Cum se implică diplomaţia română în soluţionarea crizei ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile au fost marcate de o escaladare a tensiunilor dintre Federaţia Rusă şi comunitatea internaţională în privinţa crizei din Crimeea, provincie ucraineană aflată sub ocupaţia unor forţe militare ruse, care urmează să desfăşoare un referendum decisiv duminică, 16 martie.

Personalităţi marcante ale domeniului militar şi al securităţii din România au subliniat în repetate rânduri necesitatea unei implicări mai profunde a diplomaţiei române în gestionarea situaţiei din Ucraina. 

Ameninţarea regională ar putea prinde contur, iar orice scenariu este la acest moment posibil, au reiterat analiştii în domeniu, în cadrul emisiunilor Adevărul Live, pe tema Ucraina, din această săptămână.

Autorităţile române s-au aliniat partenerilor euro-atlantici în susţinerea noii puteri centrale de la Kiev, instituită după revoltele ce au durat mai bine de trei luni, şi nu au ezitat să condamne vehement intervenţia Rusiei în promovarea secesionismului în peninsula Crimeea.

Cu toate acestea, experţii consideră că România, în calitate de stat vecin al Ucrainei, trebuie să aibă o atitudine mult mai implicată şi să adopte o poziţie pro-activă în rezolvarea pe cale paşnică a crizei ucrainene, în mod asemănător cu acţiunile diplomaţiei poloneze.

În acest sens, la începutul săptămânii, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a efectuat o vizită de lucru, prima din partea unui oficial de rang înalt al României în Ucraina după  înlăturarea lui Ianukovici. Şeful diplomaţiei române s-a întâlnit cu noii lideri de la Kiev, omologul său Andrii Desciţa, premierul Iaţeniuk şi preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov.

Ministrul Afacerilor Externe din România a semnat la 10 martie împreună cu omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii. Acordul reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activităţi militare ale unităţilor terestre şi aeriene în regiunile de frontieră. Documentul are la bază Capitolul X privind măsurile regionale, al Documentului Viena 2011, prin care statele participante OSCE sunt încurajate să încheie, în context bilateral, multilateral sau regional, măsuri de consolidare a transparenţei şi încrederii, în completarea cadrului existent în acest domeniu la nivelul OSCE.

Vizita a reprezentat un semnal puternic din partea diplomaţiei române, fiind programată înainte de plecarea premierului Iaţeniuk la Washington pentru a solicita sprijinul Statelor Unite în soluţionarea crizei. Mai mult, România şi-a declarat susţinerea categorică faţă de guvernul de la Kiev, aflat în situaţia critică de a pierde o regiune a ţării, dar şi din cauza problemelor financiare ale statului ucrainean.

Mesajele transmise de această vizită a ministrului român de Externe, într-un moment cheie din istoria contemporană a Ucrainei, dar şi a Europei, ameninţată de posibilitatea destabilizării regionale, vor fi descifrate în emisiunea Ora Nouă a României, difuzată la Prima TV, duminică, 16 martie, începând cu ora 9.00.

Reputatul jurnalist Cristian Unteanu, expert în decodarea riscurilor de securitate, va discuta cu Titus Corlăţean, şeful diplomaţiei române, despre ceea ce se întâmplă în spatele uşilor închise şi ce reprezintă naşterea unui conflict real la graniţele României.

Ora Nouă a României este un nou talk-show politic realizat de corespondentul Adevărul la Bruxelles, Cristian Unteanu, difuzat săptămanal la Prima TV, duminica începând cu ora 9.00. În contextul escaladării tensiunilor politice atât la nivel intern, cât şi european, Ora nouă a României se poziţionează drept un punct de echilibru, unde figuri marcante ale societăţii îşi vor face auzite opiniile, într-un cadru select. Emisiunea poate fi urmărită live şi pe platforma adevarul.ro

Citiţi aici toate articolele despre Ucraina 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite