Ninsoarea şi viscolul s-au mai domolit în Ungaria, dar continuă să perturbe circulaţia rutieră

Ungaria a intrat în stare de urgenţă din cauza furtunii de zăpadă

Circulaţia rutieră în Ungaria s-a fluidizat parţial, după ce autorităţile de la Budapesta au intervenit intens cu utilaje de deszăpezire, dar şi cu tancuri ale Armatei pentru a ajunge la sinistraţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ninsorile din ultimele zile din Ungaria s-au mai domolit, iar situaţia traficului s-a ameliorat parţial sâmbătă seara. Însă existau în continuare drumuri blocate, iar zeci de mii de oameni erau privaţi de energie electrică, potrivit MTI.

Codul roşu de viscol şi ninsori, emis sâmbătă de meteorologii maghiar, a fost înlocuit duminică de o avertizare de cod galben de ploaie, ninsoare şi ploaie îngheţată, valabilă pentru judeţele Komarom-Esztergom, Fejer, Pest, Nograd, Heves şi Borsod-Abauj-Zemplen. Avertizarea de cod galben este valabilă până luni la ora miezul nopţii.

Traficul rutier s-a fluidizat în Ungaria, dar nu în totalitate. Inspectoratul de poliţie al judeţului Komárom – Esztergom, cel mai afectat de viscol, recomandă, în continuare, evitarea călătoriilor în zona Gyor-Tatabanya.

Viscolul puternic din ultimele zile a creat probleme şi mai multor români care se aflau în trafic, pe şosele din Ungaria. Numărul lor s-a ridicat la câteva sute. Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, românii care au cerut, vineri, ajutorul secţiei consulare a Ambasadei României la Budapesta din cauza blocajelor în trafic au fost preluaţi de către autorităţile ungare şi transportaţi în adăposturi improvizate, în săli de sport şi şcoli, aflate în apropierea autostrăzii M1.

MAE a informat, astăzi, într-un comunicat de presă remis redacţiei „Adevărul”, că „ultimii cetăţeni români au părăsit în această dimineaţă adăposturile improvizate, continuându-şi călătoriile”.

MAE recomandă persoanelor nevoite să pornească la drum prin Ungaria să fie pregătite pentru condiţii meteo dificile. Totodată, din cauza temperaturilor scăzute şoselele sunt acoperite cu polei. Este indicat ca cei care pleacă la drum „să aibă asupra lor haine groase, pături, apă şi alimente iar maşinile să fie în stare tehnică bună, alimentate cu combustibil şi echipate cu anvelope de iarnă”.

Coloană de camioane pe o distanţă 45 de kilometri 

Autostrada M1, principala legătură dintre Budapesta şi graniţa austriacă, a fost închisă în urma unor ninsori puternice, joi şi vineri, care au blocat aproximativ 14.000 de persoane în circa 4.000 de vehicule.

De asemenea, aproximativ 2.700 de camioane formau o coloană pe o distanţă de 45 de kilometri între Gyor şi Tatabanya, în vestul Ungariei, a anunţat într-o conferinţă Gyorgy Kossa, comandantul serviciilor de pompieri.

El a precizat că la operaţiunile de salvare au participat peste 2.000 de pompieri, peste 1.000 de voluntari şi membri civili din cadrul apărării. Kossa a subliniat că nicio persoană nu a murit sau a suferit răniri.

Poliţia a anunţat sâmbătă după-amiaza că 31 de localităţi erau izolate, iar 57 de drumuri erau total impracticabile, în timp ce alte 41 de drumuri erau blocate parţial de nămeţi.

În numeroase zone, poliţia a interzis rezidenţilor să părăsească localitatea.

De asemenea, 91 de localităţi se confruntau cu probleme în alimentarea cu energie electrică.
Poliţia i-a avertizat pe şoferi că drumurile pot prezenta porţiuni periculoase, acoperite de polei, inclusiv duminică.

Autoritățile de la Budapesta au instituit cod roșu de viscol și ninsori FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  • Autoritățile de la Budapesta au instituit cod roșu de viscol și ninsori FOTO Reuters
  • Aproximativ 60.000 de gospodării din regiunea Szabolcs, în nord-estul Ungariei, erau încă lipsite de electricitate vineri seară, după ce condiţiile meteorologice au provocat defecţiuni cu o zi înainte FOTO Reuters
  • Numeroase autoturisme au rămas blocate pe șosele din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile FOTO Reuters
  • Numărul românilor aflaţi în tranzit în Ungaria rămaşi blocaţi din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile este de ordinul sutelor, fiind cel puţin şase autocare cu pasageri români în această situaţie FOTO Reuters
  • Ninsoarea abundentă și viscolul a lăsat fără electricitate aproximativ 60.000 de gospodării din regiunea Szabolcs, în nord-estul Ungariei FOTO Reuters
  • Vineri seară (15 martie), aproximativ 170 de drumuri erau încă impracticabile în întreaga ţară FOTO Reuters
  • Pe autostrada M1 au avut loc mai multe accidente care au blocat traficul ceea ce a agravat situaţia fiindcă în scurt timp, maşinile blocate în trafic nu au mai putut avansa din cauza zăpezii depuse FOTO Reuters
  • O porțiune a autostrăzii M1 din judeţul Komarom-Esztergom a fost blocată FOTO Reuters
  • Mai multe accidente au avut loc pe șosele din Ungaria din cauza viscolului și a ninsorii care au cuprins țara FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările