Thomas Kemmerich (…) cu voturile AfD nu este un accident, cu o încălcare deliberată a valorilor fundamentale ale ţării noastre”, a subliniat, la rândul său, şefa Verzilor Katrin Göring-Eckardt.

Inclusiv în cadrul FDP părerile sunt împărţite. Vicepreşedintele partidului, Wolfgang Kubicki a salutat un ”mare succes”, însă deputata Marie-Agnes Strack-Zimmermann s-a distanţat, vorbind despre o problemă ”inacceptabilă şi insuportabilă” pentru orice democrat.

Această apropiere-surpriză între dreapta tadiţională şi extrema dreaptă a avut loc într-o regiune în care AfD este condusă de cea mai radicală facţiune a sa, sub bagheta lui Björn Höcke.

Acesta s-a singularizat în trecut îndemnând la sfârşitul culturii spăşirii Gemaniei faţă de crimele naziste, un pilon al politicii germane postbelice.

Liderul aripii dure a AfD, Björn Höcke şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”noul început politic din Turingia” şi şi-a exprimat speranţa ca el să constituie un semnal care să fie ”remarcat” în toată ţara.

Unul dintre liderii naţionali AfD, Joerg Meuthen, a salutat apariţia unui front comun al dreptei din Germania şi a subliniat legătura strânsă care există, în ochii săi, între CDU, FDP şi AfD.

Acest seism politic în Turingia este încă o ilustrare a consecinţelor în Germania a ascensiunii electorale, în ultimii ani, a extremei drepte, care a refăcut complet cărţile jocului politic german.

Conservatorii lui Merkel sunt atacaţi în mod deschis în problema unei apropieri de extrema dreaptă pe plan regional, unde coaliţii majoritare între partide tradiţionale sunt tot mai dificil de format.

Unii dintre membrii săi din landul Saxonia, vecin cu Turingia şi în care AfD este foarte popular, au lansat curând această dezbatere.

Până în prezent, conducerea CDU a refuzat mereu aceste alianţe, inclusiv în Saxonia. Clasaţi primii, conservatorii au decis până la urmă să se alieze cu Verzii (ecologişti) şi Partidul Social-Democrat (SPD, la putere) în cadrul unei coaliţii eteroclite.

Această mişcare pune partidele democratice în faţa unei probe de foc, la finalul căreia s-ar putea afla chiar alegeri anticipate pentru Bundestag.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite