#CulotteGate, revolta franţuzoaicelor faţă de hărţuirea sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al unor frantuzoaice faţă de hărţuirea sexuală
Protest al unor frantuzoaice faţă de hărţuirea sexuală

În urma mai multor scandaluri cu tentă sexuală ce zdruncină clasa politică franceză, comunitatea online din Franţa a creat o platformă de discuţii sub hashtag-ul #CulotteGate (Culotte în limba franceză înseamnă chiloţi). Peste 500 de bărbaţi şi femei au semnat o petiţie împotriva hărţuirii sexuale, aceasta fiind publicată şi în publicaţia „Liberation“.

O jurnalistă s-a aplecat pentru a-şi ridica pixul de pe jos. Ministrul francez de finanţe Michel Sapin nu s-a putut abţine. „Fără a-şi mai controla mâna şi şoptind <<Dar ce îmi arătaţi acolo?>> el trage de elasticul chiloţilor, ieşiţi la iveală din pantalonii jurnalistei“. Aşa descriu jurnalistele Stéphanie Marteau şi Aziz Zemouri o scenă petrecută întocmai la Forumul Economic Mondial de la Davos, în ianuarie 2015. 

În cartea „L´Èlisèe Off" sunt prezentate intrigi şi aranjamente din spatele uşilor închise publicului larg. Sapin este unul din apropiaţii preşedintelui Franţei, Francois Hollande.

Ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, a recunoscut, săptămâna trecută, că a comis un gest „nepotrivit“ faţă de o jurnalistă, reacţie ce survine după ce atât el, cât şi alţi politicieni francezi au fost acuzaţi într-o carte apărută în luna aprilie de numeroase acte de hărţuire sexuală, transmite AFP.  

Iniţial, Michel Sapin a declarat că relatările din cartea „L'Elysée Off“', scrisă de două ziariste, sunt „complet false“. Însă pe 11 mai el a emis un comunicat în care prezintă propria versiune asupra unui astfel de incident petrecut anul trecut la Forumul Economic Mondial de la Davos.

 „În timpul unei deplasări împreună cu circa 20 de persoane, în ianuarie 2015, la Davos, i-am făcut unei jurnaliste o remarcă despre ţinuta sa vestimentară, în timp ce îi puneam mâna pe posterior. În atitudinea mea nu a existat nicio intenţie agresivă sau sexistă, dar simplul fapt că am şocat respectiva persoană arată că acele cuvinte şi acel gest au fost nepotrivite şi îmi pare rău“, povesteşte oficialul francez.

„În minutele care au urmat, ziarista mi-a cerut să ne vedem între patru ochi pentru a-mi transmite indignarea ei. Evident că i-am prezentat scuzele mele cele mai sincere“, a continuat Sapin. 

Autoarele cărţii „L'Elysée Off“' susţin că într-un alt incident el a „rupt elasticul chiloţilor“ care depăşeau talia pantalonilor unei jurnaliste ce s-a aplecat să-şi recupereze pixul căzut pe jos şi i-ar fi spus atunci acesteia:„Ah, dar ce îmi arătaţi aici ?“.După apariţia acestei relatări, asociaţii feministe i-au cerut ministrului Sapin să-şi dea demisia, însă el a replicat atunci că întâmplările povestite în respectiva carte sunt „inexacte şi calomnioase“.

Cazul Denis Baupin

În plus, Sapin a cerut să nu fie confundat cu deputatul ecologist Denis Baupin, acuzat de agresiune sexuală de opt femei din propriul său partid, dintre care patru sunt deputate. Acesta şi-a prezentat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Adunării Naţionale şi o anchetă judiciară a fost deschisă, dar deputata socialistă Delphine Batho afirmă că scandalul în care este implicat deputatul ecologist este doar „vârful aisbergului“ cazurilor de hărţuire sexuală cu care s-au confruntat femeile implicate în viaţa politică a Franţei.

Într-un articol apărut anul trecut în publicaţia Liberation şi semnat de mai multe „jurnaliste politice victime ale sexismului“, acestea au enumerat o listă impresionantă cu incidente de acest gen, fără să precizeze numele protagoniştilor.

Într-o astfel de scenă, un deputat i-ar fi spus unei jurnaliste care aştepta parlamentarii la ieşirea din hemiciclu: „ah, stai la agăţat“. O altă secvenţă face referire la un ministru care i-ar fi şoptit unei femei ce purta o rochie evazată în timpul unei vizite într-o uzină: „ar fi mai bine dacă nu ai avea nimic pe dedesubt“.

Deputatul ecologist Denis Baupin, vice-preşedinte al Adunării naţionale – Camera deputaţilor din Franţa – a fost acuzat public de 8 femei de agresiune şi hărţuire sexuală. Constrâns să-şi abandoneze postul de număr doi al Camerei, Baupin a decis să depună plângere pentru « defăimare » contra celor două organe de presă care au făcut dezvăluirile. De partea sa parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară în urma acestor acuzaţii grave.

Două organe de presă – situl de informaţii Mediapart şi radioul France Inter – au publicat mărturii a 8 femei – dintre care 4 deputate ecologiste - care-l acuză pe Baupin de gesturi, hărţuire şi atitudini asimilabile în parte cu nişte agresiuni sexuale. Acuzaţii care l-au împins pe Denis Baupin, în vârstă de 53 de ani, lider istoric al Verzilor francezi, să demisioneze din postul de vice-preşedinte al Adunării naţionale. 

Respectivul a dezminţit însă vehement acuzaţiile în timp ce soţia sa, Emmanuelle Cosse, actualmente ministru al Locuinţelor, a estimat că « numai justiţia poate tranşa în această afacere ».

Acţiunea lui Baupin a făcut-o pe vice-preşedinta ecologistilor francezi, Sandrine Rousseau, să vorbească deschis despre un incident petrecut la o întrunire de partid, în octombrie 2011. Atunci Baupin a bruscat-o, a prins-o de piept şi a încercat să o sărute. Au urmat mărturiile similare ale altor şapte femei. Multe altele îl acuză pe politician că le-ar fi trimis mesaje cu conţinut sexual explicit.

Alte femei afirmă că respectivul le-a « hărţuit aproape zilnic între 2011 şi 2013 cu SMSuri cu caracter sexual ». « Niciuna dintre acuzatorare nu a depus plângere, fie de frică să nu fie penalizată în cariera ei fie că se simţeau vinovate că nu au reacţionat atunci fie că au fost pur şi simplu descurajate » scrie Mediapart.

Petiţie online împotriva hărţuirii sexuale

După ce incidentul a ajuns în atenţia opiniei publice, comunitatea online a creat o platformă de discuţii sub hashtag-ul #CulotteGate#. În franceză, „culotte“ înseamnă chiloţi. În mediile tradiţionale, dezbaterile continuă. Peste 500 de bărbaţi şi femei au semnat o petiţie împotriva hărţuirii sexuale, petiţia fiind publicată şi în "Liberation".

   Şaptesprezece foste femei ministru din Franţa, printre care actuala şefă a FMI, Christine Lagarde, şi-au luat duminică angajamentul să denunţe sistematic toate actele de discriminare sexuală şi toate comportamentele neadecvate din politică, un demers susţinut şi de premierul Manuel Valls, relatează Le Journal de Dimanche, la câteva zile după ce un fost vicepreşedinte al Adunării Naţionale, Denis Baupin, a fost acuzat de agresiune sexuală.

“Nu vom mai tăcea”, promit femeile politician în apelul publicat. “Omerta (codul de onoare al Mafiei – n.r.) şi legea tăcerii nu mai sunt posibile”, au adăugat cei 17 foşti miniştri, care au avertizat că vor denunţa “sistematic toate remarcile sexiste, gesturile deplasate şi comportamentele neadecvate”.

Printre semnatare se numără actuala şefă a FMI, Christine Lagarde, fost ministru de finanţe şi al comerţului, Roselyne Bachelot, fost ministru al solidarităţii şi coeziunii sociale, Rama Yade, fost secretar de stat pentru drepturile omului, dar şi Cecile Duflot, fost ministru pentru egalitate teritorială şi locuinţe.

Premierul francez Manuel Vallas a anunţat duminică pe Twitter că susţine demersul politicienelor.

Sfatul guvernului francez

După ultimele relatări a reacţionat şi guvernul de la Paris, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Stéphane Le Foll, care le-a cerut responsabililor politici să fie „vigilenţi“ în conduita lor. 

Cornelia Mösler este cercetătoare în domeniul egalităţii dintre sexe la Centre National de la Recherche Scientifique, cel mai mare centru de cecetare din Paris. Ea ne vorbeşte despre „atmosfera tăcută“ care domină în cercurile politice. "În politică contează puterea. Peste tot unde puterea şi banii domină, vechile alianţe masculine funcţionează perfect. Bărbaţii se protejează reciproc."

În Franţa – în rândul clasei politice dar şi al societăţii în general - există un soi de omerta, de tăcere când vine vorba de astfel de acte cu caracter sexual, suţine un comentator de la ziarul „Le Monde“. Acum că gurile s-au dezlegat, mai mulţi – inclusiv din interiorul partidului ecologist – afirmă că de fapt bănuieli existau, zvonuri dar şi acuzaţii la adresa lui Denis Baupin. 

Din păcate, revelaţiile de acum vin târziu probabil pentru ca să mai fie condamnabile de justiţie. Dar ele sunt făcute pentru prima dată de femei alese şi cu o identitate precisă, pe faţă cum se spune, şi nu doar sub acoperirea anonimatului. Un pas esenţial pentru a schimba poate mentalităţile.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite