Cum va arăta Europa după criza datoriilor? Criza economică schimbă regulile fundamentale ale UE.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, sunt printre susţinătorii modificării Tratatului UE
Cancelarul german, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, sunt printre susţinătorii modificării Tratatului UE

Criza datoriilor şi perspectiva prăbuşirii monedei unice aduc nu doar măsuri excepţionale pentru statele membre, dar pot determina reconfigurarea totală a funcţionării UE. Schimbarea Tratatului de la Lisabona este iminentă şi necesară pentru unitatea fiscală şi pentru reguli comune, susţine o parte a politicienilor germani, în timp ce Bruxelles-ul ripostează că „nu e momentul“.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, la final de mandat, că Tratatul UE ar trebui schimbat pentru a preveni ca un stat membru destabilizator să afecteze restul blocului. El a adăugat că modificarea ar trebui să permită impunerea unei anumite politici economice unui stat membru.

„E necesară schimbarea Tratatului pentru a împiedica un stat membru care are rătăciri să genereze probleme pentru toţi ceilalţi", a declarat Trichet într-un interviu acordat radiodifuziunii franceze. „Pentru a face acest lucru, cineva chiar trebuie să fie în măsură să impună decizii", a adăugat el.

Barroso: „Nu e momentul"

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut, la ultima dezbatere organizată la Bruxelles, pe tema crizei datoriilor, punerea rapidă în aplicare a deciziilor pentru salvarea Greciei, recapitalizarea băncilor şi creşterea puterii fondului de salvare din zona euro, cu precizările că aceste măsuri nu necesită o schimbare în Tratatul UE. Preşedintele CE  a vorbit de modificarea Tratatului şi la o dezbatere organizată de „Friends of Europe" unde au participat comisari, reprezentanţi ai guvernelor şi parlamentelor naţionale şi experţi.

„Nu e o soluţie la problemele noastre curente", a spus Barroso. „Putem fi mai ambiţioşi în creşterea puterii instrumentelor noastre fără modificarea Tratatului", a adăugat el. Barroso a fost însă de acord că introducerea euro-obligaţiunilor, o soluţie pe care Germania nu o susţine, ca şi măsurile de consolidare a guvernanţei economice ar necesita o modificare a Tratatului. El a descris regula unanimităţii pentru deciziile în zona euro ca fiind „absurdă".

Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a avertizat împotriva unei schimbări a Tratatului. „Nu suntem maturi pentru acest lucru", a spus el.

Subiect „tabu"

După ce l-a vizitat pe Barroso la Bruxelles, cu o săptămână în urmă, cancelarul german, Angela Merkel, i-a spus acestuia, chiar în timpul conferinţei de presă comune că, pentru rezolvarea problemelor actuale, schimbarea Tratatului UE nu ar trebui să fie un subiect tabu. Cancelarul a refuzat însă să comenteze în legătură cu schimbările la care se referă. „Nu e încă momentul, dar, dacă statele membre nu fac ce trebuie ca să fie în zona euro, nu ar trebui să excludem posibilitatea schimbării tratatelor", a spus Merkel.

Rezistenţa naţională

Potenţiala prăbuşire a euro şi costurile pe care le implică acest lucru determină liderii europeni să anticipeze schimbările care ar putea apărea şi măsurile suplimentare de care e nevoie, cum ar fi uniunea fiscală, susţine Janis Emmanouilidis, analist politic al European Policy Centre, din Bruxelles.

„Există un consens din ce în ce mai pronunţat pentru schimbarea Tratatului, nu doar în ultimele câteva zile sau săptămâni, dar acest lucru a început să se afirme încă de la începutul crizei, acum câteva luni. Întrebarea e dacă acest lucru se poate realiza în cadrul şi forma actualului tratat, dar pentru a răspunde acestei întrebări avem nevoie de mult mai multe detalii despre ceea ce se propune", a declarat Emmanouilidis pentru EuObserver. El a avertizat  însă că marea problemă la schimbarea tratatelor e "rezistenţa naţională".

Britanicii vor mai multă putere

Premierul britanic, David Cameron, a susţinut recent că Marea Britanie va cere o mutare a puterii de la Bruxelles la Londra în schimbul acordului său pentru o schimbare de Tratat, necesară întăririi zonei euro.

Cameron a declarat  că nimeni nu vorbeşte deocamdată în Europa despre un Tratat UE cu totul şi cu totul nou, care ar crea şi o uniune fiscală a statelor din zona euro, dar că această opţiune s-ar putea afla pe masa viitoarelor discuţii. „Într-un astfel de scenariu, Marea Britanie ar trebui să gândească foarte serios la modul în care ne maximizăm interesul nostru naţional", a spus el. 

"Este necesară schimbarea Tratatului pentru a împiedica un stat membru care are rătăciri să genereze probleme pentru toţi ceilalţi."
Jean-Claude Trichet
preşedintele Băncii Centrale Europene

Cum se poate schimba Tratatul UE

Schimbarea Tratatului UE s-ar putea referi la unificarea fiscală şi la regulile economice  pe care fiecare stat membru trebuie să le respecte sub rezerva unor sancţiuni.

Unii experţi vorbesc inclusiv de posibilitatea introducerii în Tratat a unei „clauze de ieşire", prin care un stat care ameninţă stabilitatea economică a UE să poată fi scos afară din zona euro până îşi rezolvă problemele, afectând în acest fel mai puţin moneda unică. Schimbarea Tratatului UE s-a mai produs o dată de la începutul crizei, exact acum un an, în octombrie 2010, la introducerea aşa-numitului Mecanism pentru Stabilitate în zona euro, creat pentru susţinerea financiară a statelor membre care ar avea dificultăţi din cauza crizei.

Evitarea referendumurilor

Pentru a evita formula complicată a modificării Tratatului UE ale cărui reguli cer referendumuri naţionale în toate statele afectate de schimbări, Consiliul European a propus o aşa-numită „revizuire"a Tratatului, făcând apel la procedura simplificată.

Aceasta se regăseşte în articolul 48 al Tratatului de la Lisabona şi permite ţărilor UE să adopte în unanimitate o decizie care amendează toate sau o parte dintre principalele elemente ale documentului. În acelaşi timp, procedura simplificată evită şi convocarea Convenţiei Constituţionale, iar Parlamentul European este doar "consultat" şi nu mai are drept deplin de vot aşa cum ar trebui în cazul  unei proceduri de codecizie. Oricum, schimbarea Tratatului nu poate intra în vigoare până nu va fi aprobată de statele membre în conformitate cu legile lor fundamentale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite