Cum exploatează Rusia tema familiei pentru a destabiliza Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Congresul Mondial al Familiei a avut loc la Chişinău în septembrie Foto: Twitter
Congresul Mondial al Familiei a avut loc la Chişinău în septembrie Foto: Twitter

Moscova a găsit căi de a exploata partide şi grupuri ale căror obiective, chiar dacă nu sunt explicit pro-ruse, constau în subminarea eforturilor europene de coeziune şi a modului de viaţă occidental.

Una dintre strategiile la care recurge Rusia în războiul său hibrid pe care îl duce cu Occidentul constă în sprijinirea mişcărilor puternic conservatoare, de extremă-dreapta şi anti-liberale din Vest şi din statele care doresc să urmeze modelul occidental.

Iar cum presiunile demografice şi imigraţionale sunt tot mai puternice în Europa, Kremlinul încearcă să le folosească pentru a adânci diviziunile din Vest sau pentru a împiedica aderarea unor state la Uniunea Europeană sau la Alianţa Nord-Atlantică.

Un exemplu clar privind modul în care Rusia profită de mişcările conservatoare este reprezentat de Congresul Mondial al Familiei, o conferinţă organizată recent în capitala Republicii Moldova, Chişinău, scrie agenţia Stratfor într-o analiză pe această temă.

La întâlnirea anuală a unor grupuri anti-liberale, pro-viaţă şi anti-LGBT din întreaga lume au venit oficiali guvernamentali şi clerici din Rusia, profesori de teologie din SUA, dar şi diverse figuri politice din Europa şi nu numai.

Conferinţa a fost deschisă de preşedintele moldovean, Igor Dodon, printr-un discurs în care acesta a identificat depopularea şi imigraţia în masă drept principalele ameninţări la adresa ţării sale, subliniind că tinerii moldoveni sunt reticenţi să aibă copii şi dornici să-şi găsească de lucru în afara ţării. 

Potrivit lui, în medie, 106 persoane părăsesc Moldova în fiecare zi, iar în următorii 20 de ani populaţia ţării ar putea scădea cu un milion de persoane, o previziune îngrijorătoare pentru un stat care are în jur de patru milioane de locuitori. 

În opinia lui Dodon, soluţia constă în evidenţierea rolului familiei, cea mai importantă instituţie socială din Moldova, dar care, potrivit spuselor lui, este atacată de filosofiile şi ideologiile anti-familie propagate de Occident.

Preşedintele moldovean vrea ca „festivalurile minorităţilor sexuale“ să fie scoase în afara legii, dar şi ca tinerii, în special copiii, să fie protejaţi de astfel de idei.

Ce-i drept, potrivit Naţiunilor Unite, Republica Moldova ar putea să aibă până în 2050 o populaţie cu 20% mai mică, atât ca urmare a scăderii natalităţii, cât şi ca urmare a problemelor economice, care îi determină pe mulţi tineri să lucreze în străinătate - fie în Rusia, fie în statele membre UE.

O problemă a Estului

Dar Republica Moldova nu este singura care se confruntă cu probabilitatea tot mai crescută a unui declin demografic pe termen lung. În ţări din Europa Centrală şi de Est se înregistrează o tendinţă similară. Se anticipează că Bulgaria şi Letonia îşi vor pierde fiecare peste 20% din populaţie până în 2050, în timp ce aproape toate celelalte ţări din centrul şi estul Europei vor avea până atunci un număr de locuitori cu 10-20% mai mic. 

Chiar şi Rusia, care este o destinaţie pentru imigranţii din ţările sărace din fosta Uniune Sovietică, ar urma să se confrunte până în 2050 cu un declin de 8% al populaţiei. 

Iar aceste probleme demografice care afectează şi economia au potenţialul de a face anumite facţiuni politice mai receptive la ideile pro-familie şi anti-gay expuse în cadrul Congresului Mondial al Familiei.

Această stare de fapt reprezintă o oportunitate pentru Rusia de a acţiona în războiul său hibrid prin încurajarea propagării temelor conservatoare şi a ideilor anti-liberale, în încercarea de a semăna haos şi discordie în Occident şi în statele pro-occidentale.

Deşi Congresul Mondial al Familiei nu este o organizaţie rusă, fondată fiind de istoricul american Allan Carlson şi condusă în prezent de activistul creştin american Brian Brown, există informaţii potrivit cărora ar fi sprijinită de oligarhi ruşi precum Vladimir Iakunin sau Constantin Malofeev, cunoscuţi pentru că finanţează iniţiative creştin-ortodoxe pro-ruse în Europa de Est şi de Vest, scrie Stratfor.

Subminarea unităţii europene

Moscova seamănă însă diviziuni şi în ţările europene cu o orientare mai explicită spre Vest, având intenţia de a opri extinderea NATO sau de a împiedica unanimitatea necesară pentru ca Uniunea Europeană să implementeze sancţiuni la adresa Rusiei. Cazul Ungariei, ţară membră UE, spre deosebire de Republica Moldova, este elocvent în acest ultim sens.

Moscova sprijină partidul conservator Fidesz, dar mai ales îl sprijină pe liderul acestuia, Viktor Orban, şef al executivului de la Budapesta, aflat într-o dispută cu Bruxelles-ul privind statul de drept în Ungaria. Orban s-a pronunţat în favoarea ridicării sancţiunilor impuse Rusiei şi nu o dată s-a declarat împotriva eforturilor europene de integrare.

Premierul ungar se întâlneşte des cu preşedintele rus, Vladimir Putin, iar pe 18 septembrie, cei doi au căzut de acord cu privire la extinderea acordului dintre ţările lor legat de gazul natural şi au stabilit ca Rusia să construiască două noi reactoare la centrala nucleară ungară Paks. 

Până şi în ţările europene occidentale bine dezvoltate Rusia încearcă să încurajeze dezintegrarea europeană, alimentând dezbaterile pe teme demografice şi de imigraţie care au creat diviziuni în plan politic. 

În Franţa, de pildă, Moscova a sprijinit formaţiunea de extremă-dreapta numită acum Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) condusă de Marine Le Pen, care a cerut ieşirea ţării sale din zona euro. 

Moscova a derulat acţiuni similare şi în Italia, sprijinind Mişcarea antisistem Cinci Stele, dar şi în Germania, unde Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi beneficiat de suportul Moscovei. Aceste formaţiuni au fost alese de Kremlin pentru că, într-un fel sau altul, ele contestă normele economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene.

O „investiţie“ pe termen lung

Desigur, rar se întâmplă ca strategia Rusiei de a sprijini astfel de partide şi de grupuri să aducă un succes imediat. Bunăoară, Le Pen a fost învinsă în turul doi al prezidenţialelor franceze de pro-europeanul centrist Emmanuel Macron, iar sancţiunile europene împotriva Rusiei continuă în ciuda discursului lui Orban.

Însă Kremlinul a intrat în acest joc pe termen lung, intenţionând să formeze şi să consolideze mişcări conservatoare într-un interval de ani buni. 

Şi chiar dacă campaniile Rusiei pentru influenţă politică sunt mai subtile şi mai tăcute decât otrăvirea unor spioni sau decât o serie de atacuri cibernetice, acestea sunt arme pe care Moscova va continua să le folosească în ţările occidentale şi pro-occidentale pentru a amplifica diviziunile şi pentru a împiedica eforturile de integrare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite