Cu ce probleme se confruntă ciprioţii de când s-au închis băncile: „Avem bani, dar nu putem să-i scoatem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprioţii au format cozi în faţa bancomatelor pentru a scoate bani
Ciprioţii au format cozi în faţa bancomatelor pentru a scoate bani

La o săptămână după ce liderii din Cipru au ordonat băncilor să-şi închidă uşile, soarta sistemului financiar este încă nesigură, iar cardurile de credit au devenit inutile, informează Reuters.

Angrosiştii şi unele benzinării refuză cardurile de credit şi cer numerar la fiecare livrare, iar comercianţii cu amănuntul se luptă să aducă provizii de peste graniţe.  „Din cauza ultimelor evenimente, furnizorii solicită o sumă de bani, cam 50%, pentru a face faţă costurilor de transport”, povesteşte un vânzător de la chioşcul cu ziare şi ţigări.

„Am de gând să port cel puţin 1.000 de euro la mine tot timpul. Am scos din conturile băncii cât de mult am putut. Nu ştii ce se poate întâmpla în următoarele câteva zile”, spune Constantinos Tsissios, un bancher în vârstă de 34 de ani. 

Se cere plata în numerar

Christos Phasarias, proprietarul unui magazin de piese auto, spune că a pierdut mii de euro din comenzile unor piese şi accesorii. „Trebuie să aduc unele comenzi de peste hotare, dar toate stau în aşteptare pentru ca transferul bancar să fie realizat. Nu există nicio bancă prin care să pot face transferuri ca să pot primi piesele la timp. O să fie un dezastru”, povesteşte bătrânul de 63 de ani.

La benzinării suspiciunile sunt şi mai mari. Unor motociclişti nu li s-a permis să alimenteze pentru că nu aveau numerar. „De unde să ştiu eu dacă mai sunt bani în conturi dacă băncile sunt închise?”, se întreabă un angajat. 

Pe de altă parte sunt şi optimiştii care îşi păstrează încă vie flacăra speranţei. „Noi nu avem niciun fel de problemă. Am ajuns la o înţelegere că vom efectua toate plăţile de îndată ce băncile sunt deschise”, a declarat pentru Reuters Stavros Stavrou, preşedintele companiei aeriene Cyprus Airways.

Olga este o rusoaică ce-şi întreţine cei trei copii de una singură. Prosperitatea care domnea în Cipru a determinat-o să înveţe greaca doar pentru a prinde un loc de muncă la un hotel. Femeia a trăit întotdeauna cu limite de buget dar niciodată în condiţiile actuale, se plânge ea.

Nu are card de credit, aşa că închiderea băncilor îi limitează resursele pentru hrană. „Nu mai am nici măcar cinci euro. M-am împrumutat la prieteni pentru a trece peste weekend. Fiul meu are de încasat un cec, dar nu are unde. Avem bani, dar nu putem să îi scoatem“, povesteşte ea pentru CNN.

Reacţia ciprioţilor

Speriaţi de o posibilă taxă pe economiile lor, ciprioţii se gândesc cu teamă că banii lor nu vor mai fi în bănci atunci când acestea se vor redeschide, cel mai probabil, marţi. Între timp, cozile de la bancomate au devenit interminabile, iar angajaţii băncilor au fost nevoiţi să le alimenteze constant.

„Avem copii care studiază în străinătate, iar luna viitoare trebuie să le trimitem bani. Vom pierde toate economiile strânse atâţia ani dacă băncile vor falimenta”, spune printre lacrimi un protestatar.

Sâmbăta trecută a apărut vestea că în schimbul unui plan de salvare în valoare de zece miliarde euro Ciprul trebuie să impună o taxa pe economiile populaţiei, pentru a strânge 5,8 milioane de euro. Cum ciprioţii şi deponenţii străini, majoritatea de origine rusă, au ameninţat că îşi vor retrage banii din bănci, parlamentarii au respins o astfel de taxă. 

Liderii ciprioţi au timp până la luni să vină cu un alt plan de salvare, altfel Banca Centrală Europeană a anunţat că va înăspri condiţiile de eliberare de urgenţă a lichidităţilor pentru a ţine băncile în viaţă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite