Cum a mărit Rusia factura de gaze naturale a Ucrainei cu 20 de miliarde de dolari în mai puţin de 2 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum a mărit Rusia factura de gaze naturale a Ucrainei cu 20 de miliarde de dolari în mai puţin de 2 luni FOTO Reuters
Cum a mărit Rusia factura de gaze naturale a Ucrainei cu 20 de miliarde de dolari în mai puţin de 2 luni FOTO Reuters

Compania energetică de gaze naturale Gazprom, cea care este deţinută de Guvernul rus, măreşte lunar factura de gaze a Ucrainei în vederea exercitării unei presiuni economice, în tandem cu cea militară, scrie „The New York Times”.

În prezent, directorii Gazprom afirmă că Ucraina datorază companiei ruse peste 22 de miliarde de dolari, deşi, la începutul lunii martie, factura de gaze a ţării vecine era în jur de 2 miliarde de dolari. Modul în care Gazprom a decis să calculeze tarifele sale arată limpede cum societatea energetică este utilizată de Kremlin în scopuri politice, scrie publicaţia americană.

În raportul său anual, Gazprom arată că livrarile sale de gaze naturale în Ucraina s-ar putea reduce dacă ţara vecină nu îşi plăteşte facturile. Totodată, compania menţionează că Europa ar putea avea parte de un volum tot mai redus de gaze din această cauză. Ucraina a ameninţat în repetate rânduri că va da în judecată Gazpromul pentru că „umflă” nejustificat facturile.

Directorul executiv al companiei Gazprom, Alexei B. Miller, a scăpat recent de pe lista de sancţiuni impuse de Statele Unite Rusiei ca o concesie de natură politică pentru ţările europene care depind de aprovizionare cu gaze naturale ruseşti, notează sursa citată.

Luna trecută, al doilea om de la comanda gigantului Gazprom, Alexander Medvedev, a călătorit în Germania pentru a arăta că societatea pe care o conduce încearcă să facă tot posibilul pentru a furniza Europei gazul natural de care are nevoie, chiar dacă Ucraina datora în aprilie 18,5 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, la începutul lunii martie, tot Alexander Medvedev spunea că Ucraina datorează companiei Gazprom 1,89 de miliarde de dolari pentru gazele neplătite. Oficialul companiei a precizat de asemenea că cifra ajunsese la 2,2 miliarde de dolari în aprilie, moment în care Ucraina a oprit toate plăţile către Gazprom după ce firma rusă majorase preţul gazelor naturale până la 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

Iniţial, preţul gazelor pentru Ucraina a fost de 268 de dolari pentru mia de metri cubi, însă compania rusă a decis de la 1 aprilie să aplice preţul standard pentru gaze naturale în Europa. Datoria Ucrainei ar urma astfel să ajungă la jumătatea lunii mai la circa 3,5 miliarde de dolari, mai afirmă Alexander Medvedev.

Publicaţia americană scrie că preţul redus a făcut parte dintr-un pact al preşedintelui Vladimir Putin cu fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, înţelegere realizată anul trecut, cu scopul de a deturna acordul de liber schimb al Uniunii Europene.

Alexei B. Miller

După ce preşedintele Ucrainei a fugit în luna februarie, Alexei B. Miller (foto dreapta), directorul Gazprom, a anunţat că preţul pentru mia de metri cubi a revenit la 385 de dolari, argumentându-şi decizia că datoria ţării vecine este prea mare.

Pe baza unui acord din 2010, Ucraina primea o reducere de circa 30 la sută pentru preţul gazelor naturale ruseşti, deoarece permitea Moscovei să îşi staţioneze propriile trupe militare în Crimeea. Dar cum peninsula a fost de curând anexată, Rusia a abrogat acordul şi a mărit preţul la gaze. Gazprom a mai spus că intenţionează să aplice retroactiv tariful mărit, tocmai din 2010, moment în care acordul fusese semnat.

Oficialii companiei Gazprom, printre care şi Alexander Medvedev, susţin că Ucraina datorează alte 18,5 miliarde de dolari. Această sumă este rezultată dintr-un contract din 2009 pe care fostul premier Iulia Timoşenko l-a semnat cu Rusia după ce Moscova sistase din nou gazele naturale pentru ţara vecină. Şi atunci, motivul invocat a fost o datorie de 2,4 miliarde de dolari.

Acordul din 2009 elimina o companie intermediară dintre cele două state şi angaja Ucraina la un consum nesustenabil de gaze naturale ruseşti de circa 50 de miliarde de metri cubi pe an, la un preţ mai mare decât tariful practicat în Europa. Totul pe o perioada de 10 ani. Însă consumul Ucrainei a scăzut de la 44 de miliarde de metri cubi în 2011, la 32 de miliarde de metri cubi în 2012 şi la 28 de mld. pentru 2013, în general din cauza recesiunii, precizează un analist economic citat de „New York Times”.

Astfel, ceea ce încearcă Gazprom să facă acum este să forţeze Ucraina să îi plătească o diferenţă pentru un volum de gaze naturale neutilizat. În 2012, Gazprom a cerut Ucrainei 7,1 miliarde de dolari pentru gaze naturale care au fost stipulate doar în contract. În prezent, Rusia cere Ucrainei o sumă suplimentară de 11,4 miliarde de dolari pentru volumul de gaz nefolosit anul trecut.


Citeşte şi:

Rusia a decis că de la 1 iunie 2014 Ucraina va plăti în avans pentru gaze

Ucraina va trebui să facă plăţi în avans pentru livrările de gaze, începând din iunie, din cauza datoriilor acumulate de Kiev, anunţă ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Propaganda rusească îşi turează motoarele. Cum cucereşte Kremlinul Republica Moldova

Acţiuni culturale şi umanitare, privatizarea unor întreprinderi strategice, finanţarea unor partide şi asociaţii obşteşti, expansiunea mediatică, susţinerea regiunii separatiste sunt instrumentele „subtile“ folosite de Rusia pentru a-şi menţine influenţa în Moldova şi a-i opri avântul european.

Lungul drum al gazelor ruseşti către Ucraina. Europenii sunt solidari cu ucrainenii până vine vorba de Gazprom

Autorităţile ucrainene au ajuns la o înţelegere cu Slovacia pentru a folosi un gazoduct abandonat, prin care ar urma să ajungă gaze naturale din Europa Centrală în Ucraina. Kievul face eforturi pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, însă ţările europene se tem să nu-şi pună în pericol propriile contracte cu Rusia. Până la urmă, ucrainenii vor primi gaze ruseşti, dar din Europa Centrală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite