Cu atâtea probleme pe cap în SUA, Europa riscă să cadă pe locul doi pe lista priorităţilor lui Joe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele ales al SUA, Jor Biden
Pre;edintele ales al SUA, Jor Biden

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a promis să repare alianţele afectate de preşedinţia lui Donald Trump şi să restabilească conducerea americană în lupta cu pericolele globale precum autoritarismul, pandemiile şi schimbările globale. Dar problemele externe ar putea cădea pe locul doi în faţa unor provocări interne precum inegalitatea, şomajul şi tensiunile rasiale.

În perioada cât a fost candidat, Joe Biden a spus că va întoarce multe din iniţiativele externe ale preşedintelui Trump, precum retragerea Statelor Unite din înţelegeri internaţionale, şi va lucra pentru a repara relaţia transatlantică pe care o numeşte cheia stabilităţii din Europa din ultimii 75 de ani.

Un fost vicepreşedinte şi senator care a servit aproape 50 de ani în Washington, Biden consideră că Statele Unite pot cel mai bine să gestioneze ameninţările globale prin a conduce alianţele cu statele democratice.

El a spus că va face „paşi rapizi" de la preluarea mandatului pentru a întări alianţele „şi încă odată America să conducă lumea".

Cu toate acestea, Biden se va confrunta cu mari probleme interne într-o ţară divizată - inclusiv pandemia de coronavirus, şomajul ridicat, tensiunile rasiale şi inegalitatea în creştere - care ar putea să îi pună iniţiativele de politică externă la coada priorităţilor, arată analiştii.

Ei spun că ar putea să dureze luni până Biden va reuşi să închege o echipă pentru politică externă şi să stabilească priorităţi specifice.

Relaţiile transatlantice

Biden a spus că va încerca să repare legăturile transatlantice, pe care susţine că Donald Trump le-a stricat prin a critica în mod repetat Uniunea Europeană şi NATO, impunerea de tarife asupra bunurilor europene şi retragerea din înţelegeri internaţionale. Uniunea Europeană (UE) şi statele sale membre doresc ”un nou început” în relaţiile lor comerciale cu Statele Unite după anunţarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane, a declarat luni ministrul german al Economiei Peter Altmaier, relatează Reuters.

 ”Vom încerca să obţinem un nou început în domeniul politicii comericale între Statele Unite şi toate statele membre” UE, a declarat Peter Altmaier, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor europeni ai Comerţului. În cei patru ani ai preşedinţiei sale, Donald Trump a impus sau a ameninţat că impune taxe vamale unor diverse categorii de produse europene, denunţând o relaţie comercială inechitabilă între cele două coaste ale Atlanticului.

”Trebuie să ne afirmăm puterea comercială, pentru ca (Statele Unite) să nu ne privească ca pa nişte parteneri comerciali de rangul doi, ci ca pe egalii lor”, a îndemnat pe Twitter ministrul francez delegat cu Comerţul Extern Franck Riester.

Franck Riester declara săptămâna trecută pentru reuters că se aşteaptă la o îmbunătăţire a relaţiilor comerciale între UE şi Statele Unite sub conducerea lui Joe Biden. Mai mult,  cancelarul german Angela Merke, a declarat, luni, că Germania este gată să înfrunte „problemele mondiale“ „alături de Statele Unite şi de preşedintele ales Joe Biden“, ea menţionând printre problemele respective pandemia de coronavirus, modificările climatice şi terorismul.

„Germanii şi europenii ştiu că trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi în acest parteneriat“ cu americanii, a spus Merkel, a cărei ţară asigură până la sfârşitul anului preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Şefa guvernului de la Berlin a mai apreciat că Biden cunoaşte bine Germania şi că este foarte important să se continue eforturile de ameliorare a relaţiei bilaterale. Berlinul speră că Biden va renunţa la idee de a reduce trupele americane de pe teritoriul Germaniei. 

Războiul taxelor

Uniunea Europeană şi marea majoritate a liderilor europeni s-au grăbit sâmbătă seară să-l felicite pe democratul Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, dar luni UE va impune tarife vamale suplimentare pentru produse americane, în disputa privind subvenţiile ilegale acordate producătorilor de avioane Boeing şi Airbus, a anunţat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

În 26 octombrie, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproape patru miliarde de dolari (3,37 miliarde de euro). Recenta decizie a OMC permite UE să impună tarife. "Şi asta e ceea ce vom face", a spus Dombrovskis.

În aşteptarea deciziei OMC, Europa a pregătit deja o lungă listă de produse americane care ar putea fi vizate de noile tarife, listă care include avioane, vinuri, băuturi spirtoase, tractoare, peşte congelat şi suc de portocale congelat.

Decizia de luna trecută a OMC, în beneficiul UE, vine la aproximativ un an după ce instituţia a acordat SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Statele Unite s-au oferit să pună capăt unei dispute de durată cu Uniunea Europeană, pe tema subvenţiilor acordate producătorilor de avioane Boeing şi Airbus, şi totodată să elimine tarifele vamale suplimentare impuse pentru vinul, whisky-ul şi alte produse europene, dacă Airbus va rambursa guvernelor europene subvenţiile în valoare de miliarde de dolari.

Analiştii sunt de părere că ambele părţi încearcă să îşi întărească poziţiile înaintea unor viitoare negocieri. Ambele părţi au cerut organizarea de negocieri şi au acuzat cealaltă parte că refuză să se angajeze serios în negocieri.

Europenii nu trebuie să se aştepte la o schimbare mare la NATO

Washingtonul urmează să continue se aştepte ca europeni să-şi asigure securitatea în cadrul NATO şi nu ca Statele Unite să fie ”jandarmul lumii”, însă discursul urmează să fie mai politicos cu Joe Biden la putere decât a fost al lui Donald Trump.

 ”Europenii trebuie să fie atenţi, inclusiv faţă de o administraţie Biden”, consideră Hall Gardner, un profesor de politică internaţională la American University of Paris.

Biden ”va continua să facă să primeze interesele americane, nu la fel ca Trump, ci rămânând centrat asupra ţării. Aşadar, Europa trebuie să acţioneze pentru a-şi colsolida apărarea. Ea trebuie să se unească în jurul nucleului franco-german, care trebuie să arate calea unei mai mariunităţieuropene”, subliniază el.

 ”Cred că primul lucru pe care europenii trebuie să-l facă în această perioadă de tranziţie, fără să aştepte 20 ianuarie şi depunerea jurământului, este să reflecteze la felul în care pot ajuta StateleUnite să rezolve problemele de securitate internaţională cele mai presante”, apreciază Jamie Shea, un fost purtător de cuvânt NATO.

”Pe de o parte este un lucru bun, Joe Biden se va implica total la NATO, dar pe de altă parte el se aşteaptă ca europenii să treacă la viteza superioară şi să facă mai mult”, consideră el.

Astfel, cuvântul de ordine rămâne autonomizarea, chiar dacă parteneriatul transatlantic urmează să-şi revină.

Protecţia mediului

Biden a numit încălzirea globală drept o „ameninţare existenţială" şi a spus că va readuce Statele Unite în acordul de la Paris, semnat în 2015 pentru a combate schimbările climatice, din care Trump s-a retras la câteva luni de la preluarea mandatului.

„Voi reintra în acordul climatic de la Paris în prima zi al unei administraţii Biden şi voi convoca un summit al marilor poluatori cu dioxid de carbon, pentru a motiva naţiunile să îşi crească ambiţiile şi pentru a împinge progresul tot mai departe", afirma Joe Biden.

El a spus că va favoriza industria internă a energiei regenerabile, precum producătorii de energie eoliană şi solară, într-un efort de a reduce consumul de hidrocarburi al ţării. Criticii se tem că Biden va spori reglementarea industriei combustibililor fosili, înăbuşind investiţiile şi creşterea.

Controlul armelor

Biden a spus că va extinde Noul START (Strategic Arms Reduction Treaty), ultimul acord nuclear cu Rusia rămas în vigoare, şi va căuta să înceapă negocieri pentru un nou pact. Acordul, semnat în 2010 şi care ar urma să expire în februarie, restricţionează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura Rusia şi SUA, precum şi pe cel al rachetelor şi bombardierelor care le pot transporta. Dacă poziţiile lui Biden privindu-l pe Putin şi acţiunile Rusiei sugerează că tensiunile dintre Washington şi Moscova vor rămâne ridicate şi chiar ar putea să se înrăutăţească după preluarea mandatului, controlul armelor este una din temele pe care analiştii le consideră că pot reprezenta o platformă pentru negocieri productive între Casa Albă şi Kremlin.

Iran

Biden a spus că va readuce Statele Unite în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, care oprea înzestrarea nucleară în schimbul ridicării sancţiunilor - dacă Teheranul respectă prevederile înţelegerii.

Iranul a încălcat prevederile acordului cu puterile globale după ce Trump a retras Statele Unite în 2018 din acord şi a reimpus sancţiuni. Sancţiunile au afectat economia Iranului dar nu au făcut regimul de la Teheranul să ceară o nouă înţelegere.Biden a spus că va lucra cu celelalte puteri - Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia, China, precum şi Uniunea Europeană - pentru a amendat aspecte ale acordului odată ce Iranul revine la respectarea lui.

China

Comparativ cu perioada petrecută ca vicepreşedinte, Biden a adoptat o poziţie mai dură privind China în ultimii ani, criticând Beijinul pentru încălcarea drepturilor omului şi practici comerciale incorecte. Cu toate acestea, a criticat şi politica lui Trump, spunând că preşedintele american ar fi trebuit să construiască o coaliţie de aliaţi pentru a se opune Chinei pe abuzuri sale şi practicile comerciale în loc să pornească un război comercial bilateral cu a doua cea mai mare economie a lumii. Doar că unii analişti spun că Biden nu se va grăbi să ridice sancţiunile impuse de Trump când administraţia sa va intra în negocieri cu China privind comerţul. 

Afganistan

Biden spune că va aduce trupele acasă din Afganistan- la aproape 20 de ani după ce Statele Unite a condus o invazie pentru a scoate de la putere grupările extremiste talibane ca urmare a atacului din 11 septembrie 2001 - şi va lăsa doar un mic contingent care să desfăşoară misiuni de contraterorism. Biden s-a opus concentrării masive de trupe în Afganistan în perioada petrecută ca vicepreşedinte.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite