Curtea Europeană de Justiţie decide împotriva FIFA

Curtea Europeană de Justiţie decide împotriva FIFA

Sepp Blatter, şeful FIFA

Curtea Europeană de Justiţie din Luxembourg a decis că guvernele Uniunii Europene au dreptul să asigure transmiterea campionatelor internaţionale de fotbal pe canalalele de televiziunea gratuite, în ciuda apelurilor făcute de FIFA şi UEFA.

Cazul a fost adus în faţa instanţei de cele două organisme ale fotbalului internaţional şi european, după ce Belgia şi Marea Britanie au stabilit că meciurile din timpul Cupei Mondiale de Fotbal sunt pe lista evenimentelor sportive care trebuie să fie disponibile pe canalele gratuite. Regatul Unit a inclus de asemenea şi meciurile din EURO 2012.

Conform legii audiovizuale a UE, guvernele au dreptul de a stabili că anumite evenimente sportive majore sunt „de mare importanţă“ pentru ţara lor, chiar dacă acest lucru contravine spiritului UE al competiţiei.

În ambele cazuri, lista include meciurile care nu implicau niciuna din echipele naţionale ale Belgiei sau Angliei, dar organismul executiv al UE a aprobat cererile ambelor state.

„Doar statele membre pot decide care sunt evenimentele sportive de importanţă majoră, iar rolul Comisiei este limitat la a analizat dacă statele membre s-au conformat legii UE sau nu“, a fost motivaţia Curţii Europene de Justiţie.

Decizia creează un precedent şi pentru alte sporturi şi reduce perspectivele ca organismele care administrează evenimentele sportive să genereze profituri extra din vânzarea drepturilor de difuzare către posturi plătite.

FIFA s-a arătat „dezamăgită“ de decizia CEJ, motivând că „dezechilibrează piaţa media, având un impact negativ asupra abilităţii FIFA de a le oferi fanilor sportului şi alte servicii“.

FIFA a câştigat peste 1.7 miliarde de euro din drepturile de difuzare din timpul Cupei Mondiale de Fotbal din 2010 din Africa de Sud, în timp ce UEFA a estimat peste 1.3 miliarde de euro din turneul de anul trecut din Polonia şi Ucraina. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: