Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansatorul de rachete Buk
Lansatorul de rachete Buk

Un avion Malaysia Airlines ar fi fost doborât în această seară la graniţa dintre Ucraina şi Rusia de un lansator de rachete Buk, de origine sovietică. Nu este clar cine este vinovat de prăbuşirea avionului Malaysia Airlines.

Sistemul Buk e o familie de rachete sol-aer de origine sovietică şi din Rusia. Buk a fost creat în 17 ianuarie 1973 şi a fost dezvoltat de atunci încoace. E vorba de o familie de lansatoare mobile care pot lovi în aer.

Un batalion standard Buk are un vehiculde comandă, un radar (target aquisiton radar), şase transportoare şi trei lansatoare.

O baterie de rachete Buk constă în două transportoare şi un lansator. Sistemul Buk poate fi setat în cinci minute înainte de a lansa racheta şi e gata de a se deplasa în alte cinci minute.

Un lansator de tip Buk poate trimite rachete la 25 de kilometri altitudine şi pe o distanţă de 42 de kilometri. Un lansator mobil de tip Buk se numeşte astăzi SA-17-Grizzly.

Citeşte totul despre prăbuşirea avionului Malaysia Airlines pe adevarul.ro. 

O rachetă Buk cântăreşte între 500 şi 700 de kilograme, atinge o viteză de 3-4 Mach şi un asemenea sistem poate să susţină patru rachete. Practic, este un mic tanc cu patru rachete deasupra.

Rachetele erau deţinute în trecut de către Uniunea Sovietică, dar astăzi sunt în dotarea armatelor din Azerbaidjan, Belarus, Cipru, Egipt, Finlanda, Georgia, India, Coreea de Nord, China, Russia, Siria, Ucraina, Vietnam şi Venezuela. 

Imagini de la faţa locului publicate de postul de televizune Life News

image

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/malaysia-airlines" target="_blank">View the story "Malaysia Airlines" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite