Cum s-ar putea răzbuna Vladimir Putin pe Marea Britanie după atacul din Siria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul lansat în Siria la sfârşitul săptămânii trecute de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie a alimentat temerile potrivit cărora Rusia va răspunde printr-un atac cibernetic asupra spitalelor britanice şi altor servicii, inclusiv cele de control al traficului aerian. Potrivit expertului în combaterea terorismului Michael Clarke, nu este exclus ca un astfel de atac să aibă loc chiar în următoarele două-trei săptămâni.

Michael Clarke, care este specializat în studii de apărare, a avertizat că lumea trebuie să fie pregătită pentru un „război cibernetic“ în următoarea perioadă, relatează express.co.uk.

„Bănuiesc că Rusia va alege să nu răspundă în termeni militari. Dar războiul cibernetic este foarte probabil“, a spus el.

Expertul în combaterea terorismului este de părere că va fi vorba despre „un atac asupra infrastructurii naţionale, nu doar pentru a perturba companii, ci pentru a pătrunde în sistemul de transport sau în cel de sănătate sau în cel de control al traficului aerian“. Şi, spune Michael Clarke, „oricine ar putea fi afectat“.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat sâmbătă 105 rachete asupra unor obiective siriene în care s-ar fi aflat arme chimice, în Damasc şi în apropiere de Homs. Iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că loviturile conduse de SUA împotriva Siriei se vor concretiza în „consecinţe“ asupra forţelor aliate, fără a preciza însă de ce natură vor fi acestea.

Însă ministrul de Externe de la Londra, Boris Johnson, a avertizat că Marea Britanie trebuie să-şi ia măsuri de precauţie pentru a se proteja de posibile atacuri cibernetice din partea Rusiei.

Într-un interviu acordat duminică BBC, Johnson a subliniat că relaţiile dintre Londra şi Moscova s-au deteriorat în contextul otrăvirii fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Marea Britanie, la Salisbury, dar şi în contextul atacului din Siria. Iar atunci când a fost întrebat dacă este îngrijorat că ruşii s-ar putea răzbuna prin atacuri cibernetice care să vizeze sistemul de sănătate sau cel de electricitate, Boris Johnson a spus că este de părere că „trebuie să ne luam toate măsurile posibile de precauţie“.

De altfel, şeful diplomaţiei de la Londra a afirmat că există dovezi că Moscova a lansat în trecut atacuri asupra infrastructurii naţionale. 

În aceste condiţii, ofiţerii de informaţii şi Ministerul britanic al Apărării sunt în stare de alertă.

De cealaltă parte, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat BBC că atacul lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa nu va fi lăsat fără un răspuns. „Vor fi, în mod sigur, consecinţe. În fond, pierdem ultimele resturi de încredere în prietenii noştri occidentali“, a declarat Lavrov, citat de presa rusă. 

Ministrul rus de Externe a apreciat, totodată, că relaţiile dintre Moscova şi Occident se află la un nivel mai scăzut decât în timpul Războiului Rece, întrucât înainte existau anumite canale de comunicare între părţile implicate şi nu exista obsesia rusofobiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite