Cui aparţine pamântul României?

Am primit, recent, un set de materiale publicate de autori străini pe această temă, alături de un dosar cu cateva poziţii şi analize româneşti în domeniu. Vă ofer un acces la aceste puncte de vedere polemice, chiar provocatoare, de recepţionat şi de analizat cu toate rezervele necesare. Dar problema există. Cu certitudine. Şi este de amploare.
Greseala a fost facuta la negocierea conditiilor pentru aderarea la UE.Trebuia negociat astfel incat sa se liberalizeze vanzarea terenului doar atunci cand venitul mediu al romanilor era egal sau mai mare cu venitul mediu din statul de unde provine cumparatorul prezumtiv, si la pret cel putin egal cu pretul terenului din tara respectiva.deci daca vine un francez si vrea sa cumpere teren agricol in Romania , atunci venitul mediu din Romania trebuie sa fie egal cu cel din Franta, iar pretul pe hectar sa fie cel putin egal cu cel din Franta. deci liberalizare numai in conditii economice de egalitate sau superioare in Romania.
Agricultura, la fel ca celelalte domenii ale economiei romanesti, avea si mai are nevoie de investitii. Daca se permite accesul capitalului strain doar dupa ce venitul mediu s-a aliniat la cele din statele dezvoltate din Europa, tare ma tem ca nu se va intampla niciodata. Apoi, daca terenul costa cat in Franta, iar salariile sunt cat in Franta, de ce ar mai veni francezul in Romania ? In teorie putem gasi variante castigatoare pentru Romania. Ma tem insa ca in practica avem cea mai buna varianta posibila.
Horst Schuller @ Nu sunt specialista, dar ma intreb de ce investitiile nu s-ar putea face mai degraba in sensul dotarii proprietarilor romani cu utilaje din cele mai performante, pentru ca randamentul sa fie maxim iar ei sa-si pastreze munca, de care sa beneficiem si noi, in loc sa supunem agricultura unei concurente neloiale din afara ? Iar daca se incurajeaza corporatiile straine, sa existe clauze profitable deopotriva pentru agricultorul si pentru consumatorul roman
Facem 10000 de ferme a 1000 de hectare care cu 10 salariati /ferma ar totaliza cca 100 000 de salariati ! Ce va face restul populatiei de la sate ? Sunt aproape 10 milioane de locuitori ! Daca vin investitori straini nr. de 10 locuitori/ ferma va fi ocupat de catre noii proprietarii care nu sunt obligati sa angajeze romani in fermele pe pamant romanesc !
O gramada de diletanti care n-au pus in viata lor mana pe o sapa,vin sa-si de-a cu presupusul Pamantul le apartine proprietarilor,a-i obliga sa vanda doar la romani ar insemna sa le limitezi posibilitatea de castig.Doar in conditii de concurenta,va putea proprietarul sa primeasca adevarata valoare a proprietatii. Va ingijoreaza soarta hranei in Ro???Ei bine,in loc sa plecati in concediu,cumparati-va un ha(sau 2.....poate chiar 10)de pamint,lasati orasul si infiintati o exploatatie agricola Eu insumi lucrez pamint.....aproape 200 de ha si o fac cu un singur om.O exploatatie de 2000 de ha poate fi facuta cu 5 oameni,asa ca despre ce forta de munca vorbim??? Exploatatiile mici sint clar nerentabile si nu fac altceva decit sa duca la ruina taranul cu posibilitati reduse.Un singur an dezastruos il va face sa-si piarda si casa si pamintul proprietarul strain ori arendeaza(arenda medie e de 150-180 eu/ha),ori exploateaza el terenul.In cazul in care se multumeste cu arenda,la preturile actuale(cam 4000 eu/ha),e nevoie de 25 de ani ca sa-si amortizeze investitia.Daca exploateaza el terenul,atunci mai are nevoie de capital de lucru(aprox 600eu/ha)+utilaje P.S.productia obtinuta in Ro se vinde la preturile din Ro,indiferent ca esti roman sau francez.Cheltuielile de transport pe calea ferata sau auto sint exorbitante iar pentru a fi rentabil e nevoie de cantitati uriase.Ori esti Porumboiu sau Ion Nicolae si iti permiti sa umplii o nava,ori esti obligat sa vinzi la traderi
In sfarsit un roman care stie pe ce planeta traieste...
Ma refer la @laurentiutm. Va plangeti? Eu am rude cu pamant care sunt prea proaste si puturoase sa faca ceva, tiganeala sa extins cumplit la sate. Infiintarea Venitului Minim Garantat a infiintat o intreaga clasa de puturosi care stau numai la mila statului si NU VOR sa mai faca nimic caci daca itit faci ceva nu mai iei bani degeaba de la stat...Asa si-a facut PSD electorat si a distrus Romania, domnul Unteanu ne scrie epistole de parca noi nu stim ce se intampla...
Costique Marea majoritate lacrimeaza dupa taranii lui Goga.N-au trecut pe la sate de 20 sau 30 de ani,multi si-au vandut pamintul fara macar sa il vada si acum urla contra cumparatorilor Agricultura actuala NU se mai face de catre tarani .....ea se face acum de catre specialisti cu multi ani de scoala si de experienta.S-a dus vremea cind Ion iesea cu U650,acum vorbim de utilaje care costa 200.000 de eu(1 tractor)sau 350.000 eu(1combina).Numai programarea calculatorului l-ar face deja pe Ion sa-si ia concediu.......pentru surmenaj intelectual Riscurile infiintarii de culturi sint enorme si depasesc cu mult posibilitatile simplului taran.O exploatatie minima ar fi de 50-60 de ha.Investitia este de 600 eu/ha...deci un total de 30-36000de eu.Daca da chix,adio casa,pamint si U65 Am arendatori(pers fizica romana),care incaseaza de la mine arenda pe 18ha,adica 3250 eu.Impartit la 12 luni,vorbim de un salariu bunicel....motiv pentru care persoana in cauza s-a si lasat de munca(daca facem abstractie de jobul de la birtul comunal,unde actioneaza pe post de stalp)
@laurentiutm subventia cine o incaseaza? si apropo, nu cred ca trebuie neaparat sa-ti cumperi tractor cu 200000 de euro. pot isa faci treaba buna cu unul la mna a doua incepand de la 10000 de euro in sus.
ADani Subventia o incaseaza cel care MUNCESTE pamantul.In cazul lui 2014 vorbim de 180 de eu....cam cit dau arenda. Unul de 10.000 de eu e extrem de greu de gasit in stare buna.De obicei se farama cind ti-e lumea mai draga.Unul bun la mana a 2-a se invarte pe la 20-25000.Dar asta iti permiti daca muncesti pina in 200 de ha.Daca lucrezi mai mult,nu poti sa-ti asumi riscul defectiunilor si trebuie sa iti iei un tractor nou sau aproape nou.Adauga la asta costurile utilajelor,chiar si second hand(plug 5-8000,disc 5000,MET 5-8000,semanatori 2X10.000)si ai sa vezi ca investitia depaseste cu mult posibilitatile unui taran
Moral, pamintul apartine celor care-l lucreaza indiferent de nationalitate, rasa, crez politic, nu poate sa fie altfel ! Legal e cu totul alta poveste.. In schimb rolul multinationalelor in agricultura ma sperie dat fiind cunoscuta lor politica de "bottom line" adica profitul imediat fara alte considerente. Agricultura unei tari trebuie sa fie condusa dupa niste reguli de "fair-play" din doua motive esentiale. Primul, acela de a evita monopolul, al doilea si mai important acela de a se asigura ca pamintul da roade si generatiilor viitoare fara a cauza daune ireparabile. De altfel, un guvern responsabil si patriot ar face din dezvoltarea agriculturii o prioritate economica.
Niciodata nu vom avea venitul celor din Europa.Suntem doar o amarata piata de desfacere pentru ei,de aceea avem preturile lor din magazine si salariile Somaliei.
Schuller @ Curvasaria este mereu aducatoare de bani, pe termen scurt. La ea recurg multe state. Nu, socoteala pe care o prezentati are lacune. Caci pretul unui teren care va creste exponential in valoare sa nu aiba in stabilirea pretului mecanisme de adaptare la piata. Este PAMANT si este Romanesc, nu este timp sau alta resursa regenerabila. Diferenta trebuie facuta daca nu vrem sa ne trezim inca odata iobagi.
Trisan @ O contributie cu bun simt si adevar! Multa placere!
@Preda Mihailescu Pai bine Preda, daca ce spui tu este sincer nu crezi ca adreserea cu "Trisan" e fara rost ?
viorel visan Faza cu"apartinutul moral"e discutabila. Copii mei poate nu vor mai lucra pamantul ce il las mostenire.Poate insa nici nu vor sa il vanda.Conform logicii tale,ei isi pierd dreptul moral de a-l detine,lucru care nu mi se pare foarte cinstit. Multinationalele nu se ocupa de lucratul pamantului decit foarte rar(riscuri mari si asta nu le place)....insa rolul lor in agricultura este extrem de important.Ele sint furnizoarele de seminte,ingrasaminte,erbicide si pesticide iar prin asta dicteaza intr-o mare masura pretul cerealelor La nivel mondial discutam de 4-5 producatori importanti de erbicide si in jur de 10-15 producatori de seminte.Dintre astia insa conteaza numai 3-4(DuPont,Monsanto,BASF,Syngenta). In conditii de piata libera NU pot exista reguli de fair-play.Daca eu produc prea scump nimeni nu va cumpara si se va recurge la importuri.De ani de zile exista acest scandal la nivel de fermieri occidentali,insa populatia nu e de partea lor fiindca vrea produse multe si ieftine
@laurentiutm, spui unele lucruri corecte nu neg, dar eu ma refeream la doua aspecte cu riscul de a ma repeta. Adica, ce lasam generatiilor viitoare ca "mostenire" agricola sustenibila ca doar trebuie sa ne gindim si la ei si evitarea monopolulilor care din pacate este cam o batalie pierduta si dupa datele pe care expui tu corect (3-4 producatori majori, etc). Once they corner the market, there is no stopping it… In USA tara pietei libere prin excelenta, agricultura este subventionata in mare parte de guvern (!), politica "socialista" in terminologia ta, prin controlul preturilor si acordarea creditelor de preferenta, asigurarea pietelor de desfacere si alte masuri. Evident la nivel mondial nu se comporta la fel, ci ca cinici predatori. Politica dublii masuri, fara indoiala.. Consecinta acestei disfunctionalitati mondiale provocata de sectarismul american esta cauza majora, desi nu unica, pentru care fermierii occidentali sufera. Iar faptul ca populatia vrea produse ieftine, lucru normal bineinteles, nu explica situatia si dereglajul la nivel mondial.
viorel visan Subventionarea agriculturii inseamna de fapt subventionarea a 4%din populatie pentru a permite traiul a 96% din populatie. Eu mi-as dori desfiintarea subventiilor,ele nu fac altceva decit sa distorsioneze piata. Un l de lapte e mai ieftin decit un l de coca cola,1 kg de carofi e de 2 ori mai ieftin decit o punga de chips-uri de 100 de g,meniul zilei(medie 14 ron)e mai ieftin decit un bilet la cinema etc Costurile in cercetare sint imense,de aia si cercul restrans al producatorilor.Totusi,priveste si partea pozitiva......si tu poti face parte din Monsanto.....e listata la bursa