UPDATE Suspectul reţinut luni seară legat de atentatul din Berlin a fost eliberat. Autorul este în continuare liber. ISIS revendică atacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de ordine din Berlin l-au capturat pe presupusul şofer al camionului care a intrat în mulţime la un târg de Crăciun din capitala Germaniei, provocând moartea a 12 persoane şi rănirea altor 48, cu ajutorul unui martor ocular, care a pornit pe urmele suspectului după ce acesta a fugit de la locul faptei, relatează „Die Welt“. Suspectul a fost eliberat din lipsă de dovezi suficiente privind o eventuală implicare a sa în atentat.

UPDATE 21:20 Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul de luni seară din Berlin, potrivit Reuters care citează agenţia de presă Amaq a ISIS.

„Atacatorul din Berlin este un soldat al Statului Islamic şi a dus la capăt operaţiunea ca răspuns la apelul de a-i ataca pe cetăţenii din statele coaliţiei anti-ISIS”, se arată într-un comunicat al agenţiei Amaq, asociată grupării jihadiste din Siria şi Irak, informează news.ro

Iniţial, jihadiştii au revendicat atentatul luni noaptea pe mai multe conturi de Twitter asociate grupării Statului Islamic.

UPDATE 20:00 -Procurorii germani au anunţat marţi seară eliberarea suspectului pakistanez, arestat în urmă cu o zi în legătură cu atentatul de la târgul Breitscheidplatz. Iniţial, autorităţile germane au crezut că tânărul pakistanez, în vârstă de 23 de ani, este cel care a condus camionul, care a intrat în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din metropola Berlin, transmite The Guardian, potrivit news.ro.

Autorităţile germane au precizat că nu există dovezi suficiente pentru ca tânărul pakistanez să rămână în spatele gratiilor, iar acesta a negat orice implicare în atac. Mai mult, probele ADN recoltate de anchetatori din cabină nu corespund cu cele ale suspectului eliberat.

”Până în acest moment, investigaţia nu a arătat nicio suspiciune urgentă cu privire la acuzat”, se arată într-un comunicat al procuraturii din Berlin.

Procurorii germani susţin că tănărul pakistanez a colaborat cu anchetatorii şi a răspuns la toate întrebările care i-au fost adresate în timpul audierilor, însă a negat orice implicare în atac.

De asemenea, autorităţile au explicat că era imposibil pentru orice martor ocular să-l urmărească pe atacatorul de la târgul Breitscheidplatz.

Până în acest moment, anchetorii nu au putut să demostreze că suspectul era în cabina respectivului camion în momentul atacului terorist.

***

Serviciile de intervenţie au primit primul apel telefonic la ora locală 20.07 (21.07, ora României): un camion a intrat în mulţime la târgul de Crăciun de la Breitscheidplatz. Persoana care a semnalat incidentul a vorbit despre numeroase persoane rănite.

Au fost primite apoi alte apeluri telefonice, iar poliţia a aflat că persoana care se afla la volanul camionului a sărit din cabină şi a fugit spre parcul Tiergarten, unul dintre cele mai populare din Berlin.

Printre cei care au sunat la poliţie imediat după ora 20.00 s-a numărat şi un bărbat care a afirmat că l-a văzut pe atacator fugind şi a pornit pe urmele lui, păstrând însă o distanţă de siguranţă. 

În timp ce îl urmărea, în întuneric, bărbatul a rămas în contact telefonic permanent cu autorităţile, oferind informaţii despre locul în care se află, adaugă „Die Welt“. După ce a parcurs aproximativ doi kilometri, suspectul a fost oprit de o maşină de patrulare în apropiere de Coloana Victoriei (Siegessäule).

„Cu ajutorul acestui martor a fost posibil să-l capturăm pe făptaş“, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei Winfried Wenzel. 

Deşi poliţia din Berlin ştie care este identitatea bărbatului care a ajutat forţele de ordine să-l prindă pe suspect, nu a făcut-o publică, pornind de la premisa că aceasta este dorinţa lui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite