Cum sifonează firmele off-shore bani publici în Grecia

Cum sifonează firmele off-shore bani publici în Grecia

Autorităţile elene sunt atente la câştigurile  suspecte ale companiilor off-shore din ţară.

Secretarul General pentru Transparenţă şi Drepturile Omului din Grecia a cerut marţi procurorilor să investigheze afacerile din sectorul public care implică firme off-shore, după ce în presă au apărut informaţii conform cărora unii indivizi ar frauda statul elen fără a fi pedepsiţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Giorgios Sourlas, Secretarul General pentru Transparenţa şi Drepturile Omului din cadrul guvernului elen, a făcut apel la procurorii financiari pentru a ancheta afacerile din sectorul public care sunt încheiate prin intermediul companiilor off-shore.

Cererea oficialului grec vine după ce Brigada de Combatere a Criminalităţii Financiare (SDOE) a descoperit dovezi potrivit cărora indivizii implicaţi în astfel de afaceri ar frauda statul grec pentru a beneficia în mod ilicit de subvenţii, potrivit cotidianului „Ekathimerini”.

Sourlas a declarat că SDOE are în vedere un caz în care o companie care a cerut subvenţii pentru o factură a unui utilaj care avea un preţ cu 2.000% mai scump decât valoarea reală.

Oficialul a susţinut că autorităţile elene ar trebui să recupereze banii câştigaţi fraudulos de companii care au pretins bani de finanţare din bugetul statului deşi nu erau eligibile.

 Experţii greci anticorupţie au avertizat de mult timp în legătură cu implicarea companiilor offshore în gestionarea incorectă a fondurilor publice, mai ales în sectorul sanitar. Guvernul de la Atena a anunţat la începutul lunii aprilie că va investiga 103 societăţi offshore necunoscute de fiscul grec, existenţa acestora fiind dezvăluită în urma unei anchete a grupului ICIJ de la Washington, format din jurnalişti de investigaţie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările