Cum impune Viktor Orban autocraţia în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul ungar a aprobat două legi contestate de cetăţeni, una prin care judecătorii vor fi la cheremul ministrului Justiţiei şi alta care îi trasformă pe muncitori în „sclavi“.

Legislativul de la Budapesta a adoptat miercuri o lege care prevede înfiinţarea unor instanţe de judecată aflate sub directa supraveghere a ministrului Justiţiei. Acesta va numi şi va promova judecătorii care se vor ocupa de cazurile ce privesc administraţia publică, inclusiv chestiuni sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi legea electorală, corupţia şi dreptul la protest, scrie New York Times. Instanţele administrative vor prelua cazurile legate de problemele guvernamentale, precum taxarea şi alegerile administrate în prezent în sistemul juridic principal.

Guvernul a declarat că instanţele judecătoreşti vor fi prezidate de judecători independenţi care vor putea să gestioneze cazurile mai eficient. Ministrul Justiţiei va avea o mare putere în numirea judecătorilor şi va supraveghea bugetele instanţelor.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că măsura a compromis separarea puterilor executive şi judiciare prin ceea ce reprezintă un pas mai departe spre autoritarism făcut de către prim-ministrul de dreapta, Viktor Orban. ,,(Legea) reprezintă o ameninţare gravă la adresa statului de drept în Ungaria şi contravine valorilor pe care Ungaria le-a acceptat la momentul aderării la Uniunea Europeană“, a afirmat într-o declaraţie grupul pentru drepturile Comitetul de la Helsinki.

,,Având în vedere că proiectul de lege subminează separarea puterilor, graniţele dintre puterea executivă şi cea judiciară din Ungaria vor fi estompate şi ar putea deschide calea pentru intervenţia politică a guvernului“, au adăugat reprezentanţii grupului.

Ziarul american subliniază că prin crearea unui sistem paralel de tribunale, Ungaria cimentează controlul politic asupra sistemului judiciar. Ungaria se confruntă deja cu măsura disciplinară a activării Articolului 7, ce ar putea duce până la suspendarea dreptului de vot al Budapestei. Financial Times anticipează noi conflicte cu Comisia Europeană, mai ales că Bruxelles-ul a avut deja dispute similare şi cu Polonia şi România cu privire la reformele din sistemul lor judiciar.

„Dreptul la sclavie“

Tot miercuri, parlamentul ungar a aprobat, într-o atmosferă foarte tensionată, o lege controversată care flexibilizează timpul de lucru suplimentar şi pe care sindicatele şi opoziţia parlamentară o numesc a „dreptului la sclavie“. Legea, care creşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an, a fost adoptată cu 130 de voturi pentru, 52 împotrivă şi o abţinere. Pe tot parcursul dimineţii, deputaţii opoziţiei au încercat să împiedice votul, într-una din rarele demonstraţii de unitate în faţa parlamentarilor partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban. Strigăte, fluierături şi chiar sunete de sirenă au răsunat timp de mai multe ore în sala de şedinţe, lăsându-l însă impasibil pe prim-ministru, care a asistat la dezbateri.

Modificarea legislativă este supusă de mai multe săptămâni unei puternice contestări sociale. Opozanţii văd în ea rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţară. „Guvernul este de partea muncitorilor“, a declarat însă Viktor Orban, care a salutat adoptarea textului şi a susţinut că acesta vine în sprijinul angajaţilor care doresc să câştige mai mult, dar erau împiedicaţi până acum de „obstacole birocratice stupide“.

Proteste la Budapesta

După votarea legii, ungurii au ieşit din nou în stradă, în număr mare, la fel ca la protestele din weekend. Capitala Ungariei, Budapesta a fost cuprinsă miercuri seara de turbulenţe, manifestanţi şi opoziţia politică denunţând crearea „dreptului la sclavie“. Mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului, unii aşezându-se în genunchi pentru a simboliza că sunt „sclavi“. 

Protestele au fost reluate joi seară, pentru a doua zi consecutiv. Manifestanţii s-au adunat în faţa Parlamentului şi au plecat în marş, blocând circulaţia pe Podul Margareta.

Potrivit Euronews, au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite