Cum se destramă „visul european”, stat cu stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Rezultatul alegerilor din Grecia, potrivit cărora partidul de extremă-stânga Syriza a ieşit învingător, arată încă o dată valul masiv de dezamăgire care a cuprins întregul continent. După ani de austeritate, încrederea cetăţenilor de rând în Uniunea Europeană pare să atingă din nou niveluri minime record.

Dacă acum câţiva ani euroscepticismul era mai degrabă un concept sau cel mult ideologia unor grupuri politice, astăzi el pare o realitate cât se poate de concretă. În 2007, Uniunea Europeană se bucura de un nivel de încredere de circa 52 la sută. Astăzi, acest procent a scăzut la aproape o treime, scrie publicaţia „The Telegraph”.

Spania - încrederea în UE: 31% - de la 64 % în 2007

După şapte ani de criză economică, Spania nu a găsit nici până acum un drum către o relansare economică reală. Şomajul rămâne la circa 24 la sută, în timp ce unul din doi tineri spanioli nu are un loc de muncă. 

Din cauza situaţiei disperate, peste 200.000 de spanioli şi-au părăsit propriile locuinţe şi au plecat din ţară. În acest context, formaţiunea radicală de stânga Podemos câştigă tot mai mult teren în ţara iberică, iar ca şi când problemele nu ar fi fost suficiente, Catalonia speră şi ea să îşi obţina independenţa. Aşa cum era de aşteptat, încrederea spaniolilor în Uniunea Europeană a scăzut la jumătate faţa de nivelul înregistrat în 2007.

Italia - încrederea în UE: 34% - de la 58 % în 2007

Statul italian, unul dintre „părinţii” Uniunii Europene, a devenit în prezent mai eurosceptic decât multe ţări vecine. Dacă în 2007 nivelul de încredere în Uniunea Europeană exprimat de italieni era de aproape 60%, astăzi nivelul a coborât la jumătate. După un premier preocupat mai degrabă de scandal, criza din zona euro l-a făcut pe Silvio Berlusconi să cedeze conducerea lui Mario Monti, apoi lui Matto Renzi. Chiar şi aşa însă, cetăţenii italieni de rând par să resimtă din ce în ce mai puternic austeritatea. Pe acest fundal, partidul anti-sistem „Mişcarea 5 stele” prinde tot mai mult teren.

Germania - încrederea în UE: 38% - de la 52 % în 2007

Cu o aură de invincibilitate, Angela Merkel, oricât de mult ar încerca să îşi păstreze poziţia şi influenţa în Uniunea Europeană, nu poate opri declinul de încredere al cetăţenilor nemţi în blocul comunitar. 

Cu sau fără voia ei, Germania este privită de majoritatea ţărilor Uniunii Europene ca fiind cea care promovează cel mai mult politicile de austeritate, în special pentru statele din sudul continentului, precum Grecia. Chiar şi aşa, nici Berlinul nu este ferit de populişti. Partidul „Alternativa pentru Germania” are în sondaje aproape şapte la sută, un procent suficient pentru a intra în parlament. 

Grecia - încrederea în UE: 23% - de la 51 % în 2007

Succesul formaţiunii de extremă-stânga, Syriza, în alegerile de duminică arată încă o dată că dezamăgirea populară este la cote din ce în ce mai ridicate. Alexis Tsipras, liderul partidului, le-a promis elenilor că va renegocia cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană măsurile de austeritate impuse Atenei. Chiar dacă există o creştere economică, Grecia se confruntă şi în prezent cu un şomaj de circa 30 la sută, precum şi cu o datorie de 175% din Produsul Intern Brut al ţării.

Olanda - încrederea în UE: 37% - de la 46 % în 2007

Deşi sunt nişte pro-europeni pragmatici, olandezii se văd şi ei puşi în situaţia de a se descurca în faţa ascensiunii partidului populist „Libertatea”, o formaţiune politică ce militează împotriva imigraţiei, iar, mai nou, şi împotriva monedei euro. Cuvântul de ordine pentru politica olandeză este „instabilitatea”, asta în condiţiile în care din 2002 fiecare guvern a demisionat înainte de a-şi termina mandatul de patru ani. Între 2002 şi 2012 în Olanda au avut loc cinci scrutine legislative. Un alt pericol poate apărea şi din partea Partidului Socialist, o formaţiune politică ce a fost deseori comparată cu Syriza din Grecia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite