Cum îi îndeamnă guvernul britanic pe cetăţenii comunitari să părăsească Regatul Unit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deportările cetăţenilor UE din Marea Britanie au crescut drastic de la votul privind Brexit, determinând criticii să pretindă că Ministerul de Interne britanic vizează în mod deliberat resortisanţii UE, ca parte a „mediului ostil“.

În acest sens poate fi interpretată şi scrisoarea din 18 octombrie, scrisă de oficialii de la secţia de imigraţie a Ministerului britanic de Interne, în care îi spune unui cetăţean român dintr-un centru de detenţie de imigrare că cererea sa de cazare de urgenţă a fost respinsă şi ar trebui să ia în considerare plecarea într-o altă ţară. 

În scrisoare se afirmă: "Aţi putea evita să vă deveniţi cerşetor, întorcându-vă în România sau într-un alt stat membru al UE în care aţi putea să vă bucuraţi pe deplin de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului". Este posibil ca documente similare să fi fost trimise şi altor cetăţeni europeni aflaţi în aceeaşi situaţie. 

Românului care a primit această scrisoare i se mai aminteşte că are „dreptul să călătorească liber, să trăiască şi să studieze în orice alt stat membru al UE“, o remarcă ce pare a fi o referire la Brexit. 

Analiza datelor guvernamentale arată că deportarea cetăţenilor UE este la cel mai înalt nivel de la începutul înregistrărilor, cu 5.301 refuzuri în acest an până în iunie 2017 şi o politică de deportare a cetăţenilor comunitari acuzaţi că nu au resurse să se întreţină singueri.

Pe de altă parte, un studiu publicat de organizaţia Migration Watch UK. privind imigraţia în Marea Britanie după ieşirea ţării din UE propune măsuri pentru oprirea acestui fenomen. Aceste îi vizează şi pe muncitorii români care muncesc în Regat.

Polonezii şi românii ar trebui să li se permită rămânerea în Marea Britanie ca muncitori calificaţi timp de doar doi sau trei ani, măsură menită să stopeze imigraţia, arată un studiu cu privire la imigraţia după Brexit, studiu citat de The Times.

Muncitorilor slab calificaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani ar trebui să li se ofere o viză care să le permită să stea în Marea Britanie doi ani pentru a ocupa slujbe în hoteluri, restaurante şi magazine fast-food, potrivit studiului publicat de organizaţia Migration Watch UK.

De asemenea, ar trebui reintrodus un program sezonier pentru cei care merg în Regat pentru a culege fructe şi legume, cărora să li se permită o perioadă de şedere mai mică de un an.

Alp Mehmet, vicepreşedintele grupului, care militează pentru reducerea imigraţiei, a declarat că propunerile vor conduce la reducerea imigraţiei cu aproximativ 100.000 de persoane pe an.

Organizaţia Migration Watch UK propune mai multe categorii de lucrători cărora să li se permită să stea în Marea Britanie, printre care:

- Lucrători înalt calificaţi, cu un salariu minim de 30 000 de lire sterline.

— Imigranţii cu calificări intermediare, cum ar fi zidarii, instalatorii şi electriciştii, vor fi admişi timp de până la trei ani. Însă angajatorii lor vor trebui să plătească o taxă anuală, fiind încurajaţi să pregătească personal din Regatul Unit, care să înlocuiască imigranţii.

Aceşti lucrători nu vor avea acces la beneficii precum prestaţii pentru exercitarea unei activităţi profesionale, credite fiscale sau ajutoare pentru locuinţă şi nici posibilitatea de şedere permanentă în ţară.

Locurile de muncă din sectorul alimentar vor fi ocupate prin extinderea schemei de mobilitate pentru tineri din UE cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Aceştia nu vor avea acces la beneficii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite