Cum l-a ajutat Ungaria pe fostul premier macedonean să scape de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scandal de proporţii este în derulare în Ungaria. Fostul prim-ministru al Macedoniei, Nikola Gruevski pretinzând că a fost ameninţat cu moartea, a solicitat azil politic în Ungaria, după ce a fost condamnat definitiv în ţara sa, la doi ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi de asemenea are calitatea de învinuit în alte patru dosare de corupţie.

Gruevski a menţinut relaţii deosebit de bune cu prim-ministrul maghiar, Orbán Viktor. Acesta din urmă a participat la campania electorală a Organizaţiei Revoluţionare a Macedoniei Interioare – Partidul Unităţii Naţionale Macedoniene (VMRO-DPMNE) al cărei lider a fost Gruevski. Cei doi politicieni – Orbán şi Gruevski – au avut obiective politice comune, cum sunt antiimigraţionismul şi lupta împotriva presupusei ingerinţe a lui George Soros în politica Europei Centrale şi de Sud (prima mare demonstraţie împotriva miliardarului american de origine maghiară a avut loc la Skopje).

Sosirea în Ungaria al lui Gruevski a fost confirmată şi de autorităţile maghiare, însă nici Ministerul de Externe şi de Comerţ Exterior şi nici Ministerul de Interne nu au dat detalii despre modalitatea în care fostul demnitar macedonean a ajuns la Budapesta, în condiţiile în care paşaportul acestuia a fost retras de către autorităţile macedoniene. Ministrul care conduce cabinetul prim-ministrului, Gulyás Gergely a declarat doar că Gruevski a ajuns în mod legal în Ungaria, însă nu a dat detalii.

A trecut graniţa într-o maşină diplomatică maghiară

Jurişti intervievaţi de cotidianul Népszava susţin că în lipsa unui paşaport valabil, fostul demnitar macedonean ar fi putut să treacă graniţa maghiară doar cu o aprobare specială, eliberată de Ministerul de Interne maghiar. O altă întrebare a presei maghiare a fost de ce nu a rămas Gruevski în zona de tranzit, aşa cum prevede legea în cazul celor care solicită azil în Ungaria. Referitor la această întrebare, ministrul de externe Szíjjártó Péter a declarat că la cererea lui Gruevski, Oficiul pentru Imigrare şi Cetăţenie (BÁH) a acceptat ca petentul să-şi depună cererea la Budapesta. Problema este însă că legea maghiară nu reglementează o astfel de posibilitate.

Chestiunea modalităţii prin care Gruevski a ajuns în Ungaria prezintă interes şi pentru presa din Balcani. Un ziar din Albania scria că, potrivit informaţiilor furnizate de poliţia albaneză, Gruevski a solicitat azil la ambasada Ungariei din Tirana, şi de acolo a plecat cu un autoturism al ambasadei, trecând frontiera cu Muntenegru şi legitimându-se cu buletinul de identitate (cetăţenii ţărilor din Balcani pot trece frontiera doar cu buletinul).

Autorităţile albaneze nu l-au reţinut, pentru că solicitarea de urmărire penală internaţională a sosit doar în 13 noiembrie în Albania, iar Gruevski a plecat din această ţară în seara zilei de 11 noiembrie. Până în prezent, autorităţile maghiare nu au confirmat, dar nici nu au infirmat această ipoteză.

Indiferent de modalitatea în care Gruevski a ajuns în Ungaria, situaţia politică generată de această fugă a fostului premier macedonian este deosebit de stânjenitoare pentru guvernul maghiar şi personal pentru Orbán Viktor. Cabinetul maghiar a primit deja un mesaj neobişnuit de univoc din partea Statelor Unite ale Americii. Secretariatul de Stat American, printr-un comunicat precizează: locul fostului prim-ministru macedonian, Nikola Gruevski, cel care în ţara sa a fost condamnat penal pentru abuz în serviciu, este în faţa justiţiei din Macedonia.

Degeaba a solicitat azil politic în Ungaria, Gruevski a fost condamnat în urma unui un proces echitabil şi transparent, iar acesta este cercetat pentru alte patru infracţiuni de drept comun. Credem că Macedonia are dreptul să ducă până la capăt aceste proceduri – scrie comunicatul secretariatului de stat american. Între timp, Macedonia a anunţat că va solicita guvernului maghiar extrădarea lui Gruevski.

Gruevski ar putea să se adăpostească în Rusia

În aceste condiţii Ungaria poate să aleagă între trei soluţii. Fie îl protejează pe Gruevski, permiţându-i să rămână în Ungaria şi riscând un scandal diplomatic major cu Statele Unite, Uniunea Europeană şi cu o parte a ţărilor din Balcani. Fie îl extrădează pe fostul premier macedonian ţării sale, dezamăgindu-l pe aliatul său strategic, Vladimir Putin şi pe electoratul pro-guvernamental, care aşteaptă o rezoluţie în acest caz, care să fie o nouă dovadă a independenţei şi suveranităţii guvernului maghiar faţă de UE.

O ultimă variantă ar fi să îl lase pe Gruevski să fugă într-o ţară terţă – cel mai probabil în Rusia – ceea ce ar crea grave consecinţe politice în ceea ce priveşte relaţiile externe ale Ungariei cu ţările occidentale. Surse diplomatice – sub anonimat – au declarat pentru Népszava că acest ultim scenariul este şi cel mai probabil notează Rador.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite