Criza din Ucraina, subiect de discuţie al liderilor lumii prezenţi la ceremoniile din Normandia. Putin a vorbit cu Poroşenko şi cu Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko (centru) a discutat cu liderul de la Kremlin sub privirile atente ale cancelarului cerman Angela Merkel FOTO Reuters
Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko (centru) a discutat cu liderul de la Kremlin sub privirile atente ale cancelarului cerman Angela Merkel FOTO Reuters

Ceremoniile consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, şi mai ales prezenţa în Franţa a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin şi a preşedintelui ucrainean ales, Petro Poroşenko, a fost un bun prilej de abordare a crizei din estul fostei republici sovietice. Putin s-a văzut atât cu Poroşenko, dar şi cu şeful casei Albe, Barack Obama, deşi nu erau prea multe speranţe pentru aceste întrevederi.

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko s-au întâlnit, vineri, pentru prima oară, cu prilejul ceremoniilor consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, a declarat o sursă din anturajul preşedintelui francez Francois Hollande, relatează AFP.

Modalităţile în vederea încetării focului în Ucraina urmează să fie discutate "în următoarele zile", a mai declarat sursa menţionată, care a precizat că Vladimir Putin şi Petro Poroşenko şi-au strâns mâinile şi au avut o discuţie "normală şi seriosă".

Preşedintele francez i-a reunit pe Putin şi Poroşenko la castelul din Benouville, în cadrul ceremoniilor, chiar înainte de dineul liderilor mondiali veniţi să asiste la evenimentele dedicate debarcării, a declarat sursa citată.

Cei doi oficiali "şi-au strâns mâinile şi au discutat normal. Este vorba despre un schimb normal şi serios între doi lideri", a adăugat sursa citată, precizând că la reuniune a participat şi cancelarul german Angela Merkel.

După întrevedere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „în cursul unei scurte discuţii, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au pronunţat în favoarea încetării cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei". „Cei doi preşedinţi s-au pronunţat în favoarea încetării tuturor activităţilor militare, atât cele ale armatei ucrainene, cât şi cele ale susţinătorilor federalizării Ucrainei", a adăugat Peskov.

Această primă întâlnire dintre Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, ales la 25 mai şi care va fi învestit oficial sâmbătă, este un progres fragil pentru a se ajunge la o soluţie politică la criză, susţin analiştii.

Obama i-a cerut lui Putin să detensioneze situaţia în estul Ucrainei

O scurtă discuţie privată a avut loc şi între preşedintele american, Barack Obama şi Vladimir Putin. Preşedintele Statelor Unite i-a cerut omologului său rus să contribuie la calmarea situaţiei în Ucraina, avertizând că în caz contrar există riscul izolării Rusiei pe plan global, anunţă un oficial american citat de AFP.

.„Preşedintele Obama şi preşedintele Putin au discutat în timpul dineului liderilor. A fost o conversaţie informală, nu o reuniune bilaterală oficială", a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american, confirmând o informaţie oferită de palatul Elysée. Aceasta este prima întâlnire directă între cei doi lideri de la începutul crizei ucrainene.



Subiectul Ucraina nu a lipsit nici din discuţiile avute de liderul de la Krelmin cu Angela Merkel. Cancelarul Germaniei i-a cerut preşedintelui rus să îşi asume o "mare" parte de responsabilitate în rezolvarea crizei din Ucraina, conform unui comunicat al Berlinului emis după întrevederea pe care cei doi lideri au avut-o în Deauville, Normandia.

"Cancelarul german a exprimat convingerea că, după scrutinul prezidenţial din Ucraina, recunoscut la nivel internaţional, trebuie să se ajungă la stabilizarea situaţiei în estul Ucrainei", precizează Biroul cancelarului german.

"Rusia trebuie să îşi asume o mare parte de responsabilitate la acest capitol", subliniază comunicatul.

Problema încetării focului în Ucraina a fost evocată joi seara, la Paris, de preşedintele francez François Hollande şi omologul său rus Vladimir Putin, a declarat şeful diplomaţiei de la Paris, Laurent Fabius, care a asistat la dineul celor doi şefi de stat la Palatul Elysee, relatează AFP.

"Noi am discutat cu preşedintele Putin şi am spus: în Ucraina este practic război. Cum putem ajuta pentru a se ajunge la o încetare a focului? Este primul lucru care trebuie făcut", a declarat ministrul Laurent Fabius la postul de radio RTL.

"Cum putem ajuta ca, în plan economic, conflictul gazelor să fie rezolvat? Cum putem ajuta ca drepturile tuturor regiunilor din Ucraina să fie recunoscute? Am discutat toate acestea într-o manieră foarte sinceră", a adăugat ministrul francez de Externe.

Referitor la rolul proruşilor în Ucraina, Vladimir Putin a recunoscut că "poate avea o anumită influenţă asupra lor, dar nu în totalitate", a explicat şeful diplomaţiei de la Paris. El a menţionat că liderul rus a dat exemplu în acest sens referendumul privind suveranitatea care a avut loc, în pofida apelului său către separatişti.

Cele două referendumuri, organizate la 11 mai în regiunile Lugansk şi Doneţk, au primit o susţinere masivă din partea cetăţenilor în favoarea independenţei de Ucraina.

"Vom vedea ce se va întâmpla în orele şi zilele care vor urma", a afirmat Laurent Fabius, adăugând că, aşa cum a explicat, nimeni nu este interesat "să existe un conflict major în Ucraina".

Întrebat dacă atmosfera de la dineul cu Putin la Palatul Elysee a fost mai puţin caldă decât la întâlnirea cu preşedintele Barack Obama într-un restaurant parizian, Fabius a subliniat, zâmbind, că "nu a fost acelaşi cadru, nu sunt aceleaşi personalităţi", dar a adăugat că şi cu Putin tema discuţiilor a fost în principal criza din Ucraina.

Poza grup la Normandia - Putin - Obama - Merkel - Hollande FOTO Reuters

Citeşte şi:

Hollande şi Obama au dat startul ceremoniilor pentru aniversarea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia

Preşedintele francez François Hollande a deschis vineri ceremoniile aniversării a 70 de ani de la Debarcarea aliată, aducând un omagiu, la Caen, celor 20.000 de victime civile ale Bătăliei pentru Normandia, relatează AFP. Şeful statului american a partcipat la o ceremonia în memoria combatanţilor morţi la cimitirul amrican Colleville-sur-Mer.

FOTO VIDEO 70 de ani de la Ziua cea mai lungă. Putin dă ochii în Normandia cu puterea americană

La 6 iunie 1944, în zorii zilei, cea mai mare „Armada” văzută vreodată în istorie (peste 5.000 de nave) a transportat trupele aliate pe coasta Franţei, deschizând un nou front în Europa celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi se comemorează 70 de ani de la momentul în care trupele aliate au coborât pe plajele din Normandia şi au făcut posibil ca Europa Occidentală să nu ajungă sub cizma sovietică.

Mini Ialta

Nu vă mai întrebaţi unde se decide soarta lumii...la Paris, în noaptea aceasta. Ca niciodată, pentru câteva ore se află în acelaşi timp în capitala Franţei atât regina Angliei, Barack Obama cât şi Vladimir Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite