Curtea Constituţională a Cehiei i-a dat dreptate proprietarului unui hotel care a refuzat să cazeze turişti ruşi dacă nu condamnă în scris anexarea Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Curtea Constituţională a Cehiei a dat câştig de cauză proprietarului unui hotel care a refuzat cazarea turiştilor ruşi ce sprijină anexarea Crimeei.

Instanţa judiciară supremă din Cehia a decis că proprietarul hotelului Brioni din Ostrava nu a dat dovadă de discriminare când a condiţionat cazarea turiştilor ruşi de semnarea unei declaraţii de condamnare a anexării Crimeei.

Conflictul a izbucnit în primăvara lui 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, informează biroul de avocatură Tănase & Partenerii.

Tomáš Krčmář, proprietarul hotelului Brioni Boutique, a refuzat atunci cazarea cetăţenilor ruşi în hotelul său, în semn de protest faţă de invazia militară rusă din peninsula de la Marea Neagră. El a considerat că atât Uniunea Europeană, cât şi ţara sa, au reacţionat neproporţional de slab la agresivitatea Rusiei.

„Cetăţenii ruşi pot fi cazaţi doar dacă scriu o scurtă notă prin care condamnă ocupaţia Crimeei“, a precizat Krčmář într-un anunţ publicat la sfârşitul lui martie 2014.

În luna aprilie a aceluiaşi an, Inspectoratul Comercial al Cehiei a amendat hotelul Brioni cu aproximativ 2.000 de euro. Puţin mai târziu, Curtea Supremă Administrativă a Cehiei a calificat gestul lui Krčmář ca fiind discriminatoriu.

Nefiind de acord cu această decizie, el a sesizat Curtea Constituţională pentru a-şi exprima  poziţia. Curtea Constituţională a anulat decizia Curţii Supreme Administrative. Discriminarea ar fi avut loc doar dacă hotelul Brioni ar fi refuzat cazarea clienţilor în baza unor abuzuri evidente, pe motive de ură sau de umilire a demnităţii umane. În cazul Brioni, este vorba despre „exprimarea directă şi emoţională a poziţiei politice a proprietarului său faţă de o încălcare clară a dreptului internaţional, care a fost anexarea Crimeei de către Rusia, iar această poziţie coincide cu politica externă cehă şi a organizaţiilor internaţionale“, a subliniat Curtea Constituţională a Cehiei, potrivit biroului Tănase & Partenerii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite