Croaţia ameninţă că îşi va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina. Milanovic: Ucraina nu ar trebui să intre în NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Croaţia îşi va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina, a anunţat marţi preşedintele croat Zoran Milanovic, citat de TASS. El dă asigurări că ţara sa nu va fi în niciun fel implicată în criză dacă aceasta escaladează. Totodată, Milanovic spune că Ucraina nu ar trebui să intre în NATO.

„În calitate de comandant-şef, am urmărit îndeaproape declaraţiile care indică faptul că NATO - nu o ţară, nu Statele Unite - îşi consolidează prezenţa şi trimite unele nave de recunoaştere. Noi nu avem nicio legătură cu acest lucru şi nu vom avea nicio legătură cu acest lucru. Pot să garantez pentru asta”, a declarat Milanovic.

Preşedintele croat a afirmat clar că în cazul în care Rusia atacă Ucraina, Croaţia îşi va retrage trupele „până la ultimul soldat” din NATO.

„Croaţia nu va trimite niciun soldat în cazul unei escaladări a situaţiei de la graniţele Ucrainei. Dimpotrivă, îşi va retrage toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a declarat Milanovic, citat de TASS.

În acelaşi timp, Milanovic a subliniat că această intenţie nu are nicio legătură cu Ucraina sau Rusia. În opinia sa, „criza actuală nu are nimic de-a face cu Ucraina sau Rusia, ci este legată de dinamica politicii interne din SUA duse de preşedintele Joe Biden şi administraţia sa, iar chestiunile de securitate internaţională reflectă inconsecvenţele şi comportamentul periculos” ale administraţiei de la Washington.

Ucraina nu ar trebui să intre în NATO, spune Milanovic

Potrivit preşedintelui Milanovic, a cărui ţară a aderat la NATO la 1 aprilie 2009, Ucraina „nu trebuie să aparţină NATO aşa cum, de exemplu, neutrele Finlanda, Austria şi Suedia nu sunt nici ele membre ale acestei alianţe”. 

Zoran Milanovic l-a numit pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici „un escroc care stătea pe trei scaune”, adăugând că înlăturarea acestuia de la putere a fost o lovitură de stat încurajată de Uniunea Europeană şi de administraţia SUA de la acea vreme, mai notează sursa citată de Agerpres.

„După înlăturarea lui Ianukovici în 2014, povestea a fost următoarea: Ucraina se îndreaptă spre vest, nu are nimic în comun cu Rusia, uniunea vamală cu Rusia şi fostele republici din Uniunea Sovietică este rea pentru Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană va fi un ţinut unde curge numai lapte şi miere. Opt ani mai târziu, Ucraina încă este una dintre cele mai corupte ţări din lume, care stagnează economic şi nu are nimic de la UE”, a afirmat Milanovic, potrivit HINA, preluat de Digi24.

Rusia şi Statele Unite au purtat discuţii cu privire la garanţiile de securitate pe care le cere Moscova de la NATO, care includ asigurarea că alianţa nu se va extinde şi în Ucraina şi, mai mult, că îşi va retrage trupele din România şi Bulgaria. Au avut loc deja mai multe runde de consultări în diferite formate, dar nu a fost anunţat încă niciun acord. Cu toate acestea, Occidentul continuă să susţină că discuţia este convocată pentru a opri presupusele pregătiri pentru o invazie rusă în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a respins în repetate rânduri astfel de zvonuri ca fiind o aprindere nefondată a tensiunilor. El a subliniat că Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni. În acelaşi timp, Peskov a indicat că există riscul unor acţiuni care ar putea fi puse în scenă pentru a susţine astfel de afirmaţii şi a avertizat că orice încercare de a gestiona criza din sud-estul Ucrainei va atrage consecinţe grave.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite