Cum a schimbat Pandemia Covid-19 viaţa oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai întâlnite afecţiuni ale femeiler în perioada de vară sunt cele ale tractului urinar.

Traiul în carantină a schimbat rutina de zi cu zi în cazul a sute de milioane de oameni. Un studiu al institutului naţional de statistică IFOP, despre igiena francezilor aflaţi în izolare arată că o treime nu fac duş zilnic, iar 41% din bărbaţii care stau singuri nu-şi schimbă lenjeria intimă zilnic.

Viaţa în carantină înseamnă trezirea la o oră târzie, statul până noaptea târziu şi leneveala în timpul după-amiezii, indică datele furnizate de pieţele europene de energie, acolo unde restricţiile de activitate au condus la o schimbare largă a rutinei de zi cu zi în cazul a sute de milioane de oameni, potrivit Bloomberg. 

Pe de altă parte, un studiu al institutului francez de statistică IFOP, despre igiena francezilor aflaţi în carantină, citat de „Le Monde“, arată că în această perioadă, s-a deteriorat igiena persoanală şi vestimentară a oamenilor, aceasta mergând mână în mână cu o scădere notabilă a respectului de de sine. Comparaţia studiilor efectuate înainte 3 februarie şi după 4 aprilie a evidenţiat o relaxare clară a francezilor în ceaa ce priveşte igiena personală: aproape 67% din francezi fac zilnic duş acum faţă de 76% înainte de izbucnirea Pandemiei. 

La bărbaţi, această tendinţă este mai mare decât la femei. Această evoluţie este, fără îndoială, legată de faptul că izolarea a redus interacţiunile sociale şi contactul fizic. În acest sens, s-a ridicat constrângerea cu privire la cum eşti privit de colegi, prieteni, cunoscuţi, dacă îţi neglijeji aspectul. Studiul mai arată că 41% din bărbaţii care stau singuri nu-şi schimbă lenjeria intimă în fiecare zi. În ceea ce le priveşte pe femei, a crescut numărul celor care nu poartă sutien. S-a prăbişit şi stima de sine a franţuzoaicelor, doar 12% se găsesc frumoase în situaţia actuală. Bărbaţii sunt mai încrezători,  cu 10 procente mai mult. Această depreciere, spun specialiştii, este legată şi de o creştere în greutate în această peioadă şi de faptul că nu mai au acces  la servicii de îngrijire: coafură, manichiură, pedichiură, care ajută de obicei la menţinerea încrederii în sine la nivel estetic.

Dorm până mai târziu

Fără naveta la birou, oamenii pot dormi mai mult. În mod normal, cererea pentru electricitate începea să crească între orele 06.00 şi 08.00. Acum, în Germania, este clar că aparatele de cafea nu pornesc până la intervalul de timp dintre 8.00 şi 9.00 dimineaţa, a declarat Simon Rathjen, fondator al unei companii de trading cu energie. “Acum chiar încep dimineaţa relaxat. Nu mă trezesc decât cu jumătate de oră înainte să încep munca”, a spus David Freeman, un analist în servicii financiare din Londra.

După-amieze mai puţin productive

Consumul de curent în timpul după-amiezii este mai mic. Înainte, cantitatea de curent folosită creştea între orele 14.00 şi 17.00. Acum, datele de consum din Marea Britanie arată o scădere, pentru că oamenii merg afară la plimbare sau la aer curat. Este “ca şi cum trăim printr-o lună de duminici”, a spus Iain Staffell, lector universitar în energie sustenabilă la Imperial College London.

Serile petrecute în casă

De la ora 18.00, consumul de electricitate începe să urce vertiginos, în timp ce oamenii termină de lucrat şi încep treburile prin casă. Restricţiile aplicate muncii şi şcoala de acasă înseamnă vizionarea redusă la televizor în timpul zilei şi intensificarea acestei activităţi în timpul serii. Datele din Germania arată această tendinţă de consum electric la ore mai târzii. Seara este perioada în care consumul de electricitate este cel mai mare, majoritatea oamenilor fiind obligaţi să stea în case.

 Netflix a raportat un număr record de abonaţi, 15,8 milioane, aproape dublu faţă de cifra prognozată de analiştii de pe Wall Street. Serviciile de video-streaming precum Netflix şi YouTube au o audienţă captivă. Noul serviciu Disney+ a depăşit 50 de milioane de abonaţi în doar cinci luni, un ritm mai accelerat decât a fost prevăzut. Traficul de internet a crescut vertiginos, o bună bucată din banda de reţea fiind folosită de aplicaţii precum cele de streaming şi Zoom. Aceasta ar putea însemna un consum lunar de până la 600 de Gigabiţi din banda de reţea, cu aproximativ 35% mai mult decât înaintea restricţiilor, potrivit Bloomberg Intelligence.

Somn la ore târzii

Datele de consum electric de pe glob arată că oamenii merg la culcare mai târziu ca de obicei. Cererea nu începe să scadă până în intervalul orar 22.00-00.00, cu cel puţin o oră mai târziu ca înaintea stării de urgenţă. “În mod clar, copiii mei merg la culcare mai târziu. Toată rutina noastră s-a dus pe apa sâmbetei”, a spus Liz Stevens, o profesoară-asistent din Londra.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite