Cursa înarmării în Polonia şi Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari polonezi, în timpul paradei organizate de Ziua Forţelor Armate, pe 15 august 2017 Foto: EPA
Militari polonezi, în timpul paradei organizate de Ziua Forţelor Armate, pe 15 august 2017 Foto: EPA

Armatele celor două state au demarat unele dintre cele mai ample programe de înarmare de la ieşirea din Pactul de la Varşovia.

Pe lângă politica sa tradiţională de descurajare a Rusiei, Varşovia vede armata ca pe un instrument în serviciul ambiţiilor sale geopolitice în Europa şi ca pe un pivot al relaţiei sale privilegiate cu Statele Unite. Din această cauză s-a angajat într-un amplu proces de modernizare a forţelor sale armate.

Ca majoritatea ţărilor din Europa Centrală, Polonia a redus în mod semnificativ cheltuielile militare în anii care au urmat sfârşitului dominaţiei sovietice, bazându-se pe protecţia oferită de SUA şi NATO. 

Totuşi, în comparaţie cu alte ţări vecine, în special Cehia, Slovacia şi  Ungaria, care au înregistrat scăderi mai mari, Polonia a menţinut totuşi o capacitate semnificativă a forţelor sale armate, iar acest lucru i-a permis o repoziţionare rapidă. 

În cazul celorlalte trei ţări din grupul de la Vişegrád, căderea nu a fost oprită şi a provocat o pierdere aproape ireversibilă a  abilităţilor de apărare, care încă mai are consecinţe asupra capacităţii acestor state de a implementa modernizarea necesară a forţelor lor armate, scrie portalul maghiar hulala.org.

Spre deosebire de multe ţări NATO, întărirea forţelor armate poloneze a fost planificată înainte de 2014 şi de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. 

În 2012 a fost prezentat „Planul de modernizare tehnică a forţelor armate poloneze 2013-2022“, ce a detaliat necesitatea ca cele trei armate - terestră, aeriană  şi maritimă - să facă achiziţii de echipamente militare moderne pentru a scăpa de dependenţa de echipamentul sovietic care devenise inadecvat,  costisitor şi incompatibil cu cel al forţelor aliate.

Deteriorarea semnificativă a securităţii la frontiera  de est a NATO şi creşterea ameninţării din partea Rusiei au dat un impuls acestor proiecte.

55 de miliarde de dolari pentru armament 

Dar acest proces are loc pe o perioadă de timp destul de lungă deoarece orice achiziţie de echipamente militare, de la furnizori americani sau europeni, respectă reguli precise şi extrem de sensibile şi termene de livrare care se întind pe mai mulţi ani. 

Astfel, începând din 2013, au fost semnate doar contracte de 4 miliarde de dolari, în timp ce bugetul anual de apărare polonez s-a ridicat în anul 2017 la aproximativ 9,3 miliarde de euro.  

Efectele acestui proces de modernizare vor fi resimţite în jurul anului 2021, când vor avea loc primele livrări şi se vor încheia complet până în 2030. Se aşteaptă ca în următorii 15 ani, o sumă totală de 55 miliarde dolari să fie cheltuită pentru modernizarea forţelor armate, şi alocarea a 2,5% din PIB bugetului apărării.

Reînarmarea Poloniei este încă în fază incipientă şi a declanşat  deja o concurenţă acerbă între marile grupuri industriale de apărare din SUA, Marea Britanie, Geroania şi Franţa care doresc să profite de banii pe care Polonia a promis să-i aloce pentru cumpărarea de armament.  Varşovia negociază cu acestea achiziţionarea de avioane şi elicoptere de luptă, tancuri, rachete de croazieră, submarine.

Poznan, noul cartider general al trupelor SUA din Europa de Est

Relaţia dintre Polonia şi Statele Unite depăşeşte cu mult interesele industriale. Prioritatea acordată achiziţionării de sisteme americane este precursorul necesar, dar nu exclusiv, pentru decizia de a avea trupe americane care să participe la eforturile de descurajare a Rusiei. Pentru Statele Unite, Polonia este un „elev bun“, pentru că Varşovia a alocat peste 2% din PIB-ul pentru apărare.

Datorită poziţiei sale geografice, Polonia este plasată ideal pentru a servi ca bază pentru consolidarea flancului de est al NATO  şi găzduieşte încă de la începutul anului noul mini-cartier general logistic al trupelor americane prezente în Europa Est. 

Acest cartier general a fost mutat din Germania, unde sunt staţionate majoritatea forţelor americane din Europa, la Poznan, oraş din  vestul ţării. Acest comandament este responsabil pentru coordonarea a aproximativ 5700 de soldaţi americani în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.  

Aceşti militari nu se află doar pe teritoriul polonez, ci se antrenează cu forţele armate ale tuturor ţărilor NATO din Europa centrală şi de Est. 

Nouă forţă de apărare teritorială de 50.000 de oameni 

În paralel, noul guvern polonez  a decis să creeze o „forţă de apărare teritorială“ de 50.000 de oameni care se vor adauga celor 100.000 de militari activi. 

Această nouă forţă de apărare urmează să fie operaţională în decurs de trei ani, până la începutul anului 2020, şi ar urma să fie echipată numai cu echipamente poloneze şi va avea drept scop doar apărarea comunităţilor locale, dar va fi sub comanda Ministerului polonez al Apărării. 

Polonia este doar la începutul consolidării şi modernizării armatei sale şi poate deja să pretindă că este într-o poziţie de forţă politică în ceea ce priveşte angajamentele faţă de NATO şi Statele Unite.

Budapesta, mai mulţi bani pentru armament

Şi armata ungară a început o modernizare istorică, după cum scrie presa maghiară. În acest context, bugetul planificat pentru acest an, în valoare de 428 de miliarde de forinţi (aproximativ 1,4 miliarde euro), reprezinta un pas important, a declarat ministrul ungar al Apărării. 

Istvan Simicsko a subliniat că 30% din suma respectivă va fi folosită pentru dezvoltare şi modernizare, aproximatv 40% pentru creşteri salariale, iar restul de aproximativ 30% va fi destinat pentru funcţionare şi mentenanţă.

Printre ţintele modernizării, ministrul a amintit crearea capacităţii de transport aerian a armatei ungare, ceea ce presupune dotarea cu avioane pentru transportul militarilor. În acest sens, Budapesta şi-a propus să achiziţioneze două avioane Airbust A319.

Oficialul maghiar s-a referit şi la dezvoltarea „capacităţii de distrugere de blindate“. Budapesta  va aloca mai multe miliarde de forinţi şi pentru achizitionarea unor mijloace de artilerie, muniţie şi radare militare. 

Prioritară este anul acesta şi  modernizarea cazărmilor, mai cu seama din bazele militare de la Hodmezovasarhely, Tata şi Szolnok. Ungaria a crescut, din ianuarie, indemnizaţia militarilor cu 5%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite