Cui aparţine pamântul României?

Am primit, recent, un set de materiale publicate de autori străini pe această temă, alături de un dosar cu cateva poziţii şi analize româneşti în domeniu. Vă ofer un acces la aceste puncte de vedere polemice, chiar provocatoare, de recepţionat şi de analizat cu toate rezervele necesare. Dar problema există. Cu certitudine. Şi este de amploare.
"Cui aparţine pamântul României?" Iaca na, intrebare..! Pana si Academia Romana putea spune ca pamantul Romaniei apartine lui domnu' Dan Voiculescu..!
Pamantul Romaniei apartine romanilor adevarati. Mai sunt si acei romani harnici de la Rosia Montana care din dorinta de a munci si-au vandut nu doar pamantul ci si mortii din pamant. Este un subiect foarte important si delicat si ma asteptam la un comentariu mai serios din partea ta Vdc-ule dar se pare ca esti la fel de subiectiv ca aia care la orice subiect se leaga de Basescu, diferenta e ca tu te legi de PSD sau Voiculescu.
Lui si unora de aceeasi teapa cu el ! Si latifundiarilor iesiti ca cipercile dupa ploaie ...
Vanatorul/d.c. Nu stiu depre cailalti, dar eu pamantul ramas de pe urma lui tata nu l-as da decat la rude, chiar daca ies in priedere
Se pare ca nu nu prea ati inteles aluzia mea referitoare la afacerile oneroase pe care le fac cu pamanturile statului roman de-alde Voiculescu si alti mafioti de genul lui..! Iar multe dintre institutiile statului (inclusiv Academia Romana) pun si ele un pic umarul la astfel de manarii..!
Te referi la NANA vanatorule ?
Vasilica, terenul ala nu era a statului. A fost cumparat de la privat, cu bani imprumutati din banca si nu..capusat de arendasii de-alde Voiculescu, pe care-i slugaresti pe-aici..! Sa-ti mai spun ceva..Il stii pe Gogu "Figura Luminoasa" a propagandei acelorasi derbedei si golani politici pe care ..ii deservesti si tu..Pai, scuza-ma, cat o fi el de putintel la minte si catastrofa in hau-haul pe linie de partid, tot are vreo cativa neuroni in plus fata de tine :)) Pe bune..
pupincurica...vezi ca ti-au ramas ceva hemoroizi pe buzute ,de la varanov !
Abordare prosteasca!!!!!Boala nationala,dupa cum se vede clar!!
CELOR CARE AU CLĂDIT-O, CLĂTITĂ !
navar razvan;Da de ce iei foc ca poate nu stii ca pe langa Voiculescu saracul, mai exista si Trita Fanita, sarac roman, harnic si cinstit ca detine si el acolo o ''bucatica de pamant'', si multi alti acoliti al celui mai ''curat partid'' de cand ne bucuram de democratie si banuiesc ca stii la ce ma refer, caci sunt pline tribunalele de procese legate de pamant, pentru ca acest partid a avut el grija ca legea Fondului Funciar e inca in ceata una ceva de speriat.
Greseala a fost facuta la negocierea conditiilor pentru aderarea la UE.Trebuia negociat astfel incat sa se liberalizeze vanzarea terenului doar atunci cand venitul mediu al romanilor era egal sau mai mare cu venitul mediu din statul de unde provine cumparatorul prezumtiv, si la pret cel putin egal cu pretul terenului din tara respectiva.deci daca vine un francez si vrea sa cumpere teren agricol in Romania , atunci venitul mediu din Romania trebuie sa fie egal cu cel din Franta, iar pretul pe hectar sa fie cel putin egal cu cel din Franta. deci liberalizare numai in conditii economice de egalitate sau superioare in Romania.
Agricultura, la fel ca celelalte domenii ale economiei romanesti, avea si mai are nevoie de investitii. Daca se permite accesul capitalului strain doar dupa ce venitul mediu s-a aliniat la cele din statele dezvoltate din Europa, tare ma tem ca nu se va intampla niciodata. Apoi, daca terenul costa cat in Franta, iar salariile sunt cat in Franta, de ce ar mai veni francezul in Romania ? In teorie putem gasi variante castigatoare pentru Romania. Ma tem insa ca in practica avem cea mai buna varianta posibila.
Horst Schuller @ Nu sunt specialista, dar ma intreb de ce investitiile nu s-ar putea face mai degraba in sensul dotarii proprietarilor romani cu utilaje din cele mai performante, pentru ca randamentul sa fie maxim iar ei sa-si pastreze munca, de care sa beneficiem si noi, in loc sa supunem agricultura unei concurente neloiale din afara ? Iar daca se incurajeaza corporatiile straine, sa existe clauze profitable deopotriva pentru agricultorul si pentru consumatorul roman
Facem 10000 de ferme a 1000 de hectare care cu 10 salariati /ferma ar totaliza cca 100 000 de salariati ! Ce va face restul populatiei de la sate ? Sunt aproape 10 milioane de locuitori ! Daca vin investitori straini nr. de 10 locuitori/ ferma va fi ocupat de catre noii proprietarii care nu sunt obligati sa angajeze romani in fermele pe pamant romanesc !
O gramada de diletanti care n-au pus in viata lor mana pe o sapa,vin sa-si de-a cu presupusul Pamantul le apartine proprietarilor,a-i obliga sa vanda doar la romani ar insemna sa le limitezi posibilitatea de castig.Doar in conditii de concurenta,va putea proprietarul sa primeasca adevarata valoare a proprietatii. Va ingijoreaza soarta hranei in Ro???Ei bine,in loc sa plecati in concediu,cumparati-va un ha(sau 2.....poate chiar 10)de pamint,lasati orasul si infiintati o exploatatie agricola Eu insumi lucrez pamint.....aproape 200 de ha si o fac cu un singur om.O exploatatie de 2000 de ha poate fi facuta cu 5 oameni,asa ca despre ce forta de munca vorbim??? Exploatatiile mici sint clar nerentabile si nu fac altceva decit sa duca la ruina taranul cu posibilitati reduse.Un singur an dezastruos il va face sa-si piarda si casa si pamintul proprietarul strain ori arendeaza(arenda medie e de 150-180 eu/ha),ori exploateaza el terenul.In cazul in care se multumeste cu arenda,la preturile actuale(cam 4000 eu/ha),e nevoie de 25 de ani ca sa-si amortizeze investitia.Daca exploateaza el terenul,atunci mai are nevoie de capital de lucru(aprox 600eu/ha)+utilaje P.S.productia obtinuta in Ro se vinde la preturile din Ro,indiferent ca esti roman sau francez.Cheltuielile de transport pe calea ferata sau auto sint exorbitante iar pentru a fi rentabil e nevoie de cantitati uriase.Ori esti Porumboiu sau Ion Nicolae si iti permiti sa umplii o nava,ori esti obligat sa vinzi la traderi
In sfarsit un roman care stie pe ce planeta traieste...
Ma refer la @laurentiutm. Va plangeti? Eu am rude cu pamant care sunt prea proaste si puturoase sa faca ceva, tiganeala sa extins cumplit la sate. Infiintarea Venitului Minim Garantat a infiintat o intreaga clasa de puturosi care stau numai la mila statului si NU VOR sa mai faca nimic caci daca itit faci ceva nu mai iei bani degeaba de la stat...Asa si-a facut PSD electorat si a distrus Romania, domnul Unteanu ne scrie epistole de parca noi nu stim ce se intampla...
Costique Marea majoritate lacrimeaza dupa taranii lui Goga.N-au trecut pe la sate de 20 sau 30 de ani,multi si-au vandut pamintul fara macar sa il vada si acum urla contra cumparatorilor Agricultura actuala NU se mai face de catre tarani .....ea se face acum de catre specialisti cu multi ani de scoala si de experienta.S-a dus vremea cind Ion iesea cu U650,acum vorbim de utilaje care costa 200.000 de eu(1 tractor)sau 350.000 eu(1combina).Numai programarea calculatorului l-ar face deja pe Ion sa-si ia concediu.......pentru surmenaj intelectual Riscurile infiintarii de culturi sint enorme si depasesc cu mult posibilitatile simplului taran.O exploatatie minima ar fi de 50-60 de ha.Investitia este de 600 eu/ha...deci un total de 30-36000de eu.Daca da chix,adio casa,pamint si U65 Am arendatori(pers fizica romana),care incaseaza de la mine arenda pe 18ha,adica 3250 eu.Impartit la 12 luni,vorbim de un salariu bunicel....motiv pentru care persoana in cauza s-a si lasat de munca(daca facem abstractie de jobul de la birtul comunal,unde actioneaza pe post de stalp)
@laurentiutm subventia cine o incaseaza? si apropo, nu cred ca trebuie neaparat sa-ti cumperi tractor cu 200000 de euro. pot isa faci treaba buna cu unul la mna a doua incepand de la 10000 de euro in sus.