Cum au escaldat evenimentele care au dus la decapitarea profesorului de istorie în apropierea unei şcoli din Paris. Ucigaşul a cerut elevilor să-l identifice

Cum au escaldat evenimentele care au dus la decapitarea profesorului de istorie în apropierea unei şcoli din Paris. Ucigaşul a cerut elevilor să-l identifice

Poliţia franceză la locul crimei de lângă o şcoală din şcoala din Conflans-Sainte-Honorine Foto arhivă

Profesorul francez decapitat în apropierea unei şcoli dintr-o suburbie a Parisului a fost ţinta unei campanii de ură pe reţelele sociale. Părinţii elevilor au mărturisit că modul în care a escaladat o lecţie de cultură civică privind libertatea de exprimare i-a lăsat muţi. Înainte de atac, ucigaşul a întrebat pe stradă care este profesorul.

Samuel Paty, un profesor de 47 de ani descris ca un profesionist apropiat de elevii săi, a fost ucis vineri de un bărbat de 18 ani de origine cecenă. Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţie la scurt timp după crimă. Procurorii au declarat că tânărul a vrut să-l pedepsească pentru că a arătat elevilor caricaturile profetului Mahomed publicate de revista satirică franceză Charlie Hebdo.  De asemenea, aceştia au anunţat că printre suspecţii reţinuţi sâmbătă sunt doi bărbaţi care au declanşat o adevărată campanie împotriva profesorului pe reţelele sociale: tatăl unuia din elevi şi un bărbat aflat în vizorul serviciilor de informaţii. 
 
„Nu-mi pot închipui cum de s-a ajuns până aici. Asta pune problema rolului reţelelor sociale”, a spus Cécile Ribet Retel, membră a asociaţiei părinţilor la şcoala din Conflans-Sainte-Honorine (regiunea Île-de-France), unde a avut loc crima.
 
Profesorul mai arătase caricaturile şi anul trecut, a spus unul dintre elevii săi de atunci, precizând că nu s-a stârnit nicio vâlvă atunci şi că profesorul avea simţul umorului.
 
„Spunea glume. Era foarte implicat în lecţiile sale”, spune o elevă în vârstă de 13 ani.
 

Campanie online

 
Primele probleme privind lecţia de cultură civilă au apărut pe 7 octombrie când un părinte a postat un clip furios pe Facebook. Acesta a spus că profesorul a prezentat caricaturile şi a pedepsit-o pe fiica sa de credinţă musulmană când aceasta şi-a arătat neplăcerea. El a cerut înlăturarea profesorului de la catedră. În ziua următoare acest părinte a mers la director pentru a depune o plângere, au arătat procurorii. Seara a mai postat un video pe Facebook, iar de data asta a furnizat numele profesorului şi al şcolii. 
 
Pe 12 octombrie, a apărut un nou clip în care tatăl elevei era protagonistul uni interviu al cuiva care nu se vedea pe cameră. Acest bărbat spunea că preşedintele francez incita la ură contra musulmanilor şi ameninţa cu un protest dacă profesorul era lăsat în funcţie. Acesta era cunoscut serviciilor de informaţii, a declarat procurorul anti-terorist Jean-Francois Ricard fără a preciza în ce fel. Părintele are o soră vitregă care s-a alăturat Statului Islamic din Siria.
 

Ameninţări la adresa şcolii

 
Personalul şcolii a căutat să rezolve disputa. Directorul şcolii a convocat o întâlnire cu părinţii nemulţumiţi de acea lecţie, la care însă bărbatul care a postat clipurile pe Facebook nu a participat.
 
„A mers bine. Soţia mea a fost prezentă şi mi-a povestit că profesorul a făcut o greşeală, se poate întâmpla oricui. Nu e nevoie de toată acea agitaţie creată pe reţele sociale”, a spus Nordine Chaouadi. Până marţi săptămâna trecută directorul reuşise să detensioneze atmosfera din şcoală, a declarat un oficial local familiar cu discuţiile care a dorit însă să rămână anonim. Dar lucrurile escaladaseră pe reţele sociale. Potrivit procurorilor şcoala primea ameninţări pe reţele sociale încă de la apariţia clipurilor.
 
Adolescentul de origine cecenă a postat pe Twitter o fotografie cu victima sa şi un mesaj pentru preşedintele francez în care îşi asuma responsabilitatea pentru „execuţia” unuia din infidelii săi.
 
Profesorul va fi omagiat duminică la Paris şi miercuri va avea loc un tribut naţional. Patru rude apropiate ale adolescentului au fost reţinute alături de alte cinci persoane, între care autorul postărilor video pe Facebook şi interlocutorul său, un bărbat cunoscut serviciilor de informaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările