Cum stă în sondaje „Slujitorul poporului“, partidul noului preşedinte al Ucrainei

Cum stă în sondaje „Slujitorul poporului“, partidul noului preşedinte al Ucrainei

Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski

Un sondaj privind intenţia de vota ucrainenilor la parlamentare arată că 90% dintre cetăţeni ar participa la alegeri legislative anticipate. Astfel, potrivit agenţiei Rating, 43,8% dintre cei chestionaţi ar vota partidul "Servitorul Poporului", formaţiunea politică neparlamentară care l-a susţinut pe Volodimir Zelenski în alegerile prezidenţiale.

 
Partidul pro-rus "Platforma Opoziţiei - Pentru Viaţă" ar fi votată de 10,5% din electorat, "Blocul lui Petro Poroşenko - Solidaritatea" ar fi susţinut la alegeri de 8,8% din ucraineni, iar partidul "Batkivşcina" al ex-premierului Iulia Timoşenko ar fi votat de 7,3% dintre respondenţi. Pe locul cinci în sondaj se află partidul "Forţă şi Onoare" (5,1%), urmat de noul partid neparlamentar Holos, al solistului Sviatoslav Vakarciuk (4,6%), Partidul Radical (3,3%) şi formaţiunea pro-rusă "Blocul Opoziţiei" (3,2%).
 
Amintim că noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, marţi seară, decretul de dizolvare a Radei Supreme şi de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie 2019. Astfel, Parlamentul de la Kiev urmează să se reunească în şedinţă extraordinară, pentru a modifica legea electorală, în urma unei solicitări făcute în acest sens de către preşedintele Zelenski. 
 
Noul preşedinte de la Kiev şi-a motivat decizia de a semna decretul de dizolvare a Radei Supreme susţinând că "şeful statului are dreptul să dizolve parlamentul dacă, în termen de o lună, deputaţii nu reuşesc să formeze o coaliţie majoritară". De altfel, Volodimir Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva parlamentul încă pe 20 mai, în discursul susţinut la ceremonia de învestire a sa în funcţia de preşedinte, argumentând că actuala legislatură nu mai reprezintă voinţa alegătorilor.
 
Marţi, Volodimir Zelenski a propus modificarea legislaţiei electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă. Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleşi jumătate dintre deputaţii actualei legislaturi ucrainene. "Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%" - a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.
 
 Dizolvarea Radei, contestată la Curtea Constituţională
 
Preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andri Parubi, a confirmat, miercuri, că decizia noului preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a dizolva Parlamentul şi de a convoca alegeri legislative anticipate va fi contestată la Curtea Constituţională.
 
Potrivit ziarului Korrespondent, Parubi a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat, într-un comentariu pe Facebook, dacă decizia lui Zelenski de a dizolva Parlamentul va fi atacată la Curtea Constituţională a Ucrainei. Între timp, liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liaşko, a început să strângă semnături în rândul deputaţilor pentru a putea cere Curţii Constituţionale să examineze decizia preşedintelui Zelenski. 
 
În opinia deputatului, decizia lui Volodimir Zelenski este "neconstituţională şi ilegală". În plus, Liaşko a afirmat că această decizie a lui Zelenski poate fi comparată cu o hotărâre similară a fostului preşedinte Viktor Ianukovici. "Zelenski procedează la fel ca Ianukovici, care, în 2010, după alegeri, prin judecătorii corupţi ai Curţii Constituţionale, a modificat Constituţia" - a acuzat liderul radicalilor ucraineni.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: