Cu Macron, UE mai are încă şanse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut la Aachen, unde a primit premiul Carol cel Mare, grăbirea reformării UE. Nu mai avem timp de pierdut, crede şi Bernd Riegert, aflat la Aachen.

Este în funcţie abia de un an, dar este un laureat demn al premiului internaţional Carol cel Mare. În discursul său impresionant şi pasionat, preşedintele francez Emmanuel Macron a dovedit că are obiective clare pentru Europa şi că vrea şi poate să schimbe lucrurile. Politicianul de doar 40 de ani este capabil cel puţin să impresioneze şi să te atragă de partea lui. Rezonanţa discursului său în Primăria din Aachen şi în locurile în aer liber unde acesta a fost transmis sub formă de public viewing a fost corespunzătoare. Macron este convingător, ideile sale găsesc mereu adepţi.

Se face lumină când el spune că Europa nu are voie să dea dovadă de slăbiciune în faţa provocărilor sale interne şi externe. Europa trebuie să acţioneze pentru a se înnoi şi trebuie să o facă chiar acum. Acesta este mesajul principal al lui Emmanuel Macron. Iar Europa nu are de ce să se teamă. Astfel, Macron se adresează direct şi europenilor dezamăgiţi sau delăsători. Solidaritatea între europeni, indiferent dacă e vorba de economie sau de migraţie, trebuie refăcută. Naţionalismul trebuie respins iar ordinea mondială multilaterală trebuie apărată. Macron se vede drept opus al omologului său american. El este un anti-Trump european.

Împotriva naţionalismului

Aceste obiective au fost rostite de Macron în discursul său de la Aachen şi în interviul de la DW - şi nu pentru prima oară: dar le-a repetat din nou cu forţă şi convingere. Angajamentul pentru politica europeană nu i-l poate pune nimeni la îndoială. Apelul său ca UE să nu se lase acum diviziată este unul onest şi credibil. Brexit şi naţionalismul crescând din Polonia, Ungaria şi acum Italia reprezintă avertismente clare. Emmanuel Macron, care a câştigat alegerile prezidenţiale prin politica sa declarat pro-europeană, ar putea fi ultima şansă a UE.

image

Bernd Riegert este corespondentul european al DW

De deosebită importanţă la decernarea premiului Carol cel Mare la Aachen a fost faptul că şefa guvernului german Angela Merkel este de acord cu aproape toate poziţiile laureatului de anul acesta. Ea a promis că Germania şi Franţa vor reînnoi împreună Uniunea Europeană.

Propunerile lui Macron sunt concrete, ale doamnei Merkel sunt încă ezitante. Ea a promis că lucrurile vor sta altfel până la summitul UE de la sfârşitul lui iunie. Germania şi Franţa sunt de acord şi că Uniunea va trebui să joace un rol mai important şi în politica externă, mai ales în Orientul Apropiat şi Mijlociu. Acordul nuclear cu Iranul trebuie păstrat, cât de bine se poate. Merkel a reiterat faptul că Europa nu se mai poate baza pe SUA ca garant al securităţii ei.

Germania trebuie să contribuie la reînnoirea Europei

În discursul său, Macron a atras atenţia europenilor că dezvoltarea în continuare a UE va avea preţul său. Germania va trebui să renunţe până la urmă la opoziţia faţă de transferul surplusului de la ţările prospere la cele mai sărace din UE, Franţa trebuie să renunţe la rândul ei la opoziţia faţă de modificarea tratatelor comunitare, adică să fie gata să îşi asume un risc democratic.

Este o abordare curajoasă, dar Macron a văzut că cine nu riscă nu poate să câştige. Macron a reuşit să-i atragă de partea sa pe oaspeţii pro-europeni prezenţi la decernarea premiului Carol cel Mare. Acum trebuie să-i convingă şi pe euroscepticii din Polonia, Ungaria, Italia şi de altundeva. Ceea ce va fi mai greu de realizat, un discurs sclipitor nu va fi de ajuns. 

Chiar în ziua decernării premiului Carol cel Mare, premierul ungar Viktor Orban a clamat sfârşitul "democraţiei liberale". Sună cutremurător. Purtătorul speranţelor europene trebuie să încerce să salveze proiectul european. Dacă el nu va reuşi, atunci cine? La final, tuturor celor prezenţi la Aachen le-a fost clar: avem nevoie de mai mulţi Macroni în Europa.

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite