Cum a fost depistat în Marea Britanie fostul spion rus pentru a fi lichidat şi ce otrăvuri folosesc serviciile secrete ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile secrete de la Moscova ar fi putut depista reşedinţa din Marea Britanie a fostului colonel GRU Serghei Skripal după decesul subit al fiului său în timpul unei vacanţe în Rusia, anul trecut, relatează  BBC.

Autorităţile britanice au declanşat o anchetă anti-teroristă cu privire la persupusa otrăvire a unui fost ofiţer rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii şi ulterior obiect al unui schimb de spioni. Ofiţeri specializaţi în acţiuni anti-teroriste ajută poliţia din oraşul Salisbury din sudul Angliei în ancheta cu privire la prăbuşirea subită a lui Serghei Skripal, fost colonel în serviciile secrete militare rus (GRU),  în vârstă de 66 de ani, şi a fiicei sale Iulia, de 33 de ani, pe o bancă dintr-un centru comercial din localitate.

 Cei doi se află internaţi în stare gravă, la terapie intensivă,  în spitalul din Salisbury, iar  poliţia încearcă să determine substanţa cu care se presupune că au fost otrăviţi. Uterior s-a anunţat că şi doi ofiţeri britanici implicaţi în anchetă au primit tratament pentru simptome  „minore“. Bărbatul ar fi fost intoxicat cu fentanyl, un puternic opioid, potrivit cotidianului The Guardian.

Acuzat de spionaj în beneficiul Regatului Unit, Serghei Skripal   a fost condamnat în 2006, în Rusia, la 13 ani de închisoare, dar a revenit în libertate în Anglia graţie unui schimb de prizonieri efectuat în 2010 între Moscova, pe de o parte, şi Londra şi Washington, de cealaltă parte. Conform BBC, Serghei Skripal a fost plătit cu 100.000 de dolari pentru a furniza MI6, serviciul britanic de informaţii, numele agenţilor ruşi prezenţi pe teritoriul Regatului Unit.

Serviciile secrete de la Moscova ar fi putut depista reşedinţa din Marea Britanie a fostului colonel GRU  după decesul subit al fiului său în timpul unei vacanţe în Rusia anul trecut, relatează  BBC. Fiul lui Skripal, care avea 43 de ani, a decedat în 2017, în timp ce se afla în Rusia. El era în vacanţă cu partenera sa, când a fost dus de urgenţă la spital, pentru insuficienţă hepatică, iar familia are suspiciuni în legătură cu moartea sa.

Skripal se stabilise în Salisbury după schimbul de spioni şi trăia împreună cu familia sa - soţia Liudmila care a murit în 2012, fiul şi fiica celor doi.

Precedentul Litvinenko

Aparenta otrăvire a lui Skripal survine la peste 11 ani de la moartea lui Alexander Litvinenko, un alt fost spion rus refugiat în Marea Britanie şi critic vehement al preşedintelui Putin. Litvinenko a murit otrăvit cu poloniu radioactiv şi de moartea lui au fost suspectaţi doi ruşi cu legături cu serviciile secrete, Andrei Lugovoi şi Dmitrii Kovţun.  O anchetă judiciară independentă britanică a stabilit că preşedintele Putin a fost probabil cel care a ordonat asasinarea lui Litvinenko. 

Guvernul britanic a avertizat, ieri, că va răspunde „într-un mod adecvat şi robust“ dacă vor exista dovezi clare că un stat este implicat în presupusa otrăvire misterioasă a unui fost agent rus. „Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, guvernul Majestăţii Sale va răspunde într-un mod adecvat şi robust“, a declarat ministrul de externe Boris Johnson în faţa parlamentului britanic.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu are „nicio informaţie“. „Nimeni nu a cerut încă Moscovei să participe la anchetă“, a spus el, subliniind că „Moscova este întotdeauna dispusă să coopereze“.

Ce otrăvuri folosesc serviciile secrete ruse

Otrăvurile par să reprezinte arma predilectă a Kremlinului, deoarece cu greu pot fi detectate, scrie presa britanică, citându-l pe Bob Seely (51 de ani), membru în Comisia pentru afaceri externe al parlamentului britanic, care a trăit timp de patru ani în ţări din fosta URSS.

Potrivit lui, există dovezi că Rusia a dezvoltat noi toxine. Referindu-se la "surse bine informate", parlamentarul britanic susţine că există un departament special în FSB în acest sens, conform BBC.ru.

„Noile otrăvuri nu lasă urme şi, prin urmare, sunt extrem de utile pentru desfăşurarea unor forme secrete de război şi pot fi folosite în mod deschis şi demonstrativ pentru a da un semnal“, a declarat el în interviul pentru The Times.

Seely a numit trei tipuri cunoscute de otrăviri, folosite, în opinia sa, de Moscova.

Prima categorie include opioide puternice, cum ar fi fentanilul. Se crede că aerosolul pe bază de fentanil a fost folosit de forţele speciale ruse atunci când au neutralizat teroriştii ceceni care au deţinut 900 de ostatici în teatrul de pe Dubrovka din Moscova, în 2002. Aproximativ 130 de ostatici au murit, se pare, pentru că nu au primit un antidot, a indicat acelaşi parlamentar britanic, citat de BBC.ru.

Cea de-a doua categorie de otrăvuri sunt toxinele radioactive, cum ar fi poloniul-210, cum a fost otrăvit mortal în 2006 fostul spion FSB, Aleksandr Litvinenko.

A treia categorie sunt dioxinele, utilizate în tentativa de asasinare a fostului preşedinte ucrainean, Viktor Iuşcenko, în 2004. El a supravieţuit, dar faţa lui a fost desfigurată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite