Cum poate ajunge virusul misterios în Europa. Pasageri din oraşul chinez Wuhan, locul unde a izbucnit epidemia, au aterizat pe aeroportul Fiumicino din Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe aeroportul Fiumicino din Roma au sosit 202 pasageri din oraşul chinez Wuhan
Pe aeroportul Fiumicino din Roma au sosit 202 pasageri din oraşul chinez Wuhan

Pasageri veniţi din oraşul Wuhan din China, locul unde a izbucnit epidemia provocată de virusul misterios, au aterizat joi pe aeroportul Fiumicino din Roma. Aceştia sunt verificaţi dacă sunt suspecţi de infectarea cu coronavirus, potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului, scrie Reuters.

Verificarea celor 202 pasageri şi a echipajului este prima operaţiune de acest gen de când autorităţile italiene au dispus măsuri speciale de control pentru a preveni transmiterea virusului.

Nu există informaţii legate de posibile cazuri de persoane care să fie suspecte de infectare cu virusul misterios. Acesta ar putea fi singura cursă aeriană dintre Wuhan spre Europa deoarece autorităţile chineze au plasat oraşul în carantină şi autobuzele oraşului, metrourile, feriboturile şi autocarele de lungă distanţă, precum şi zborurile şi trenurile pentru pasagerii au fost suspendate joi începând de la ora 10.00 dimineaţa ( 02:00 GMT), până la o notificare ulterioară

Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Virusul este deja prezent în cel puţin 13 provincii chineze, pe lângă regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, care au confirmat primele cazuri miercuri, şi au fost depistate cel puţin 4 persoane afectate în Thailanda şi câte una în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China), cu peste 440 de îmbolnăviri şi 17 decese, trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie, relatează EFE şi AFP.

După ore lungi de dezbatere la sediul OMS din Geneva, comitetul, format din 16 experţi medicali din diferite ţări, a fost împărţit 50% pro şi 50% contra declarării unei astfel de alerte, care va lansa sisteme de prevenire în toată lumea.

''A fost o discuţie bună în cadrul comitetului, dar era clar că pentru a o continua avem nevoie de mai multe informaţii", a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, această prudenţă semnifică faptul că experţii "iau foarte în serios'' situaţia.

Tedros a adăugat că o echipă OMS continuă investigaţiile asupra focarului, a cărui origine, tratamente posibile sau modalităţi de infectare nu sunt încă pe deplin cunoscute.

Experţii organizaţiei au amintit că există dovezi de transmitere a virusului la oameni (ceea ce face ca răspândirea acestuia să fie mai rapidă), ca în cazul coronavirusurilor anterioare, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Alerta internaţională ar implica implementarea de măsuri preventive la nivel global. În trecut a fost declarată de cinci ori: înainte de epidemia de gripă H1N1 (2009), cea de Ebola în Africa de Vest (2014) şi în Republica Democrată Congo (2019), poliomielita în 2014 şi virusul zika în 2016.

Deocamdată, OMS nu a emis alerte pentru persoanele care călătoresc în China, ci doar a sfătuit populaţia din zonele afectate să aibă în vedere măsuri de igienă de bază, cum ar fi spălarea mâinilor cu săpun, acoperirea gurii sau nasului când tuşesc sau strănută sau evitarea contactului cu persoane cu simptome similare cu cele ale gripei.

Oraşul Wuhan din centrul Chinei, care se confruntă cu un focar de pneumonie provocată de un virus nou, a anunţat că va suspenda joi transportul public şi va închide aeroportul şi gările pentru plecări, cerându-le totodată locuitorilor să nu părăsească oraşul fără motive specifice, informează Xinhua.

Autobuzele oraşului, metrourile, feriboturile şi autocarele de lungă distanţă, precum şi zborurile şi trenurile pentru pasagerii care vor să plece vor fi suspendate joi începând de la ora 10.00 dimineaţa (peste aproximativ cinci ore, la 02:00 GMT), până la o notificare ulterioară, a indicat un aviz emis în primele ore ale zilei de joi de centrul creat pentru controlul şi tratamentul pneumoniei cauzate de noul coronavirus apărut în oraş.

Măsurile vor fi luate pentru a "elimina în mod eficient răspândirea virusului, pentru a stopa în mod hotărât focarul şi pentru a garanta sănătatea şi siguranţa oamenilor", se arată în aviz.

Un număr de 444 de cazuri de pneumonie legate de noul coronavirus şi 17 decese au fost raportate în provincia Hubei miercuri la ora locală 20:00, majoritatea în capitala provinciei, Wuhan, oraş cu peste 11 milioane de locuitori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite