Cum a ajuns artistul-activist rus cu tendinţe anarhiste Piotr Pavlenski să declanşeze un scandal politico-sexual la Paris, după ce a primit azil politic în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul-activist rus cu tendinţe anarhiste Piotr Pavlenski căruia Franţa i-a acordat azil politic în 2017 a devenit din opozant al lui Vladimir Putin contestatar al sistemului financiar mondial. El a declanşat şi un scandal politico-sexual în urma căruia Benjamin Griveaux, candidatul partidului preşedintelui Macron la primăria Parisului, a fost nevoit să-şi retragă candidatura.

În Franţa, partidul prezidenţial îşi caută un nou candidat la alegerile pentru postul de primar al Parisului după ce Benjamin Griveaux s-a retras din cursă în contextul unu scandal politico-sexual. Imagini video în care responsabilul politic apare într-o postură intimă au fost difuzate pe un site Internet joia trecută iar vineri 14 februarie Griveaux şi-a retras candidatura denunţând în acelaşi timp amestecul în viaţa sa privată.

Această afacere politico-sexuală mai are în centrul ei în personaj, creatorul site-ului care a difuzat imaginile, este vorba de artistul-activist rus cu tendinţe anarhiste Piotr Pavlenski, în vârstă de 35 de ani, căruia Franţa i-a acordat azil politic în 2017. Din opozant al lui Vladimir Putin, în Franţa Pavlenski a devenit contestatar al sistemului financiar mondial şi în octombrie 2017 a dat foc unei bănci în Piaţa Bastiliei. 

El a creat un aşa-zis site  „porno-politic” în care şi-a propus să denunţe „ipocrizia unor responsabili politici”. Imaginile cu caracter sexual atribuite lui Benjamin Griveaux au fost de altfel puse pe site împreună cu un articol aşa-zis „denunţător” semnat de Piotr Pavlenski, notează rfi.

Piotr Pavlenski a afirmat că deţine video-ul de la o „sursă“ care avea o relaţie consimţită cu Benjamin Griveaux", scrie pe site-ul său cotidianul Libération, care a purtat o discuţie telefonică joi seara cu artistul rus. Acesta a explicat că a dorit să „denunţe ipocrizia“ lui Benjamin Griveaux.

„Este cineva care se sprijină în permanenţă pe valorile familiale, care spune că vrea să fie primarul familiilor şi îşi citează mereu ca exemplu soţia şi copiii. Dar se poartă exact invers“, a declarat el pentru Libération. „Vrea să fie şeful oraşului şi îşi minte alegătorii. Trăiesc acum în Franţa, sunt parizian, este important pentru mine“, a adăugat artistul.

În 2017, Pavlenski a dat foc faţadei unei sucursale a Băncii Franţei, în cadrul unui „performance“ artistic intitulat „Eclairage“. Pentru această faptă a fost condamnat în ianuarie 2019 la doi ani de detenţie cu suspendare.

În 2016, Pavlenski, care se revendică de la „arta politică“, a executat în Rusia şapte luni de detenţie, iar apoi a fost condamnat la o amendă pentru că a dat foc porţilor sediului fostului al KGB la Moscova.

Piotr Pavlenski şi partenera sa Oksana Şalighina au obţinut azil politic în Franţa în 2017.

Legislaţia franceză prevede pedepse cu închisoarea şi cu amenzi de până la 60 000 de euro pentru delictul de atentat la viaţa privată a cuiva, iar din 2016 publicarea pe Internet a unor informaţii sau imagini de acest gen înseamnă delict agravat. Pe lîngă Piotr Pavlenski, justiţia s-ar putea să-l vizeze în acest caz şi pe un deputat francez, fost membru al partidului prezidenţial, Joachim Son-Forget, care a relansat imaginile respective pe Twitter către cei 58 000 de abonaţi ai săi.

Piotr Pavlenski şi prietena sa, în arest preventiv

Artistul rus Piotr Pavlenski şi prietena sa au fost plasaţi în arest preventiv în cadrul anchetei cu privire la difuzarea unor filmuleţe cu caracter sexual care l-au scos din cursa electorală pentru primăria Parisului pe Benjamin Griveaux, candidat din partea partidului preşedintelui Emmanuel Macron, informează duminică AFP, citând surse de pe lângă Parchetul din Paris.

Ambii se află în arest preventiv pentru "atingere adusă la intimitatea vieţii private" şi "difuzarea fără acordul persoanei a unor imagini cu caracter sexual" în cadrul anchetei deschise sâmbătă în urma plângerii depuse împotriva lui Pavlenski de către Griveaux.

Piotr Pavlenski, în vârstă de 35 de ani, a fost plasat în custodia poliţiei sâmbătă după-amiază într-un alt caz legat de violenţă comisă în seara zilei de 31 decembrie. Această măsură a fost suspendată duminică, când artistul rus a fost plasat în arest preventiv pentru a fi interogat în cazul lui Griveaux. Durata totală a acestor arestări preventive nu poate depăşi 48 de ore, adică până luni după-amiază.

Prietena sa, Alexandra de Taddeo, de 29 de ani, a fost şi ea plasată în arest preventiv sâmbătă seara în cazul Griveaux. Potrivit unei surse apropiate dosarului, ea a fost cea care la început a fost destinatara filmuleţelor incriminate.

Pavlenski a afirmat vineri că se află la originea postării filmuleţelor respective. El a spus că voia să denunţe ipocrizia lui Benjamin Griveaux, despre care a spus că "şi-a folosit familia" şi a făcut "propagandă valorilor familiei tradiţionale".

Această explicaţie este "grotescă", a reacţionat sâmbătă seara avocatul lui Griveaux, Richard Malka. "Rareori mi-a fost dat să văd o personalitate mai cinică", a spus el într-o intervenţie la canalul de televiziune LCI.

"În mod clar, nu cred deloc că a acţionat singur", a adăugat el, fără a oferi mai multe informaţii, făcând referire la ancheta de urmărire penală.

În cursa pentru primăria pariziană Benjamin Griveaux nu era favorit, sondajele o plasau pe primul loc în ce priveşte intenţiile de vot pe actulul primar socialist, Anne Hidalgo, iar pe locul al doilea se afla Rachida Dati, fostă ministră a justiţiei pe vremea preşedintelui de dreapta Nicolas Sarkozy.

Acest scandal de natură politico-sexuală nu este primul în Franţa şi nici în marile democraţii. Astfel de seisme s-au mai produs şi în Statele Unite, şi în Marea Britanie, şi în Italia, şi în Germania. 

Întreaga clasă politică franceză a condamnat această intruziune în viaţa intimă a deputatului şi a omului politic Benjamin Griveaux. De vineri încoace numeroşi responsabili politici intervin în presă şi în cadrul unor emisiuni speciale la radio şi la televiziune pentru a reafirma principiul republican al separării totale, în Franţa, a vieţii private de cea politică. Această afacere este însă de natură să afecteze şansele partidului prezidenţial, La République en Marche, de a cîştiga primăria Parisului.

Cotidianul Le Monde constată că viaţa politică din Franţa este marcată de tot mai multă „josnicie” şi regretă „americanizarea ei”. Cotidianul Libération subliniază că însăşi democraţia este ameninţată cînd sunt practicate astfel de metode de destabilizare a unui responsabil politic.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite