Cum este „curtată“ Ucraina de mai-marii europeni şi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mii de oameni care protestează în frig pe străzile din centrul Kievului, Ucraina a fost joi seară „curtată” atât de Bruxelles, cât şi de Rusia, în speranţa că oferta uneia dintre părţi va pune capăt crizei politice din această ţară, informează Reuters.

După mai multe discuţii purtate cu liderii europeni, vicepremierul Ucrainei, Serghei Arbuzov, a anunţat joi că noile negocieri cu Bruxellesul sunt pozitive, iar un acord ar putea fi semnat cât mai curând. Vicepremierul Ucrainei se află în capitala europeană pentru a discuta un posibil ajutor financiar pentru Kiev, în valoare de câteva miliarde de euro. Arbuzov a precizat că „în curând” s-ar putea semna acordul, fără să ofere o dată exactă.

„Suntem deschişi la dorinţele cetăţenilor ucraineni şi de aceea continuăm negocierile. Ucraina va semna în curând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ţinând cont de interesul naţional”, a declarat Serghei Arbuzov, vicepremierul Ucrainei.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a promis că va ajuta Ucraina să primească un sprijin financiar şi mai consistent dacă va semna acordul, precizând că va iniţia şi organizarea unor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional pentru a împrumuta Kievul.

„Trebuie să ajutam Ucraina să îşi restabilească încrederea nu doar faţă de cetăţenii săi, cât şi faţă de investitorii şi creditorii străini”, a spus Stefan Fule.

Prim-ministrul Ucrainei, Mikola Azarov, a fost citat miercuri afirmând că a cerut UE circa 20 de miliarde de euro pentru compensarea costurilor de semnare a acordului cu Uniunea Europeană.

Sprijinul Bruxelles-ului nu este însă lipsit de condiţii. Stefan Fule, comisarul european pentru extindere, a cerut ca protestatarii închişi să fie eliberaţi, iar cei care au utilizat forţa să fie imediat aduşi în faţa instanţei.

Oferta de „nerefuzat” a lui Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat tot joi că ţara sa este pregatită să primească Ucraina în Uniunea Vamală, dacă şi autorităţile de la Kiev îşi doresc acest lucru.

„Proiectul nostru de integrare se bazează pe drepturi egale şi pe interese economice reale”, a declarat liderul de la Kremlin referindu-se la uniunea vamală cu Belarus şi Kazahstan, ce ar urma să se dezvolte într-un bloc politic şi comercial cu denumirea de „Uniunea Eurasiatică”.

„Sunt sigur că realizarea integrării proiectului Eurasia se va bucura de interesul vecinilor noştri, inclusiv din partea partenerilor noştri ucraineni. Sper ca toate forţele politice din Ucraina să fie capabile să ajungă la un acord pentru binele poporului ucrainean”, a mai declarat Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei a spus în repetate rânduri că va aplica mai multe sancţiuni financiare Ucrainei dacă aceasta semnează un acord cu UE, mai ales că autoritaţile de la Kiev au datorii uriaşe pentru gazul provenit de la Moscova.

Joi seară, protestatarii pro-europeni din Piata Independenţei şi-au consolidat poziţiile faţă de politişti, ridicând noi baricade cu ajutorul sacilor de zăpadă. Chiar dacă au auzit veştile transmise de vicepremierul ucrainean, oamenii sunt hotărâţi să rămână în stradă până când vor vedea sigur că autorităţile îşi respectă promisiunile.


Citeşte şi:

Ucraina: După o noapte liniştită, protestatarii au ridicat noi baricade la Kiev, unele înalte de cinci metri

Peste o mie de persoane erau reunite, joi dimineaţă, la Kiev, după o noapte liniştită în Piaţa Independenţei şi la o zi după tentativa de asalt eşuată a forţelor de ordine asupra manifestanţilor proeuropeni, relatează AFP.

Washingtonul avertizează actuala putere de la Kiev privind pagubele care pot apărea în urma intervenţiei Armatei împotriva manifestanţilor

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, l-a avertizat miercuri pe ministrul ucrainean al Apărării, Pavel Lebedev, de posibilele efecte ale trimiterii Armatei împotriva manifestanţilor pro-europeni care protestează faţă de conducerea de la Kiev ucrainean, în urma purtării unei convorbiri telefonice, potrivit AFP.

Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram pe site-urile ucrainene

Fragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică de opozanţii regimului de la Kiev au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, transmite EFE, preluată de agerpres.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite