Curtea de Justiţie a UE a decis că Polonia trebuie să suspende imediat legea privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie

Curtea de Justiţie a UE a decis că Polonia trebuie să suspende imediat legea privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie

Curtea Supremă deJustiţie a Poloniei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, luni, că Polonia trebuie să suspende imediat o nouă lege controversată privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, informează Reuters.

 
Cea mai înaltă instanţă a UE a decis luni că Polonia trebuie să suspende de îndată o lege care forţează unii judecători de la Curtea Supremă să iasă la pensie. Partidul Legii şi Dreptăţii (PiS), aflat la guvernare în Polonia, deja acceptase să abandoneze legea care coboară pragul de vârstă pentru pensionarea judecătorilor, după ce Curtea Europeană de Justiţie publicase în octombrie un verdict interimar.
 
 Decizia de luni este definitivă. PiS a promovat legea cu argumentul că ar duce la înlăturarea ultimelor elemente din era comunistă în funcţionarea Curţii Supreme, dar criticii guvernării conservator-naţionalistă de la Varşovia au spus că legea avea ca scop înlăturarea judecătorilor incomozi.
 
Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.
 
Preşedintele polonez a promulgat luni seară o lege prin care a anulat decizia privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, după ce aceasta a fost blocată de o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, relatează site-ul publicaţiei The New York Times.
 
Formaţiunea politică aflată la guvernare, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a declarat anterior că legea privind vârsta de pensionare a judecătorilor este necesară pentru a reduce corupţia.
 
Uniunea Europeană consideră că schimbările făcute de Polonia în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte justiţia, reprezintă o încălcare a valorilor de bază ale Blocului comunitar.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: