Conflictul din Fâşia Gaza amplifică antisemitismul în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al francezilor faţă de curentul antisemit din ţară FOTO Mediafax/AFP
Protest al francezilor faţă de curentul antisemit din ţară FOTO Mediafax/AFP

Franţa se confruntă cu un puternic curent antisemit, după ce Parisul a devenit scena mai multor conflicte între manifestanţii pro-palestinieni şi comunitatea evreiască, în contextul confruntărilor dintre Israel şi Palestina, avertizează publicaţia Financial Times.

În urmă cu o lună, la finalul unei demonstraţii paşnice împotriva acţiunilor Iraelului în Fâşia Gaza, confruntările dintre o parte a comunităţii evreieşti din Paris şi manifestanţii pro-palestiniei au devenit violente chiar lângă o sinagogă din capitala franceză. În ziua următoare, câteva sute de demonstranţi pro-palestinieni, înarmaţi cu bare de metal, au atacat o sinagogă şi o băcănie în Sarcelles, o suburbie din nordul Parisului. Acest atac a urmat altor acţiuni de aceeaşi natură, întâmmplate cu doar o săptămână înainte.

În Franţa se află cea de-a doua comunitate de israelieni din lume ca mărime, după cea din Statele Unite ale Americii. Potrivit Societăţii Franceze pentru Protejarea Comunităţii Evreieşti, media anuală a actelor antisemite este de şapte ori mai mare decât în anii ’90.

Ultimele confruntări au atras atenţia liderilor. Premierul francez Manuel Valls a numit „intolerabile“ incidentele recente, adăugând că „atacul asupra unui evreu doar pentru că este evrei echivalează cu atacul asupra Franţei“. Iar liderul comunităţii evreieşti din Franţa, Shimon Samuels, spune că nu a simţit o ameninţare mai mare în ultimele decenii. „Atingem noi limite“, le-a spus Shimon Samuels jurnaliştilor de la Financial Times.

Catalizatorul acestor indezirabile confruntări este, desigur, conflictul din Orientul Mijlociu, alături de frustrarea şi furia pe care acesta o produce în rândul celor 6,5 milioane de musulmani care trăiesc în Franţa – aproape 10% din întreaga populaţie, după datele celor de la FT.

În ultimii 35 de ani, Franţa a cunoscut trei valuri puternice de antisemitism, iar fiecare dintre ele coincide cu escaladarea tensiunilor dintre Israel şi statele vecine, spune Samuels.

Andrew Hussey, care conduce Institutul Universităţii din Londra de la Paris, spune că antisemitismul de astăzi are rădăcini adânci care se leagă de trecutul colonial al ţării. În plus, ura faţă de israelieni a găsit un teren fertil în conştiinţa tinerilor musulmani, pe fondul nemulţumirii lor tot mai mari. „De fiecare dată când un grup se simte ameninţat în Franţa, antisemitismul devine un mijloc potrivit de a-i blama pe alţii pentru lipsa ta de viziune“, spune Hussey.

„La început, am simţit că sunt francez, dar apoi am deschis ochii. Dacă eşti ataşat de ţara ta, însă nu eşti acceptat de aceeaşi ţară, care-i sensul?“, spune Ibrahim, 29 de ani, născut în Franţa din părinţi imigranţi algerieni. Tânărul nu a participat la demonstraţii, însă-i învinuieşte pe israelieni pentru ceea ce numeşte „lipsa de oportunităţi“.

„La angajare au prioritate albii, apoi evreii“, spune unul dintre prietenii săi. „Noi suntem lăsaţi în urmă, alături de comunitatea afro-americană“, continuă altul. „Suntem arabi. Iar arabii nu-i plac pe evrei“, spune, sentenţios, altul.

Conflictul din Gaza a generat incidente care aveau ca sursă antisemitismul şi în alte state din Europa, incluzând chiar Marea Britanie şi Germania. În Franţa, curentul antisemit şi ameninţarea pe care o simt evreii a deternimat peste 1.400 de membri ai comunităţi să plece în Israel, între ianuarie şi martie. Numărul este de patru ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.


Îndemn la boicotul Israelului într-un protest pro-palestinian, la Paris FOTO Reuters

proteste paris pro palestinieni FOTO reuters



Manifestaţi la Paris pentru susţinerea acţiunilor Israelului în Fâşia Gaza FOTO Reuters

paris proteste pro israel FOTO reuters
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite