UPDATE Croaţia, zguduită de un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,4. Imobile surpate, centrala nucleară Krsko din Slovenia, oprită VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto
FOTO Mediafax Foto

Un cutremur de magnitidinea 6,4 a avut loc marţi în Croaţia şi a cauzat surparea unor imobile în oraşul Petrinja (centru), a anunţat Institutl american de geofizică USGS, iar centrala nucleară Krsko din Slovenia a fost oprită ”din precauţie”, în contextul în care un cutremur a avut loc în Croaţia şi luni, relatează AFP.

UPDATE România, pregătită să acorde ajutor Croaţiei

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că România este pregătită să acorde sprijin Croaţiei, în urma seismului major înregistrat marţi. Şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a cerut deja mobilizarea echipelor de Căutare-Salvare RO-USAR. 

GALERIE FOTO

 ”În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate. Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, a transmis, marţi, DSU. 

Sursa citată a precizat că deja Raed Arafat a cerut mobilizarea echipelor de Căutare-Salvare RO-USAR. 

”Dat fiind faptul că situaţia se află sub permanentă monitorizare a autorităţilor române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîţu şi a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni şi totodată, să sprijine autorităţile croate în funcţie de nevoile solicitate de aceştia, în baza solicitării de asistenţă internaţională”, a mai transmis DSU. 

UPDATE Cel puţin o persoană - o fată - a murit, iar multe alte persoane au fost rănite marţi, în cutremurul de magnitudinea 6,4 din Croaţia, a anunţat premierul croat Adrej Plenkovic, iar căutările continuă.

 ”Avem informaţii potrivit cărora o fată a murit. Nu avem nicio altă informaţie despre victime”, a declarat premierul Adrej Plenkovic, care s-a dus la faţa locului.

”Armata este aici pentru a ajuta. Trebuie să deplasăm anumiţi locuitori de la Petrinja, pentru că nu sunt în siguranţă aici”, a anunţat el.

Potrivit postului N1, care citează membri ai autorităţii locale, fără alte precizări, a murit un copil în vârstă de 12 ani.

”Există fracturi, comoţii cerebrale, iar unele au fost operate”, a declarat directorul serviciilor de salvare de la Sisak, în apropiere de Petrinja, Tomislav Fabijanic.

 Epicentrul cutremurului, care a avut loc la ora locală 12.30, la o adâncime de zece kilometri, a fost localizat la aproximativ 50 de kilometri nord de Zagreb. Locuitori ai capitalei croate s-au panicat şi au ieşit în stradă.

”Scoatem, în prezent, oameni dintre dărâmături. Nu ştim încă dacă există morţi sau răniţi”, a declarat, la un post local de televiziune, primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic.

”Este o panică generală. Toată lumea încearcă să afle soarta apropiaţilor”, a adăugat el.

Imagini din oraş - cu aproximativ 20.000 de locuitori - surprind acoperişuri surpate şi străzi acoperite de cărămizi şi moloz. Centrala nucleară slovenă Krsko a fost oprită marţi, ”din precauţie”, a anunţat o purtătoare de cuvânt, fără să facă alte precizări.

Potrivit agenţiei de presă STA, este vorba despre o ”procedură normală în cazul unor cutremure puternice”.

Cutremurul a fost resimţit în capitala slovenă Ljubljana, dar şi în alte ţări din regiune - în Ungaria şi Austria -, potrivit unor martori şi presei.

Construit în epoca iugoslavă şi dat în folosinţă în 1983, reactorul de tip Westinghouse de la Krsko, cu o putere de 700 de megawaţi, este unica centrală nucleară din Slovenia, care împarte această instalaţie cu Croaţia.

Reactorul urma iniţial să-şi întrerupă activitatea în 2023, după 40 de ani de funcţionare.

Însă Ljubljana şi Zagrebul au decis, în 2015., să prelungească activitatea reactorului cu 20 de ani, în pofida protestelor mai multor ONG-uri.

Reactorul acoperă aproximativ 20% din nevoia de electricitate a Sloveniei şi 15% din nevoile Croaţiei.

Cotidianul Repubblica scrie că, după cutremurul de luni, marţi la 12,20 a fost înregistrat un seism de 6,3, la câteva zeci de kilometri de Zagreb. Seismul s-a simţit şi în Italia: de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo. Centrul Croaţiei, între capitala Zagreb şi Sisak, a fost zdruncinat luni dimineaţa la ora 06:28 de un seism cu magnitudinea 5, urmat de două replici lângă oraşul Petrinja, în cantonul Sisak-Moslavina, în jurul orei 07:50, una măsurând 4,7, cealaltă 4,1 pe scara Richter.

Jumătate din oraşul Petinja, distrus

Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja.

Darinko Dumbovic, primarul oraşului cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru publicaţia locală 24 sata că un copil şi-a pierdut viaţa şi că jumătate din oraş este distrus.

Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost distrusă, dar din fericire nu se aflau copii înăuntru.

Imagini de la faţa locului arată case în ruină şi oameni ajutaţi să iasă de sub dărâmături.

Şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.

Potrivit serviciilor de seismologie croate, primul seism s-a produs la o adâncime de numai 2 km, la 13 km de Sisak şi 50 de Zagreb.

Distrugerile provocate de mişcările telurice nu sunt la nivelul celor din martie de la Zagreb, care a fost atunci zguduit de un seism cu magnitudinea 5,3, soldat cu importante pagube materiale, a afirmat prefectul din Sisak-Moslavina, Ivo Zinic.

Nimeni nu a fost rănit în cutremurele de luni şi nu au fost înregistrate prăbuşiri de construcţii, dar numeroase clădiri au suferit avarii importante în interior şi la acoperişuri, mai ales în centrul oraşului Sisak.

Spitalul din Sisak a fost de asemenea avariat, dar poate funcţiona normal în continuare, a menţionat directorul unităţii, Tomislav Dujmenovic. Premierul croat Andrej Plenkovic, care a vizitat în cursul dimineţii oraşul Sisak, aflat aproape de epicentrul seismului, a salutat susţinerea manifestată de Uniunea Europeană, menţionând la rândul lui pe Twitter că acest sprijin va fi "vital pentru reconstrucţia în Sisak, Petrinja şi Sisak-Moslavina, aşa cum este şi cooperarea UE la reconstrucţia Zagrebului după seismul din martie".

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat luni disponibilitatea de a ajuta Croaţia, care a fost zdruncinată în cursul dimineţii de trei cutremure puternice, transmite Hina.

"Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor", a transmis şefa CE pe Twitter.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite