Cutremur în Italia. Cel puţin 247 de morţi, printre care şi doi români, clădiri prăbuşite, oameni prinşi sub dărâmături FOTO VIDEO

Cutremur în Italia. Cel puţin 247 de morţi, printre care şi doi români, clădiri prăbuşite, oameni prinşi sub dărâmături FOTO VIDEO

Clădire dărâmată în oraşul Norcia, în apropierea epicentrului. FOTO AFP

Italia a fost zguduită miercuri dimineaţă de cel mai puternic cutremur din ultimii şapte ani. Un seism cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut epicentrul în apropierea oraşului Perugia (centru). Cel puţin 247 de oameni au murit, printre care şi doi români, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite. Autorităţile se feresc să estimeze numărul persoanelor aflate încă sub dărâmături.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 07.35 Bilanţ sumbru, în continuă creştere, în urma cutremurului care a zguduit, miercuri dimineaţă, Italia. AP anunţă că numărul deceselor a ajuns la 247. 
 
UPDATE 07.10 Un al doilea român a fost găsit decedat în urma cutremurului din Italia, în timp ce alţi patru sunt răniţi, a declarat purtătorul de cuvânt MAE Ionuţ Vâlcu pentru Digi24. Opt români sunt în continuare dispăruţi.
 
UPDATE 00.45 Bilanţul persoanelor decedate în urma seismului a crescut la 159, relatează Rai News şi „La Repubblica”. Alte cel puţin 368 de persoane au fost rănite, iar serviciile de protecţie civilă avertizează că bilanţul va creşte, cel mai probabil, deoarece nu există o estimare a numărului de persoane prinse încă sub dărâmături.
 
24 august, UPDATE 20.46 Premierul italian Matteo Renzi a anunţat miercuri seara că bilanţul cutremurului din Umbria a ajuns la cel puţin 120 de morţi, transmite Sky News. Un bilanţ anterior anunţa peste 80 de morţi.
 
"Cel puţin 120 de vieţi au fost pierdute până acum, iar bilanţul nu este definitiv", a spus preşedintele Consiliului italian.
 
"Răniţii şi bolnavii care au fost conduşi de la Amatrice şi Accumoli cu elicoptere şi ambulanţe sunt 368 la număr", a precizat Renzi.
 
Centrul european de seismologie la Marea mediterană a anunţat că epicentrul seismului a fost localizat la nord-est de Roma, lângă Norcia, în Umbria, iar Institutul american de geofizică USGS a anunţat că acesta a avut magnitudinea de 6,2.
 
UPDATE 19.50  Bilanţul seismului care s-a produs miercuri în centrul Italiei a depăşit 80 de morţi, potrivit presei italiene.
 
UPDATE 18. 47 Un român mort în urma cutremurului
 
Ministerul de Externe a anunţat decesul unui cetăţean român în urma cutremurului care a afectat, în cursul nopţii, regiunea centrală a Italiei. MAE precizează că ambasada României la Roma va asigura întreaga asistenţă consulară necesară în acest caz.
 
Totodată două persoane de cetăţenie română au fost identificate printre răniţi şi se află internate pentru îngrijiri medicale. De asemenea, un număr de 9 cetăţeni români rezidenţi în zona sinistrată au fost daţi dispăruţi de către aparţinători. 

Postul RAI News prezintă un bilanţ de 73 de morţi, dar precizează că nu este oficial.

Ultimul bilanţ anunţat de Protecţia Civilă este de 63 de morţi.

Seismul a provocat daune serioase în mai multe oraşe şi comune italiene, însă nu a avut loc în zone intens populate. Cele mai afectate localităţi sunt Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto.

Guvernul italian şi Crucea Roşie iau măsuri în sprijinul zonelor afectate, fiind mobilizate echipe de salvare, ambulanţe şi elicoptere.

UPDATE 15.30 Apel la solidaritate

 
Foto

Preşedintele italian Sergio Mattarella a făcut apel la cetăţeni să dea dovadă de solidaritate, într-un „moment de durere“, faţă de cei afectaţi de seismul puternic produs miercuri dimineaţa în centrul ţării şi a pledat pentru „responsabilitate comună“, transmite DPA, potrivit Agerpres.

La rândul său, şeful guvernului, Matteo Renzi, a dat asigurări că autorităţile acţionează pentru „a nu lăsa pe nimeni singur, nicio familie“. Renzi s-a deplasat la sediul guvernului, de unde a anunţat că în această după-amiază va vizita zona afectată de cutremur pentru a le mulţumi personal tuturor italienilor care participă la operaţiunile de salvare, transmite EFE.

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat miercuri că oferă Italiei „tot ajutorul necesar“. UE, Germania şi Israelul şi-au oferit de asemenea serviciile.

„În numele Comisiei Europene şi al meu personal, vă rog să acceptaţi sincerele mele condoleanţe. Suntem, ca întotdeauna, solidari cu poporul italian şi pregătiţi să ajutăm în orice fel putem“, i-a scris şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker premierului Matteo Renzi.

UPDATE 12.30  Până în acest moment, printre victimele cutremurului din Italia nu se află niciun român, rezident sau turist. Aşa a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu. De asemenea, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a precizat că în cazul în care va fi nevoie de ajutor, el va fi acordat.„Până în acest moment nu avem informaţii că sunt români implicaţi. Domnul ministru Tobă a dat o dispoziţie pentru întărirea dispozitivului de la ambasadă pentru sprijin, dacă va fi nevoie. Chiar dacă apar cazuri cu români, asta nu înseamnă că se schimbă atitudinea noastră, că mergem sau nu mergem în sprijin şi, din nou, rămâne situaţia doar dacă se solicită sprijin, atunci acest sprijin se acordă în limita posibilităţilor pe care le are fiecare ţară şi dacă acceptă Italia“, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

La rândul său, Ionuţ Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a arătat că „potrivit informaţiilor pe care oficialii le deţin până în acest moment nu există români printre victime“.

UPDATE 08.30 Cutremurul a fost urmat de peste 50 de replici, printre care una cu magnitudinea 3,9 în provincia Perugia şi cea mai puternică de 5,3, resimţită în jurul orei locale 04.30 (05.30 ora României) la Roma.

UPDATE 07.49 Persoane sub dărâmături la Accumoli

Stefano Petrucci, primarul din Accumoli, comună situată în apropiere de epicentrul seismului, a anunţat mai mulţi morţi în localitatea sa. Potrivit lui, comuna este pe jumătate distrusă. De asemenea, mai multe persoane se află sub dărâmături. „Este o tragedie. Avem morţi şi clădiri distruse“, a declarat el.

UPDATE 07.46 Comuna Amatrice, parţial distrusă
 

Sergio Pirozzi, primarul comunei Amatrice, situată la 40 de kilometri sud de Norcia, a declarat, potrivit SkyTG24, că localitatea sa este parţial distrusă şi că mai multe persoane sunt blocate printre dărâmături. Căile de acces în această comună de aproape 3.000 de locuitori sunt blocate, potrivit primarului.

Persoană scoasă de sub dărâmături la Amatrice FOTO AFP

Amatrice, in ruine după cutremur

Turnul din localitatea devastată Amatrice a rămas în picioare 

În Amatrice, orologiul din centrul localităţii italiene a rămas blocat la ora 3.36 (4.36 ora României), atunci când primul seism, cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter, a lovit satul pitoresc din centrul Italiei şi l-a transformat în moloz. Orologiul, care datează din secolul al XIII-lea, continuă să stea deasupra ruinelor oraşului, însă structura de rezistenţă a turnului a fost puternic afectată, în vreme ce 38 de persoane şi-au pierdut viaţa, scrie The Huffington Post.

„De-a lungul timpului localitatea a păstrat acest turn, sper că este un semn bun. Sper că înseamnă că nu va muri, ci se va ridica din nou atât timp cât turnul cu orologiu rămâne în picioare“, a declarat primarul Sergio Pirozzi. Între timp, autorităţile italiene numără în continuare victimele, iar alte cadavre sunt scoase de sub dărâmături. Inclusiv clădirea primăriei din localitatea Amatrice a fost devastată de seism, iar autorităţile au început operaţiunile de salvare a persoanelor blocate sub dărâmături. 

„Jumătate din sat a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături. A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit“, a precizat Sergio Pirozzi.

 

UPDATE 07.00 Cel puţin două decese au fost confirmate până în acest moment la Arquata del Tronto. Este vorba de un cuplu de bătrâni, potrivit presei italiene.

 
De asemenea, cel puţin un pod şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în mai multe localităţi din centrul Italiei. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă într-o parte din localităţile afectate.
   
Clădire prăbuşită din localitatea Amatrice FOTO Twitter/Flavio Maccarone 
 
Cel puţin o avalanşă a fost înregistrată pe versantul estic al muntelui Gran Sasso, cel mai înalt din Apeninii Italieni.
 
Institutul Geologic din Statele Unite a estimat că există o posibilitate de 35% ca seismul să provoace între 100 şi 1.000 de morţi şi pagube materiale semnificative.
 
Cutremurul a fost resimţit puternic şi în capitala Roma - situată la 150 de kilometri de epicentru - pentru aproximativ 20 de secunde, şi a fost urmat de mai multe replici în orele următoare, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 5,3 pe scara Richter. Seismul iniţial a avut loc la ora locală 03.38 (ora României 04.38) şi a avut epicentrul la o adâncime de doar 10 kilometri.
 
Epicentrul seismului a fost înregistrat la 10 de kilometri sud-est de Norcia FOTO RAI News
 
Potrivit premierului Italiei, Matteo Renzi, guvernul se află în legătură cu şefii agenţiilor de protecţie civilă regionale. 
 
Epicentrul seismului a fost înregistrat la 150 de kilometri nord-est de Roma FOTO CNN
 
Ambasada României la Roma s-a autosesizat în urma seismului puternic produs în Italia şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime, anunţă Ministerul de Externe într-un comunicat.

Până la acest moment nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Un cutremur de magnitudine similară petrecut în 2009, în regiunea L'Aquila, s-a soldat cu peste 300 de morţi, 1.500 de răniţi şi a provocat pagube în valoare totală de peste 16 miliarde de dolari. Cinci români au murit în urma cutremurului din L'Aquila.

 

Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages

Imagini din aceeasi galerie
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO AFP
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
 • Cutremur în Amatrice, Italia. FOTO Guliver/Gettyimages
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările