Cum se apără soldatul rus judecat pentru crime de război, după ce a ucis un civil în Ucraina: „Iniţial am refuzat, dar am fost ameninţat”

Cum se apără soldatul rus judecat pentru crime de război, după ce a ucis un civil în Ucraina: „Iniţial am refuzat, dar am fost ameninţat”

FOTO EPA-EFE

Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, este judecat pentru uciderea unui bărbat de 62 care mergea cu bicicleta prin satul Ciupakivk. Miercuri, rusul a pledat „vinovat”, însă procesul a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulţi membri ai presei se înghesuiau în sala de judecată din Kiev.

Joi, soţia bărbatului de 62 de ani, ucis în timp ce mergea pe bicicletă, a depus mărturie în faţa instanţei. Aceasta a spus că soţul său era şofer de tractor, nu au avut niciodată arme şi era îmbrăcat în haine de civil în momentul în care a fost împuşcat.

„Pierderea soţului meu este o tragedie. Era totul pentru mine. Era cel care mă proteja”, a spus Katerina Şelipova, potrivit Digi24. 

De asemenea, Şişimarin a depus o nouă mărturie despre momentul crimei, spunând că a refuzat să îl împuşte pe bărbat iniţial, însă a primit ordin şi a fost ameninţat de un alt soldat. 

Vadim Şişimarin, 21 de ani, a pledat „vinovat” în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, în legătură cu moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

„Înţelege acuzaţiile împotriva lui”, a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare.

Şişimarin a ucis în data de 28 februarie un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon. Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru „a-şi susţine financiar mama”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva lui, el a explicat: „Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

„Dosarul este dificil. Nu am avut niciodată un astfel de cap de acuzare în Ucraina, nu avem precedente, niciun verdict. Dar o vom scoate la capăt”, a declarat avocatul bărbatului, asigurând că nu a constatat „nicio încălcare a drepturilor" acuzatului de către autorităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările