Cum s-au radicalizat fraţii Abdeslam în doar câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
frati

Cu mai puţin de un an înainte de comiterea atentatelor din Paris, fraţii Salah şi Brahim Abdeslam făceau aceleaşi lucruri pe care le fac mulţi tineri europeni de vârsta lor: mergeau la club, consumau alcool şi flirtau cu fete.

O înregistrare datată 8 februarie 2015 îi arată pe cei doi fraţi dansând pe muzica rapper-ului lor favorit într-un club de noapte din Bruxelles. 

Brahim Abdeslam ţine o ţigară în mână şi flirtează cu o tânbără blondă, în timp ce fratele său, Salah, îmbrăcat într-o bluză portocalie, dansează la câţiva paşi mai în spate.

Doar opt luni mai târziu, pe 13 noiembrie 2015, Brahim s-a aruncat în aer la o cafenea din Paris. Atacul său sinucigaş sa a fost parte din seria de atentate din acea noapte în urma cărora şi-au pierdut viaţa 130 de persoane. Fratele său, Salah, a fost singurul membru al celulei teroriste care a supravieţuit acelei nopţi.

Autorii filmării din 8 februarie 2015, doi prieteni ai fraţilor Abdeslam din cartierul bruxellez Molenbeek, au povestit, într-un interviu acordat CNN, traseul celor doi fraţi de la tineri normali la terorişti. Numele celor doi sunt fictive.

„Erau băieţi buni. Poţi spune că trăiau viaţa la maxim”, spune Rachid despre fraţii Abdeslam.

„L-am văzut pe Salah glumind, bând alcool şi jucând cărţi. Îi plăceau femeile, era preferatul femeilor”, îşi aminteşte Karim.

Cei doi spun că acea seară din februarie 2015 a fost ultima oară când i-au văzut pe fraţii Abdeslam consumând alcool. De atunci, însă, au început să se schimbe.

„Brahim a început să devină mai religios. Se ducea la slujba de rugăciune vinerea şi în rest se ruga acasă”, mai povesteşte Rachid.

Cei doi prieteni spun că nu şi-au dat seama atunci că fraţii Abdeslam alunecau în direcţia radicalismului. 

„S-au schimbat puţin câte puţin”, crede Rachid.

Acesta s-a împritenit cu fraţii Abdeslam în 2011, an în care a petrecut mult timp la cafeneaua Les Beguines, deţinută de familia acestora. Brahim şi Rachid fumau cannabis împreună, jucau cărţi pe bani, vindeau droguri uşoare şi se uitau la meciurile echipei Real Madrid.

„Era un loc distractiv. Era ca o familie”, spune Rachid.

Din „familie” mai făceau parte trei persoane, arestate acum sub acuzaţia că l-ar fi ajutat pe Salah să se ascundă. 

Kasim şi Rachid se consideră victime ale Statului Islamic, a cărui influenţă se răspândeşte în cartierul lor. 

„Este foarte serios”, crede Rachid.

„Ca tineri musulmani cu puţine oportunităţi, lucrurile vor deveni chiar şi mai rele pentru noi de acum înainte. Plus că în aceste zile şi noi suntem speriaţi să nu sărim în aer în metrou”, mărturiseşte Karim.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite