"Curba de sacrificiu" impusa noilor membri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul britanic Tony Blair le-a cerut noilor state membre UE din estul continentului sa accepte sacrificii costisitoare pentru economiile lor, in speta reducerea

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul britanic Tony Blair le-a cerut noilor state membre UE din estul continentului sa accepte sacrificii costisitoare pentru economiile lor, in speta reducerea fondurilor structurale, in scopul nobil de a debloca bugetul european pe 2007-2013.
Propunerea a starnit revolta in randul respectivelor tari, liderii din grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria) adresand premierului Blair o scrisoare, extrem de critica, in acest sens. Atitudine lesne de inteles, sustin analistii, de vreme ce se cer sacrificii tarilor mai sarace, iar Franta si Marea Britanie, mult mai bogate si care sunt principalele vinovate de blocarea bugetului european, dau dovada de intransigenta, una in privinta subventiilor pentru agricultura, cealalta in privinta rabatului.
Rabat britanic + subventii pentru agricultura = fonduri structurale mai mici
Asa arata, in esenta, ,solutia de compromis" pentru scoaterea bugetului din impas in varianta Tony Blair. Solutie pe care premierul britanic a incercat s-o prezinte cat mai convingator, la Tallin si la Budapesta, unde s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, intai cu liderii tarilor baltice, apoi cu cei din grupul Visegrad. In discutiile avute, Blair si-a reconfirmat refuzul de a reveni asupra rabatului britanic, suportat, e adevarat, doar de mai vechile membre UE, promitand, in schimb, ca Marea Britanie va finanta o parte ,echitabila" din costurile de dezvoltare ale noilor membre. Solutiile si propunerile premierului britanic n-au fost insa bine primite de interlocutorii sai. Astfel, premierul estonian nu s-a putut declara satisfacut de niste propuneri vagi, iar seful guvernului de la Budapesta, Ferenc Gyurcsany, a spus, vorbind in numele grupului de la Visegrad, ca ,noile membre nu-si pot permite sa suporte singure revizuirea unor vechi compromisuri", aluzie la disputele financiare franco-britanice.
Mai bine mai putin si la timp
Argumentul cu care a incercat Blair sa-si convinga interlocutorii sa accepte sacrificiul a fost ,bani mai putini, dar alocati la timp, chiar de la inceputul lui 2007". Data ce risca sa fie compromisa daca ,cei 25" nu reusesc sa cada de acord asupra bugetului, la apropiatul summit de la Bruxelles, din 15-16 decembrie. Britanicii isi bazeaza argumentatia pe incapacitatea celor zece noi membre de a cheltui banii alocati de UE. Dupa 18 luni de la aderare, acestea sunt, intr-adevar, departe de a-si fi epuizat primele fonduri. Polonia, de pilda, nu a reusit sa foloseasca decat 4,3 la suta din fondurile structurale alocate pentru perioada 2004-2006. ,Ceea ce pierds este numai un angajament teoretic, nu bani, iar daca ar fi de acord cu propunerea britanica, vor putea trage fonduri mai repede", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al premierului Blair. O alta propunere avansata de Blair a fost revizuirea nevoilor financiare ale UE peste trei-patru ani, adica la jumatatea exercitiului bugetar.
Miza discutiilor: o economie de 25 miliarde de euro
Surse bine informate sustin ca actuala tevatura are drept cauza intentia britanicilor de a aduce bugetul comunitar la 1,03 la suta din PIB-ul european, fata de 1,06, cat a propus Luxemburgul. Ceea ce ar echivala cu o reducere de 25 miliarde de euro. Pentru a obtine aceasta economie, in loc sa reduca subventiile agricole, care reprezinta 40 la suta din bugetul european si asupra carora Franta refuza sa revina, Blair vrea sa diminueze fondurile de dezvoltare regionala, a doua felie suculenta a prajiturii bugetare, reprezentand 10 la suta. Pana la urma, din cauza intereselor ,celor 15", UE s-ar putea alege cu un buget mai redus, pe perioada 2007- 2013, iar ,cei 10" cu ajutoare de dezvoltare diminuate.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite