Cum a decurs operaţiunea antiteroristă din Saint-Denis, conform directorului unităţii antiteroriste RAID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiune antiteroristă în suburbia Saint Denis din Paris FOTO AP
Operaţiune antiteroristă în suburbia Saint Denis din Paris FOTO AP

Operaţiunea antiteroristă desfăşurată miercuri dimineaţă în cartierul Saint-Denis s-a soldat cu cel puţin doi morţi şi cinci persoane arestate, printre care s-ar putea afla şi creierul atentatelor de pe 13 noiembrie, Abdelhamid Abbaoud. Însă intervenţia nu a decurs întocmai conform planului forţelor speciale, povesteşte directorul unităţii speciale RAID pentru „Le Figaro”, explicând şi circumstanţele morţii câinelui-erou Diesel.

Jean-Michel Fauvergue este directorul unităţii speciale a poliţiei franceze „Recherche Assistance Intervention Dissuassion” (RAID), specializată în combaterea terorismului, şi a coordonat intervenţia de miercuri dimineaţă în nordul Parisului, ce a degenerat într-un schimb de focuri întins pe durata mai multor ore.

Fauvergue a povestit pentru „Le Figaro” de ce a ajuns o operaţiune antiteroristă să dureze atât de mult, prezentând, pas cu pas, detaliile intervenţiei unităţii în imobilul în care se afla celula teroristă

Astfel, Fauvergue a declarat că, iniţial, se ştia că înăuntrul clădirii vizate de operaţiune se aflau doar trei persoane, dintre care doi bărbaţi fundamentalişti şi o femeie, despre care se presupunea că ar fi înarmaţi cu puşti de asalt AK-47 şi veste explozive. Informaţiile primite de RAID de la alte servicii susţineau că unul dintre cei doi bărbaţi ar fi putut fi „creierul” atentatelor de pe 13 noiembrie, sirianul Abdelhamid Abaaoud – însă oficialul a pus accent pe faptul că era vorba doar de o posibilitate.

Intervenţia a început prost

Operaţiunea în sine a început la ora locală 4.16 (5.16 ora României) şi s-a desfăşurat pe parcursul a aproape 7 ore , însă ar fi trebuit să dureze doar câteva minute. Conform planului de intervenţie, trupele RAID ar fi trebuit să deschidă uşa clădirii în care se aflau suspecţii – aparent blindată - cu explozibil şi să profite de elementul-surpriză pentru a-i neutraliza pe islamişti înainte ca aceştia să poată răspunde cu focuri de armă.

Însă, detonarea uşii imobilului a eşuat parţial, ea deschizându-se pe partea greşită în urma deflagraţiei controlate, oferindu-le destul răgaz fundamentaliştilor pentru a se înarma şi a deschide focul asupra trupelor antiteroriste. Unitatea specială a trebuit să renunţe la ideea intervenţiei rapide şi să izoleze zona din jurul clădirii, pregătind practic un asediu împotriva imobilului

Fauvergue a explicat că teroriştii erau bine pregătiţi pentru o astfel de confruntare; ei au înlocuit uşa distrusă cu un scut mobil pe care l-au folosit pe post de adăpost, şi au schimbat focuri de arme cu membrii unităţii RAID pentru câteva zeci de minute. Jihadiştii au folosit şi grenade în cadrul schimbului de focuri iniţial, însă au început să domolească tirul după trei sferturi de oră, probabil pentru a conserva muniţia.

Moartea câinelui Diesel şi detonarea teroristei kamikaze

Directorul RAID a precizat că după câteva minute relativă acalmie, unitatea a trimis câinele de luptă Diesel în recunoaştere, însă acesta a fost împuşcat mortal de jihadişti. La câteva minute după acest eveniment, unul dintre lunetiştii situaţi la geamul unei clădiri adiacente a reuşit să-l ţintească pe unul dintre terorişti şi l-a împuşcat cu scopul de a-l imobiliza, după ce acesta ar fi refuzat să arunce arma. Fauvergue a explicat că „teroristul a continuat să tragă de la pământ, în ciuda faptului că era rănit”.

După acest incident, femeia aflată în acelaşi imobil cu teroriştii s-ar fi panicat şi a lansat o rafală de gloanţe în direcţia trupelor RAID, după care şi-a detonat vesta cu explozibili în interiorul clădirii. Fauvergue a precizat că femeia nu s-a îndreptat către trupele speciale, ci că şi-a detonat vesta cu explozibili în interiorul clădirii, sperând probabil ca unda de şoc să-i afecteze şi pe membrii trupelor speciale.

Doi dintre jihadişti s-au ascuns în curăţătoria din imobil

Schimburile de focuri au continuat şi după ce femeia sinucigaşă s-a detonat, însă la o intensitate mai scăzută. Unul dintre terorişti a fost omorât în acest schimb de focuri, în jurul orei locale 9 (ora României 10), moment în care trupele RAID au aruncat grenade în interiorul imobilului. Imediat, unitatea antiteroristă a intrat în apartament şi a început, progresiv, să verifice toate încăperile. Doi dintre jihadişti au fost găsiţi încercând să se ascundă în curăţătoria clădirii, fiind imobilizaí pe loc.

Fauverge a relatat că în operaţiune au fost implicate şi drone speciale şi roboţi echipaţi cu camere, utilizaţi pentru a dibui poziţiile teroriştilor din interiorul apartamentului în care se aflau. Una dintre drone a fost trimisă în imobil în timpul asaltului şi a oferit informaţii preţioase despre poziţiile suspecţilor, filmând prin găurile create printre etaje de numeroasele explozii care au avut loc în cursul operaţiunii.

Directorul RAID a adăugat că cinci dintre membrii forţei de intervenţie au fost răniţi în cadrul operaţiunii, de gloanţe sau explozii, însă rănile nu le pun în pericol viaţa, iar starea lor este stabilă.

„Aceste noi forme de terorism au impact foarte negativ atât asupra trupelor implicate, cât şi a comandanţilor acestora. Practic, îţi ordoni oamenii să intre agresiv în contact cu indivizi ce sunt în stare să se sinucidă pentru a produce cât mai multe daune” a conchis Jean-Michel Fauverge în interviul acordat publicaţiei franceze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite