Cum a decis un cetăţean georgian să protesteze faţă de faptul că o parte a teritoriului istoric al Georgiei este ocupat de Rusia

Cum a decis un cetăţean georgian să protesteze faţă de faptul că o parte a teritoriului istoric al Georgiei este ocupat de Rusia

FOTO Facebook/Giedrius Sakalauskas

Un localnic din inima Caucazului a găsit un mod inedit de a atrage atenţia asupra faptului că Rusia ocupă 20 la sută din teritoriul istoric al Georgiei: a inscripţionat informaţia, roşu pe alb, pe etichetele sticlelor de vin produs de el.

Ştiri pe aceeaşi temă

O postare pe Facebook a georgianului Giedrius Sakalauskas a stârnit numeroase comentarii pe reţeaua de socializare, mulţi dintre utilizatori solidarizându-se cu mesajul transmis de Sakalauskas. 
 
Pe inscripţia de pe eticheta sticlei de vin scrie „20% din teritoriul Georgiei este ocupat de Rusia.”
 
Informaţia de pe sticla de vin se referă la cei peste 10 ani de război între Georgia şi Rusia. Moscova şi Tbilisi au de multă vreme opinii divergente asupra ambiţiilor fostei republici sovietice din Caucaz de a se alătura UE şi NATO, o eventualitate considerată de Rusia o încălcare periculoasă a zonei sale de influenţă.
 
În vara lui 2008, aceste tensiuni s-au transformat într-un război-fulger, atunci când armata rusă a intervenit pe teritoriul georgian pentru a veni în ajutorul micii regiuni separatiste proruse Osetia de Sud. Un acord de pace negociat de preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy a fost în cele din urmă încheiat şi trupele ruse s-au retras, dar Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Acestea din urmă ocupă aproximativ 20% din teritoriul georgian.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: